|
Müjde! Artık uzay filmi parodimiz var
|
|
G.O.R.A. insanı baştan sona güldüren, düzeyli biçimde eğlendiren başarılı bir komedi. Geniş bir kitleye ulaşması kesinlikle şaşırtmayacak.
Türk sinemasının en pahalı, en iddialı, gösterime çıkması en çok gecikmiş (2 küsur yıl!), hakkında en çok dedikodu üretilmiş, en çok beklenen ve promosyonu en iyi yapılmış filmi... Bunca beklenti geriye de tepebilirdi. Ama öyle olmuyor. Hemen söyleyeyim: "G.O.R.A." insanı baştan sona güldüren, düzeyli biçimde eğlendiren başarılı bir komedi. Geniş bir kitleye ulaşması şaşırtıcı değil, ulaşmalı da... Sinemamızda az yapılmış bir türe, parodiye dayanıyor film. Hemen tüm eski Yeşilçam'ın klişelerini hicveden "Arabesk", 1990 başlarının bir avuç çok iş yapmış yabancı filmiyle dalgasını geçen "Amerikalı" ya da tarihsel filmlerimizi alaya alan "Kahpe Bizans" gibi birkaç filmin dışında, parodi bizde pek yapılan bir şey değil. En azından sinemada... "G.O.R.A." Batı'nın yıllardır TV dizileri ve filmleriyle adeta başımıza kaktığı bir türle, bizden bir mizah yoluyla alay ederken, Cem Yılmaz'ın örnek aldığı bir büyük popüler oyuncuyu, Sadri Alışık'ı da onurlandırıyor: Onun bir filminden bir parçayla ve ayrıca Arif-Cem Yılmaz'ın finaldeki nutkuyla... Zaten bu filmin eski Yeşilçam'daki tek öncülü, "Turist Ömer Uzayda" olabilir. Yoksa, amaç o olmadığı halde komediye dönüşmüş "Dünyayı Kurtaran Adam" değil... Demek ki, üçkağıtçı Ürgüp halıcısı Arif'in uzaylılar tarafından kaçırılıp G.O.R.A. gezegenine götürülmesini ve sonrasını anlatıyor film... Temel komedi öğesi, Batılı bir tür olan uzay maceralarına tümüyle bizden, alaturka ve ayrıca da Cem Yılmaz damgalı bir tavırla yaklaşılması. G.O.R.A.'yı ve sakinlerini rakıya, meyhane muhabbetine, göbek dansına, delikanlı raconuna, Beyoğlu argosuna, liseli şakalarına ve başka şeylere alıştırma işini eksiksiz biçimde yürütürken, film adeta sürekli kahkahalara da neden oluyor. "G.O.R.A." uzatılmış bir büyük "Cem Yılmaz Show" mu? Bunu söylemek haksızlık olur. Çünkü yeterince işlek senaryosu, bunu kıpır kıpır bir dille anlatan Ömer Faruk Sorak'ın sineması, Cem Yılmaz'ın mükemmel oyununa iyi birer eşlik çıkaran oyuncuları ve filmin tümüne yayılmış hiç yadırgatmayan özel efektleriyle, hemen tüm öğeler de yerli yerinde. Özellikle Rasim Öztekin, Ozan Güven ve Özkan Uğur'u beğendiğimi söyleyebilirim. Film kusursuz mu? Ben olsam; Ozan Güven'in çok hoş bir oyunla verdiği 'gay robot'un yanı sıra ayrıca Kuna ve Logar karakterlerini de gay'leştirmezdim (gay taklidiyle güldürmek çok kolay, o oyuncuların buna ihtiyacı yok ki!), filmin oldukça sarkan 30 ve 45'inci dakikaları arasındaki 15 dakikayı gözden geçirirdim, tüm sahneleri öylesine ışığa boğmazdım, vs... Ama tüm bunlar ayrıntı. Temelde başarılmış ve bol bol güldüren bir film bu... Büyük kitle için yapılmış ve bu uğurda da kaliteden ödün vermemiş. Kaçırmayın... Not: Hiç gala yapmıyoruz dedikten sonra tam 3 gala yapan, bunların hiçbirine sinema yazarlarını çağırmayan ve bu yazıları son dakikada, büyük bir telaş içinde yazmamıza neden olan yapımcıları ciddi biçimde kınıyorum. G.O.R.A.'ya 'uzatılmış bir Cem Yılmaz şov' demek haksızlık ama filmin kusurları da yok değil
Yönetmen: Ömer Faruk Sorak Senaryo: Cem Yılmaz, Muhittin Korkmaz, Engin Günaydın Görüntü: Veli Kuzlu Müzik: Ozan Çolakoğlu Oyuncular: Cem Yılmaz, Şafak Sezer, Ozan Güven, Rasim Öztekin, Özkan Uğur, Özge Özberk, İdil Fırat, Cezmi Baskın, Muhittin Korkmaz. BKM filmi. G.O.R.A.
|