|
|
GAF oloji
Mehmet Ali Erbil, Ahmet Özden'i anons ederken, "Türkstar ve Bir Yıldız Doğuyor Yarışmaları'nın yaratıcısı" dedi. Oysa Özden, Popstar yarışmasında görev almıştı. Ardından Sezen'i "Yarışmanın birincisi geliyor" diye anons etti. Oysa Sezen değil, Selçuk birinci olmuştu.
NE DEMİŞ? "Benim 6 köpeğimden ikisi Doğuş'un zaten. Biz ayrıldık ama köpekleri ayıramadık!" (Hilal Cebeci'nin "Gülbence"deki sözleri)
GAF KÜRSÜSÜ Denizli'den Sinan Araç adlı okurumuz, Ankara Büyükşehir Belediyesporlu Saffet'in maç sonrası röportajındaki şu sözlerine rast gelmiş: "Geçen yıl Diyarbakırspor'da oynuyorduk. Bu yıl da Ankaragücü'ne hizmet ediyoruz!"
BİZİM DECODER History Channel'daki "Mühendislik Felaketleri" adlı belgeselde küçücük proje hatalarının nasıl büyük facialara yol açtığını "hayret ve ibretle" izledim. Bir fırtınada yerle bir olan Tacoma köprüsü, Titanic gemisi, yanarak düşen Hindenburg zeplini bunlardan bazılarıydı. Ama hiçbir mühendislik felaketi, tek bir hata nedeniyle meydana gelmiyordu. Felakete yol açan nedenler birbiri ardına sıralanıyor ve bu zincirleme reaksiyon faciayı getiriyordu. Örneğin Titanic'in lüks kamaralarında altın kaplama musluklar kullanılmıştı. Ama geminin gövdesi üçüncü sınıf çelikten imal edilmiş ve kalitesiz perçinlerle tutturulmuştu. Gemi çok hızlı seyrediyordu ve buzdağları için yapılan uyarılara kaptan aldırmamıştı. Sonunda felaket kaçınılmaz oldu. Eksik malzeme kullanımı, denetimsizlik, hatalı yer seçimi ve duyarsızlık gibi pek çok nedenin birleşmesinden dolayı Türkiye'deki en küçük depremlerde bile can kaybına uğramamız da bu "zincirleme reaksiyondan" kaynaklanıyordu. Belgeselde mühendislik felaketlerinin önlenmesine ilişkin ilk yazılı metnin Hamurabi Kanunları'nda yer aldığı da belirtiliyordu. İlgili madde şöyleydi: "Her kim ki bir ev yapar, yıkılır ve sahibi ölürse, mimarı da öldürülür. Oğlu ölürse oğlunun, kölesi ölürse kölesinin canı alınır!"
|