|
|
|
|
Bu ayın vazgeçilmez tatları pide, zeytin, hurma ve güllaç
Ramazan'da iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında Ramazan pidesi, hurma, zeytin ve güllaç gelir. İşte Türk mutfağının geleneksel tatlarını bulabileceğiniz en iyi adresler
Ramazan ayının gelişiyle birlikte geleneksel tatlar da sofraları süslemeye başlar. 'Pide' için fırınlar önünde kuyruklar oluşur; Mısır Çarşısı'ndaki kuruyemişçiler ile en iyi zeytin ve hurma satan dükkanların önü dolup taşar. Vitrinleri süsleyen hafif, sütlü tatlı "güllaç"ın da meraklısı çoktur. Peki bu kutsal ayda doya doya yiyebileceğimiz bu geleneksel tatların en iyilerini nerede bulabiliriz? İşte Ankara, İstanbul ve İzmir'deki adresler...
* Hurmasız bir iftariyelik tabağı düşünülemez. Oruç açılırken, açlık ve susuzluk sonucu doğan şeker ihtiyacını karşılamak için hurma tercih edilir. Özellikle her Ramazan ayında kuruyemişçilerin ön tezgahlarında, marketlerde renk renk, çeşit çeşit "hurma" görebilirsiniz. İstanbul'un önemli alışveriş merkezlerinden tarihi Mısır Çarşısı'nda, iftariyeliklerden hurma bugünlerde çok revaçta. İran, Suudi Arabistan, Cezayir, Tunus ve İsrail hurmaları tüm baharatçı ve kuruyemişcilerin tezgahlarını süslüyor.
ANTEP PAZARI 10 yıldır Eminönü Hasırcılar Caddesi'nde hizmet veren Antep Pazarı'nda İran, Cezayir ve Medina hurma çeşitlerini bulmak mümkün. Fiyatlar ise şöyle; İran hurması 3 milyon, Cezayir hurması 4 milyon, Medine hurması milyon liradan satılıyor. Tel:(0212) 511 70 82 ÖZDİLEK ALIŞVERİŞ MERKEZİ (İzmir) Balçova'daki Özdilek Alışveriş Merkezi'nde Medine ve Mısır hurmaları bulunuyor. 350 gramlık Medine hurma 3 milyon 550 bin, Mısır hurma 1 milyon 550 bin liradan satılıyor. Tel:(0232) 278 12 00
*İftar sofralarının değişmez lezzetleri arasında yer alan pide, sultan sofralarından günümüze kadar uzanıyor. İftariyeliklerle uyumuna diyecek yok. İftar saatine yakın fırınların önünde oluşan kuyruklar, sıcacık, çıtır çıtır Ramazan pidesi için...
HAS EKMEK FIRINI Çengelköy'ün Has Ekmek fırınının pideleri sadece bu aya özel değil; her zaman bu fırında Ramazan pidesi bulabilirsiniz. Odun fırınında pişen pideler 13.30'da çıkmaya başlayor. 500 gram olan pidenin fiyatı 1 milyon liradan satılıyor. Tel:(0216) 321 76 32
PANEX Merkezi Balmumcu'da bulunan Panex'in 1.Levent, Maslak ve Bebek'te de şubeleri var. Sadece bu aya özel Ramazan pidesi çıkıyor. İlk pideler saat 14.00'da vitrinleri süslüyor. 450 gram olan pide, 1 milyon TL. Tel:(0212) 274 40 13
KALE UNLU MAMÜLLER (İzmir) Çankaya'daki Kale Unlu Mamüller'de öğle saatlerinde çıkan 200 gramlık pide 350 bin, 400 gramlık ise 700 bin liradan satılıyor. Tel:(0232) 445 83 85
BAŞAK UNLU MAMÜLLER (Ankara) 1987'den beri hizmet veren, Küçükesat'taki Başak Unlu Mamüller'de Ramazan pidesini farklı gramajlarda bulabilirsiniz. 300 gramlık küçük pide 500 bin, 600 gramlık pide ise 1 milyon liradan satılıyor. Ayrıca pidelerin yumurtalı olanları da aynı fiyat ve gramajlarda. Günün ilk pidesi 13.00'da çıkmaya başlıyor. Tel: (0312) 418 68 41
BİLKENT REAL HİPERMARKET FIRINI (Ankara) Günde 5 bin pidenin üretildiği Bilkent Real Hipermarket fırını, başkentlilerin Ramazan pidesi almak için en çok tercih ettikileri yerler arasında. Sabah 10.00'da pide satışlarına başlayan Real, akşam saat 20.00'a kadar pide üretimine devam ediyor. Real'de 400 gram pide geçen yılın fiyatı ile 350 bin liraya satılıyor. Tel: (0312) 266 04 04
*Zeytin, iftariyelik denince akla ilk gelen lezzetlerin başında geliyor. Üstelik hafif sahur sofralarının da vazgeçilmezi...
