|
 |
|
 |
Hollanda'da şiddet tırmanıyor
Dün kundaklanan cami ile Müslümanlar'a yönelik saldırı sayısı 20'ye çıkarken, PKK'ya ait bir eğitim kampı ortaya çıkarıldı.
Hollanda'nın Almanya sınırı yakınlarında bulunan Helden kasabasında bir camide dün sabah erken saatlerde yangın çıktı. Yangının itfaiye çalışanları tarafından kısa sürede kontrol altına alındığını ve söndürüldüğünü belirten polis, caminin büyük bir kısmının zarar gördüğü ve kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Olaydan bir gün önce bazı gençlerin, caminin yakınında bulunan bir dükkanı yakma girişiminde bulunduğu belirtildi. Müslümanlar'a karşı görüşleriyle tepki çeken yapımcı Theo van Gogh'un 2 Kasım'da öldürülmesinden bu yana Hollanda'da 20'den fazla cami, okul ve Müslümanlar'a ait işyerine saldırı düzenlendi.
IRAK'TAN ASKER ÇEKIYOR Öte yandan, terör olaylarının tırmandığı Hollanda, Mart ayında Irak'taki askerlerini çekeceğini açıkladı. Hollanda Savunma Bakanı Henk Kamp, Irak'taki 1350 askerin gelecek yılın mart ayında çekileceğini belirtti. Bakan Kamp, ABD ve İngiltere'nin yoğun baskısına rağmen Hollanda Parlamentosu'nun, Irak'ta görev yapan askerlerinin görev süresini ikinci kez uzatmama kararı aldığını söyledi. Irak'ta asker bulunduran Ukrayna, Polonya, İtalya, Macaristan ve Letonya da gelecek aylarda askerlerini Irak'tan çekeceklerini ya da azaltacaklarını açıklamışlardı.
PKK'YA BEŞ AYRI OPERASYON Hollanda'da aynı anda beş ayrı yerde ve yaklaşık 200 polisin katıldığı, PKK'ya karşı yapılan operasyonlarda, 29 kişilik bir eğitim kampı da ortaya çıkarıldı. Operasyonda toplam 38 kişi gözaltına alındı. Sorgulamadan sonra 9 kişi serbest bırakıldı. Eindhoven yakınlarındaki Liempde köyünde bir orman içinde bulunan kampta, saldırı teknikleri, bomba yapımı, suikast düzenlenmesi gibi teorik askeri eğitim verildiği ve çok sayıda bu amaçla malzeme bulunduğu belirtildi. Hollanda polisi bu eğitimi alan militanların daha sonra pratik için Ermenistan'a gittiklerinin saptandığını açıkladı. Lahey'de iki İslamcı teröristi 15 saat süren operasyon sonunda ele geçiren Hollanda polisi PKK baskınıyla gövde gösterisi yaptı. PKK'nın eğitim kampına yapılan operasyonun polis kamerası görüntüleri ilk defa basına dağıtıldı.
'PKK YASAKLANSIN' TARTIŞMASI PKK operasyonu Hollanda'da yeni bir tartışma başlattı. Hollanda'da üçlü koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Parti (CDA), adına açıklama yapan milletvekili Wim Van Fessem, Hollanda'da örgüte karşı düzenlenen son operasyonların, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu açıkça ortaya koyduğunu ve yasaklanması gerektiğini söyledi. Van Fessem, AB'nin terörist kabul ettiği bir örgütü Hollanda'nın da en kısa zamanda yasaklaması gerektiğini ifade etti. Hükümetin diğer ortağı Liberal Parti de, PKK'ya karşı yapılan operasyonları memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Parti, operasyonların Hollanda'nın suç örgütlerinin yuvalandığı bir ülke görünümünden kurtulması açısından faydalı olduğunu vurguladı.
Fikret AYDEMİR / EINDHOVEN
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|