kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Düşük şeker de yaşam kalitesini bozuyor

Şekerin yüksekliği kadar düşüklüğü de yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Sık aralıklarla azar azar yemenin önerildiği 'hipoglisemi' tedavisi, tatlı krizi ortaya çıkmadan önlem almayı hedefliyor

* Hipoglisemi bir hastalık mıdır? Hipoglisemi (şeker düşüklüğü) hastanın yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. İnsan ilişkilerini olumsuz etkiler. İş performansını bozar. Ama tedavisi vardır. Tedavi uygun bir diyet programı, günde altı veya sekiz öğün, sık sık ama miktar olarak azar azar yiyecek programıyla rahat bir şekilde çözümlenir. Sabah, öğlen, akşam düzenli yemek, yemek aralarında kepekli bisküvi, sandviç, uyumadan önce de bir bardak süt, birkaç bisküvi tüketmek, iyi olabilir.

* Öğün arasında meyve yemek şekeri düşürebilir mi? Düşürebilir. Meyvenin içinde fruktoz yani; şeker vardır. Bu, reaktif hipoglisemi atağını başlatabilir. Meyveden çok; kepekli ekmek, bisküvi gibi posalı yiyecekleri öneriyoruz. Türkiye ve Akdeniz ülkelerinde yazın öğle ve akşam yemeği arasındaki süre sekiz-dokuz saate uzuyor. Reaktif hipoglisemisi olanların bu süre içinde iki ara öğün yemeleri lazım. Öğleden sonraki ara öğünleri güçlü olmalı, acıkma hissetmeden, tatlı krizi gelmeden yemeliler. Hipoglisemide acıkmaya değil, saate bağlı yeme modeli olmalıdır. Açlık ortaya çıkmışsa, o zaman kontrolü zordur.

* İlaçla tedavi var mı? Hayır yok. Hipogliseminin tedavisi; hızlandırılmış bir açlık modelidir. Yani; öğün aralarının beş saatten iki buçuk saate indiği bir modeldir. Eğer yiyecek programı verilirse, hastanın hem açlık atakları olmuyor hem şişmanlamıyor hem de psikolojik sorunlar çıkmıyor. Tabii bu paketi egzersizle desteklemek gerekir. Bizim için bir tabak salata ile geçiştirilen öğün bir tabak salata artı bir büyük çikolatadır. Çünkü eğer öğünde yiyecek olarak belli standartların altına inilirse, sık acıkma atakları oluyor ve yüksek kalorili yiyecekler alınıyor.

* Bu kişiler şişmanlık kısır döngüsü içinde mi? Toplumda şişmanlıkların genetik olanlar dışında, yaklaşık yüzde 80'inde reaktif hipoglisemi var. Şişmanlığın tedavisi ancak bu metabolik bozukluğu bulduktan sonra yapılıyor. Hasta diyet uzmanına müracaat edip, diyet aldığı zaman bu iş çözülmüyor. Hipoglisemide temel sorun açlıktır. Herhangi bir diyet uzmanına, zayıflama merkezlerine gidiliyor. Bunlar çoğunlukla hastalara hipokalorik yani; bir anlamda açlık diyeti veriyorlar. Sonuç olarak reaktif hipoglisemili hasta dişini sıkıp açlık diyeti uyguluyor ama bıraktıktan sonra verdiği kilodan fazlasını alıyor. Burada temel sorun; açlık. Açlığı açlıkla tedavi edemezsiniz. Bu nedenle, şişmanlığın tedavisinde temel ilke kilo almaya neden olan sebebi bulup adını koymak. 'Reaktif hipoglisemi var', 'Yağ metabolizması bozuk' veya 'Genetik bozukluk var' gibi nedenler bulunmalı.

* Yemeye rağmen acıkmak şeker hastalığı belirtisi midir? Normalde açlık hissiniz vardır, yemek yersiniz düzelir. Ama bu hastalarda öyle olmuyor. Burada insülin salgısında gecikme olduğu için yemekten hemen sonra dev bir insülin dalgası oluyor ve bu insülin ikinci saatten itibaren kan şekeri daha yükselmeden aşağı indiriyor. Hemen arkasından hipoglisemi oluyor ve buna bağlı olarak da, öğün öncesi bu hastalar çok acıkıyor. Açlığı ölçen bir kriter olsaydı, reaktif hipoglisemisi olanların, olmayanlara göre sofraya dört-beş kat aç oturduğu görülürdü. Bu kadar aç oturunca hızlı yersiniz, fazla yersiniz. Biz buna karşı, iki saatte bir mutlaka bir şeyler yenmesini öneriyoruz. Hasta fazla acıkmıyor, az yiyor ve insülin dengesizliği olmuyor.

* Aç kalmadan zayıflamak için nasıl bir diyet uygulanmalı? Açlık ataklarını kontrol altına almak gerekir. Bunun için açlık hissine göre değil, saate göre beslenilmeli. Kişi, uyandıktan itibaren belli aralıklarla yemelidir. Üç ana öğün, üç de ara öğün olmalı. Öğle ve akşam yemeğinin arası uzunsa, bir ara öğün daha eklenmeli.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yoganın Tarzı Değişiyor
 Yeni Menopoz İlacı Kadının İmdadına Yetişti
 Ağrının Hakkından 'basınç'la Geldiler
 Şeker Hastalığı Gözü Vuruyor
 Diyabet Ve Şişmanlık Dayanışması Akupunktur İğnesiyle...
 Limon Suyu Şekeri Düşürür Mü? Diyabetli Olan Patates...
 Adacık Nakli Yapılan Hastalar İnsülinsiz Yaşama Kavuşuyor
 Tedavide Umut Veren Çalışmalar Sürüyor...
 Kendime Göre Bir Düzen Kurdum
 Sağlık Dünyası
 Diyabetli Kadın Anne Olmak İstediğinde Uzmana Başvurmalı
 Düşük Şeker De Yaşam Kalitesini Bozuyor
 Bu Belirtiler Sizde Varsa Gizli Şekere Dikkat!
 Hayal Gücüyle İncelmek Kolay
Pamela imzalı Şehir Rehberi çıktı
Pamela imzalı Şehir Rehberi çıktı
Teoman'ın vokalisti olarak tanınan Pamela Spence, artık kendi...
Parfümünüzü ışıktan koruyun
Parfümünüzü ışıktan koruyun
* Parfüm, vücuttaki tüm nabız noktalarına, boyun, bilek, dirseğin iç...
İş için geldiler, bir daha geri dönmediler...
İş için geldiler, bir daha geri dönmediler...
Natalia, Ayumi Takano, Tatyana Tskeviç, Katerina Moutsatsos, Evalina...
Mel's'in açılışı görkemli oldu
Mel's'in açılışı görkemli oldu
Bebek'teki eski Calua Restaurant'ın yerine önceki akşam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.