Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa taslağıyla, Yatırımcıları Koruma Fonu'nun kapsamına tüm finansal araçlar alınırken, koruma sınırının 20 bin euro karşılığı Türk Lirası (TL) olarak belirlenmesi öngörülüyor.
Alınan bilgiye göre, AB'ye uyum kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişikliği öngören taslak üzerinde, SPK'nın çalışmaları devam ediyor. Taslakla, yatırım ortaklıklarının kuruluş koşulları kolaylaştırılıyor, değişken sermayeli yatırım ortaklıkları düzenleniyor.
Yatırım fonu kurucularına ilişkin sınırlamalar kaldırılırken, fon yöneticisi ve yönetim esaslarına ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Portföy saklama esaslarının da belirlendiği tasarı ile yatırım fonu portföyüne alınabilecek araçlarla ilgili sınırlama da kaldırılıyor.
HALKA AÇIK ŞİRKETLER Tasarı ile kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulunun sermaye artırımı yapma yetkisi azami 5 yıl ile sınırlandırılıyor. Özel haller gereği kamuyu aydınlatma yükümlülüklerinin kapsamı da genişletilirken, halka açık anonim ortaklıkların kendi hisselerini almalarını düzenleme konusunda Kurul'a yetki tanıyor.
Düzenleme ile borsaların özel hukuk tüzel kişisi olarak da kurulabilmesine olanak tanınıyor. Yatırımcıları Koruma Fonu'nun kapsamına tüm finansal araçlar alınırken, koruma sınırı 20 bin euro karşılığı TL olarak belirleniyor.
TEDBİR VE CEZALARIN ETKİNLİĞİ ARTIRILIYOR Tasarı ile içerden öğrenenlerin ticareti ve manipülasyona ilişkin mevcut hükümler, AB direktifleri ile uyumlaştırılıyor. Mahkeme aracılığı arama yapma yetkisinin kapsamı genişletilirken, izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunduğu tespit edilenlerin şahsen iflasının Kurul'ca istenebilmesi düzenleniyor. Ekonomik suça ekonomik ceza ilkesi doğrultusunda düzenlemelerin tasarıda yer alması hedeflenirken, kanuna aykırı işlemleri tespit edilen anonim ortaklık ve sermaye piyasası kurumu yöneticilerinin görevden alınması, imza yetkilerinin kaldırılması ve yönetim kuruluna üye atanmasını mahkemeden isteme konusunda Kurul'a yetki tanınıyor.
SPK'ya, elde edilen menfaate veya kaçınılan çağrı yükümlülüğünün tutarına göre nispi nitelikte idari para cezası verme yetkisi tanınırken, tüzel kişiliğe para cezası verildiğinde yönetim kurulu üyelerine de ayrıca idari para cezası verme yetkisi de düzenleniyor. Kurul'a kayıt yükümlülüğüne uymaksızın halka arz ve satış yapan anonim ortaklıklara tespit komisyonu veya kayyım atanarak, hak sahiplerinin belirlenmesine ilişkin hükümler üzerinde de çalışılıyor.