|
|
|
|
Dersimiz yeni sınav yönetmeliği
Yapılacak yönetmelik değişikliği ile liselerde sınıf geçme zorlaştırılıyor. Bu yıl uygulanacak sistemde ders geçme notu yükseltilecek ve 2 dersten fazla borçlu geçme olanağı bulunmayacak.
Ortaöğretim sınıf geçme sistemi yeniden değişiyor. 2'den fazla dersten başarısız öğrencilerin sınıf tekrarı yapmasını öngören değişikliğin, bu eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulması öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği Taslağı'nı Başbakanlık da inceleniyor. Bakanlığın Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) ''sıfır puan alan'' öğrenci sayısındaki artışı da dikkate alarak hazırladığı taslak, sınıf geçme sistemini zorlaştırıyor. Taslakta öngörülen düzenlemeye göre alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dahil 2'den fazla sorumlu dersi bulunanlar, sınıf tekrarı yapacak. Mevcut yönetmelikte ise bir üst sınıfa geçeb i l m e s i için asgari sorumlu ders sayısında herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Taslakta, sınıf tekrarı yapacak öğrenciler şöyle sıralanıyor:
* Ortalama yükseltme sınavları sonunda başarısızlığı bulunup yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf geçemeyenler, * Sorumlu olarak sınıf geçemeyenler, * Devamsızlıktan başarısız sayılanlar.
OKUL AYRIMI YAPILACAK Mevcut yönetmelikte doğrudan sınıf geçmek için gereken başarı ortalamasında sınıflar baz alınırken, taslakta düzenleme okul türlerine göre yapılıyor. Yönetmeliğe göre, doğrudan sınıf geçmek için 9. sınıfta yıl sonu başarı ortalaması en az 2 olması gerekiyor. Diğer sınıflarda ise alanı dışındaki derslerden başarısız olanlarda yıl sonu başarı ortalaması en az 2.00, alan derslerinden de başarısız olanların ayrıca bu derslere ait yıl sonu ağırlık ortalaması en az 2.50 olan öğrenciler'' üst sınıfa devam edebiliyor. Taslakta, başarı ortalamasıyla doğrudan sınıf geçme sistemi okul türlerine göre farklılaştırılıyor. Okul türleri "Fen ve sosyal bilimler liseleri'', "Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan liseler'', "Genellise, spor lisesi ve mesleki- teknik liseler'' olarak belirlendi. Talim ve Terbiye Kurulu'nca bu lise türlerine göre belirlenecek dersler dışındaki derslerden başarısız olan öğrencilerin, doğrudan sınıf geçebilmek için sahip olmaları gereken başarı ortalamaları şöyle:
Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde: 3.50 Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan liselerde: 3.00
Genel lise, spor lisesi ve mesleki-teknik liselerde: 2.50 Taslakta, ÖSS'ye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerin ikinci dönem okula devamlılığını sağlamaya yönelik hükümler de yer aldı. Bu kapsamda, ''öğrenim hakkı'' başlıklı yeni bir madde eklendi. Artık ''özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula devam ettikleri halde iki dönem notu alamayan öğrenciler ile ikinci dönem okula hiç devam etmeyen öğrenciler, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılacak.'' Mevcut yönetmeliğe göre, özre dayalı bir sebeple bir dersten yalnız bir dönem notu almış öğrencilerin bu notu, yıl sonu notu kabul ediliyor. ''Öğrenim hakkı'' maddesi uyarınca, mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, geçmişte sınıf tekrarı yaptılarsa 1, yapmadılarsa 2 öğretim yılı ek süre tanınacak. Bu durumdaki öğrenciler, başarısız oldukları derslerden sorumluluk sınavına girecekler. Sınavlar sonunda yine başarısız olurlarsa öğretim yılı sonunda okulla ilişikleri kesilecek. Taslakla, ''geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler ile sınıftan veya okuldan izinsiz ayrılanlar'' hakkında disiplin işlemi uygulamasının kaldırılması da öngörülüyor. Taslağın, ''sorumlu olarak sınıf geçme'' sistemine ilişkin getirdiği yeni düzenleme bu eğitim öğretim yılında 9. sınıfta öğrenim gören öğrencilere kademeli olarak uygulamaya konulacak. Yönetmeliğin diğer hükümleri de yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|