* Enflasyon yüzde 8'e inecek. Ekonomi yüzde 5 büyüyecek
* Düşük maaşlı memura ocakta yüzde 5.8, temmuzda yüzde 6 zam
* Cep telefonu abonelerinin iletişim vergisi 3 katrilyon olacak
* Akaryakıt, sigara ve içkide ÖTV artışı yüzde 30'a ulaşacak
* Trafikte sürücülerden 245 trilyon liralık ceza kesilecek
* Eğitim için 20, savunma için 13.5 katrilyon lira harcanacak
* Dolar 1 milyon 611 bin lira olacak. Faiz gideri ilk kez düşecek
* Kara delik büyüyecek. Sosyal güvenliğe 22 katrilyon gidecek
'Hanımlar dikkat, iflahınız kesilir'
Kemal Unakıtan, cari açık için gerekirse önlem alacaklarını belirtti ve yılbaşında geçilecek YTL için hanımları uyardı: 6 sıfır atıldığında ucuz diye fazla alışveriş yapmayın. Yoksa iflahınız kesilir.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan mali disiplinin 2005 yılında da tavizsiz sürdürüleceği mesajını verdi. Cari açığa gerekirse tereddütsüz önlem alacaklarını, faiz dışı fazla hedefine mutlaka ulaşacaklarını belirten Unakıtan, "Mali disiplin hesabını bilmektir. Hesabını bilmeyen adamdan da, devletten de hayır gelmez. Hesabını bilirsen doğru gidersin, bilmezsen yamuk yumuk gidersin" dedi. Unakıtan, YTL'ye geçiş sürecinde hanımlara da seslendi ve, "Ne kadar ucuz! diye alışveriş yapmayın. Ay sonunda iflahınız kesilir" uyarısında bulundu. Unakıtan, dün düzenlediği basın toplantısında 2005 Yılı Bütçesi'yle ilgili şu bilgileri verdi:
Gözümüzü kırpmadan önlemalırız: Cari açığın finansmanında bu yıl bir sorun görülmüyor. Cari açık finansmanının bir risk oluşturması engellenecektir. Osmanlı'dan bu yana gelen iki temel sorun vardır.
Cari açık ve bütçe açığı. Cari açık her zaman ülkemiz için bir 'baş ağrısı' olmuştur. Ekonomik göstergeler tedbir alınmasını gerektirdiğinde biz gözümüzü kırpmadan alırız. Bu yıl GSMH'nin yüzde 4.2'si oranında beklenen cari açık 2005'te yüzde 3.6'ya düşürülecek.
Faiz dışı fazla sözü: Faiz dışı fazlayı tuttururum arkadaş. Öyle de olsa, böyle de olsa tuttururum. Gerekirse her türlü zammı yaparız. Gerekirse hiç yapmayız. Tedbir gerekiyorsa hükümete arz ederiz, onay alır yaparız, geçer gider.
Hesabını bilmeyenden hayır gelmez: Mali disiplinden maksat hesabını bilmektir. Paran yoksa harcama yapmayacaksın kardeşim. Hesabını bilmeyen adamdan da devletten de hayır gelmez. Varsa para, harcamayı yaparsın. Kaynağın yok, al borç. Bu millet böyle perişan hale
getirildi. Hesabını bilirsen doğru gidersin, bilmezsen yamuk yumuk gidersin.
Hedef Maastrich Kriterleri: Hedefimiz Maastricht Kriterleri'ni yakalamak. Bu yıl yüzde 10.9 olarak öngörülen bütçe açığının GSMH'ye oranı yüzde 8 olarak gerçekleşecek. Gelecek yıl bu oran yüzde 6.1 olacak. Ama Maastricht kriterlerinde oran yüzde 3. Bu millete Maastrich Kriterleri'ni yaşatacağız.
Reel faizler yüzde 7 olacak: Türkiye'nin risk primi düşüyor. Ülkeye ekonomik güven artıyor. Bu yıl faiz ödemeleri yüzde 11.4 oranında azaldı. 2001 yılında vergi gelirlerinin tamamı faiz ödemelerine yetmiyordu. 2004'te vergi gelirlerinin yüzde 58.3'ü faize gitti. Yüzde 11-12 oranındaki reel faizleri, birkaç yıl içinde yüzde 7'ye düşürmeyi hedefliyoruz.
Kayıtdışına büyük ceza: Kayıtdışılıkta direnenlere daha ağır cezalar uygulanacak. Kimseninkayıtdışında kalma lüksü yok.
Sosyal güvenlik kara delik: 2005 bütçesinde sosyal güvenlik kurumlarına 22 katrilyon lira ayrıldı. Bütçemizin kara deliği gibi bir şey bu. Sosyal güvenlik reformunu mutlaka yapacağız. 30-35 yaşındakileri emekli edersen, neticesi bu olur işte. Gencecik adamları emekli yaptık, bu milletin başına bu yükü getirdik.
Çiftçiye 3.5 katrilyon: Tarımsal destekleri için ayrılan 3.5 katrilyon liranın 2.7 katrilyon lirası doğrudan gelir desteği, 198 trilyonu hayvancılık desteği, 49 trilyon lirası tarım reformu projesi için, 491 trilyon lirası da ürün primleri ve çay budama primi için konuldu. Tarımsal destekler artık Hazine değil, Tarım Bakanlığı bütçesinde gösterilecek. Bu yüzden Tarım Bakanlığı'nın bütçesi yüzde 400 arttı.