FORA ZEYTİN Fora Zeytin, dünyanın en ileri teknolojisi ile işlenip pastörize ediliyor. Her zaman aynı kalitede olan Fora zeytinleri, tüm zincir marketlerde satılıyor. Fora çizik zeytin cam kavanoz (720cc) 2 milyon 800 bin, Gemlik vakum iri boy 3 milyon 400 bin, Fora Gemlik vakum sele (400g) 3 milyon 300 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
ANTRE GOURMET Üç yıl önce açılan Antre'de dünyanın dört bir yanından değişik lezzetler bulmanız mümkün. Yöresel lezzetlerinde bulunduğu Antre'de Bodrum yöresinden kalamata zeytini 12 milyon 500 bin liradan, yine Bodrum yöresinden limonlu zeytin 12 milyon 500 bin liradan, siyah zeytin 9 milyon liradan, Antakya bölgesinden aromalı yeşil zeytin salatası ise 13 milyon 500 bin liradan satılıyor. Tel: (0212) 292 89 72
SARAYLAR ŞARKÜTERİ Beyoğlu Balıkpazarı'nda bulunan Saraylar Şarküteri'de 2 çeşit siyah zeytin bulunuyor. Gemlik yöresine ait hurma siyah zeytin 8 milyon liradan, duble siyah zeytin 10 milyon 500 bin liradan satılıyor. Ayvalık yöresinden özel olarak getirilen kırma yeşil zeytin 8 milyon lira. Tel: (0212) 244 34 94
KİPA ALIŞVERİŞ MERKEZİ (İzmir) Kipa Alışveriş Merkezi'nde 25 çeşit zeytin var. Edremit sele zeytin 4 milyon 390 bin liradan satılıyor. Tel: (0232) 386 55 55
ERZİNCAN MANDIRA (Ankara) Sakarya'da bulunan Erzincan Mandıra'da birçok zeytin alternatifi bulmak mümkün. Süper iri siyah zeytin 8 milyon 400 bin, özel siyah zeytin 9 milyon 800 bin, biberli yeşil zeytin 6 milyon 800 bin, çizik yeşil zeytin 6 milyon 800 bin liradan satılıyor. Tel: (0312) 434 38 25
ŞATIROĞLU MANDIRA (Ankara) Çankaya'daki Şatıroğlu'nda yöresel zeytinler bulunuyor. Gemlik mega siyah zeytin 7 milyon 800 bin, Gemlik yağlı siyah zeytin 6 milyon 200 bin, Gemlik kıvırcık siyah zeytin 3 milyon 500 bin, Bodrum taş kırma yeşil zeytin 8 milyon 500 bin liradan satılıyor. Tel: (0312) 496 25 46
PELEKİ UNLU MAMÜLLER TEŞVİKİYE'DE 1987'den beri hizmet veren Peleki'de Ramazan pidesi için Konya ve Samsun unu kullanılıyor. Üzerlerine un, yumurta ve sudan yapılan bulamaç sürülüyor. Peleki'de ilk pideler 12.30'da çıkmaya başlıyor. 400 gram olan pidenin fiyatı 750 bin lira. Tel: (0212) 241 66 56
MALATYA PAZARI EN büyükleri Mısır Çarşısı'nda olmak üzere İstanbul'un değişik semtlerinde de şubeleri olan Malatya Pazarı'nda "hurma"nın envai çeşidini bulmak mümkün. En ucuz hurma olan "hurma aksiyon" 3 milyon 250 bin liradan, Tunus hurma 10 milyon liradan, Medine hurma 16 milyon liradan satılıyor. Tel: (0212) 522 55 92
Her Ramazan özlemle beklediğimiz "güllaç", Osmanlı sultan sofralarından bugüne taşınmıştır. Sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Eskiden güllaçların vazgeçilmezi olan gül suyu eklenmeden de bu tatlılar hazırlanabiliyor.
SAFFET ABDULLAH Saffet Abdullah Güllaçları, güllaç denildiğinde ilk akla gelen isim... 1881 yılından beri Şehremini'de faaliyet gösteren bir aile şirketi olan Saffet Abdullah Güllaçları, sadece Türkiye'de ünlü değil, neredeyse tüm dünyaya yollanıyor. Saffet Abdullah'ta güllacın hammaddesini bulabilirsiniz. Güllacın hammaddesi sadece mısır nişastası, buğday unu ve su. Bu malzemeler mikserde karıştırılıyor ve daha sonra kızgın tavaya incecik dökülerek güllaç yaprakları elde ediliyor. Kulağa ne kadar kolay gelse de, güllacın iyi olması için kuru ve sütünün az olmaması, renginin beyaz olması gerekiyor. Ayrıca tamamen yumuşamış olması fakat çok sıcak süt dökülünce hamurlaşmaması önemli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|