kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Limon suyu şekeri düşürür mü? Diyabetli olan patates yiyebilir mi?...

Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet hastaları ve yakınlarından gelen soruları yanıtladı...

* İki yıldır Tip 2 diyabetliyim, şekerim düzenli gitmiyor. Arkadaşlarım limon suyu içersem şekerimin düşeceğini söylüyorlar. Doğru mu?
Limon meyve grubundan bir besindir. Şeker içeriği diğer meyvelerle eşdeğerdedir. Bir meyve yediğinizde kan şekeriniz ne kadar yükselirse, limon da aynı etkiyi yaratır. Meyve suyu, şekeri hızla yükselteceği için limon suyu da, şekerinizi düşürmek bir yana, tam tersine yükseltecektir.

* Doktorum karaciğerimde yağlanma olduğunu ve bunun diyabete bağlı olarak oluştuğunu söyledi. Diyabet karaciğere böyle bir etki yapabilir mi?
Karaciğerde yağlanma diyabetli kişilerde, diyabetli olmayanlara kıyasla daha sık görülen bir durumdur. Diyabetlilerde aynı zamanda kan yağlarında yükselme, şişmanlık ve insülin direnci ile ilgili diğer faktörler de, karaciğer yağlanmasında artışa neden olur. Yağlı karaciğer nadir de olsa, siroz ve karaciğer yetersizliğine neden olabilen bir durumdur. Kilo fazlanız varsa kilo vermeniz, egzersiz yapmanız ve kan şekerinizin iyi bir düzeye inmesi için gerekli tedaviyi sürdürmeniz faydalı olacaktır.

EGZERSİZ YAPIN
* Egzersiz yapıldığında kan şekerinin düştüğü biliniyor. Eğer egzersiz yapacaksak tedavimizde nasıl bir değişiklik olmalı? İlaçlarımızı azaltmalı mıyız?
Egzersiz yaptığınızda kan şekerinizin düşebileceği doğrudur. Ancak, egzersizin yoğunluğu, süresi, birkaç gün üst üste tekrarlanması, egzersizden önceki kan şekeri düzeyiniz, almakta olduğunuz diyabet tedavisinin türü gibi birçok faktör egzersiz-kan şekeri ilişkisini etkileyebilir. Üstelik, kan şekeri düşmeleri egzersiz esnasında hemen sonrasında, hatta bir iki gün sonra dahi görülebilir. Bu nedenlerden ötürü size, "ilacınızı azaltmanız gerektiği" şeklinde bir yönlendirme yapmak doğru olmayacaktır. En doğru yaklaşım; şekerinizi egzersiz öncesi ve sonrasında ölçerek egzersizin sizin şartlarınızdaki etkilerini değerlendirmektir. Böylece hem o anki durumunuz için gerekli müdahaleyi yapmanız, hem de daha sonra yapacağınız egzersizlerde önceden alacağınız tedbirler hakkında fikir edinmeniz sağlanabilir.

STRES ŞEKERİ YÜKSELTİR
* Aşağı yukarı aynı yemeği yediğim halde bazı günler şekerim daha yüksek oluyor. Stres bunu yapar mı?
Kan şekerini belirleyen tek faktör beslenme değildir. Beslenme dışında; o sıralar geçirmekte olduğunuz iltihabi bir durum, egzersiz, ilaç tedavinizi düzenli uygulamamanız, -sizin de bahsettiğiniz gibi stres- ve benzeri birçok faktör kan şekeri düzeyinizi olumsuz etkiler. Bunun yanında sürekli olarak aynı yemeği yeseniz dahi yemeğin pişirme koşulları az ya da çok pişmiş olması-, hazım durumunuz, bağırsak hareketleriniz gibi ayrıntılar da kan şekeriniz üzerine az da olsa etki yapar. Önemli olan; şekerinizin genel olarak hedeflenen değerler arasında seyredip etmediğidir. Stres, hastalarımız tarafından birçok kez yüksek kan şekeri değerlerinin ana nedeni olarak gösterilmektedir. Stresin kan şekeri üzerine olumsuz etkisi olduğu doğrudur. Ancak, biliyoruz ki; birçok kişi stresli dönemlerinde daha fazla yemek yer. Dolayısı ile bu durumda kan şekerini yükselten ana neden beslenmenin bozulmasıdır.

* Oğlum yaklaşık dört yıldır tip 1 diyabetli. Sık sık patates kızartması istiyor. Patateste çok şeker varmış. Bu yüzden pişirmek istemiyorum. Bu konuda görüşlerinizi rica ediyorum.
Orta büyüklükteki bir patatesin karbonhidrat miktarı bir dilim ekmeğin karbonhidrat miktarıyla aynıdır. Üstelik patates potasyumdan zengin bir besindir. Potasyum, sinir uyarısı ve kas dokusunun çalışmasında önemli bir mineraldir. Bu nedenle, oğlunuzun patatesi o öğünde ekmek yemeden tüketmesinde sakınca yoktur. Ancak kilo alma riski açısından kızartmayı önermiyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 'mıknatısla Kulak Yapıştırıp Zımpara İle Cilt Yeniliyoruz
 10 Yıl Genç Görünmenin Yolu Bulundu
 Doğal Kürler Sağlık Kaynağı
 Gözdeki Tehlikeler
 Yoganın Tarzı Değişiyor
 Yeni Menopoz İlacı Kadının İmdadına Yetişti
 Ağrının Hakkından 'basınç'la Geldiler
 Şeker Hastalığı Gözü Vuruyor
 Diyabet Ve Şişmanlık Dayanışması Akupunktur İğnesiyle...
 Limon Suyu Şekeri Düşürür Mü? Diyabetli Olan Patates...
 Adacık Nakli Yapılan Hastalar İnsülinsiz Yaşama Kavuşuyor
 Tedavide Umut Veren Çalışmalar Sürüyor...
 Kendime Göre Bir Düzen Kurdum
 Sağlık Dünyası
20'nci yılında Çiçek Bar'da devamlı kutlama
20'nci yılında Çiçek Bar'da devamlı kutlama
Arif Keskiner'in, sinemacı dostlarıyla sohbet edebileceği bir yer...
Erkekler kürkü sevdi
Erkekler kürkü sevdi
Son yıllarda özellikle Amerika ve İngiltere'de, erkekleri 'kürk'...
Küçük Turgut anne evinde!
Küçük Turgut anne evinde!
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın küçük oğlu Efe Özal, eşi...
Tuğçe'den misilleme!
Tuğçe'den misilleme!
Tuğçe Kazaz, perşembe akşamı Red Room'da kıskançlık krizleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.