Sanık hakları genişliyor
Tutuklama için "kuvvetli suç şüphesi" aranacak, bu süre ağır cezalarda dört yılı, diğer suçlarda 10 ayı geçmeyecek. Gıyabi tutukluluk kalkacak.
TBMM Adalet Komisyonu'nda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanun tasarısı için kurulan Alt Komisyon, şüpheli ve sanıkların haklarının kapsamını genişletecek düzenlemeler yaptı. Üst sınırı 2 yıl hapse kadar olan suçlar için tutuklama kararı verilmeyecek. Alt Komisyon'un yaptığı değişiklikler şöyle:
Kuvvetli suç şüphesi: Bir kişinin tutuklaması için 'suç şüphesi' yeterli olmayacak, 'kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterecek olguların ve bir tutuklama nedeninin' bulunması gerekecek. Şüpheli ve sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesi uyandıran somut olguların ortaya çıkması tutuklama nedeni sayılacak. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme durumu varsa, tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma konusunda kuvvetli şüphe oluşuyorsa da tutuklama kararı verilebilecek. Ayrıca soykırım, adam öldürme, işkence, cinsel saldırı, uyuşturucu, çocukların cinsel istismarı, çete, kaçakçılık, kültür ve tabiat varlıklarını koruma ve orman suçları için de tutuklama kararı verilecek.
Hafif suçta tutuklama yok: Para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 2 yılı geçmeyen suçlarda tutuklama kararı verilemeyecek.
Gıyabi tutuklama kalktı: Kaçak, saklanan şüpheli ve sanık yurt dışında bulunanlar için 'yakalama' kararı çıkartılacak. Gıyabi tutukluların olmayan savunma hakkı yakalama ile birlikte şüpheli ve sanıklara tanınmış olacak. Tutukluluk sınırlandı: Ağır cezalık suçlar için kişiler hakkında 2 yıla kadar tutuklama kararı verilebilecek. Bir defaya mahsus 2 yıl uzatılabilecek. Diğer suçlar için 6 ay tutuklama verilebilecek ve bir kez 4 ay uzatılabilecek.
Çocuk ayrıcalığı: Tutuklamada 15 yaşından küçük çocuklarının durumunun da dikkate alınması yönünde bir hüküm yer alıyordu. Komisyon, bunun ayrımcılığa neden olacağını belirtip daha önce tasarıda yer alan bu maddeyi çıkardı.
|