| | Şerbeti ne çabuk unuttuk Bugünün dünyasında artık kendine yer bulamayan sokak şerbetçilerini ne yazık ki koruyamadık. Ama hiç değilse şerbeti evlerimizde ya da dükkanlarda yaşatabilirdik. Oysa Avrupalılar bizim şerbetimizi kaşıkla yenen 'sorbet'ye dönüştürdü. Çocukluğumun her biri ayrı tondan ve makamdan...devamı |
|
| | Sokaktan restorana içli köfte Beyoğlu'nda 16 yıldır sattığı leziz içli köfteleriyle tanınan Ali Topçuoğlu kendi restoranını açmasına rağmen caddedeki tezgahını da bırakmadı. İstiklal Caddesi'nin müdavimleri onu iyi tanırlar. Cadde üzerinde kurduğu "Sabırtaşı" adlı tezgahında 16 yıldır sattığı içli köftelerinin lezzeti...devamı |
|
| | Bu şarap muz kabuğu kokuyor Beş altı yıl oluyor. Londra'da Tate Gallery'deyiz. Kürsüde gençten bir İskoç. Elindeki kadehi eviriyor, çeviriyor, kokluyor... Bir yudum alıp, nefesleniyor. Sonra tekrar kokluyor. Sanki zaman durmuş. Genç adam miras olarak kendine kalan her daim kırmızı yanaklı...devamı |
|
| | Yemeğin lezzeti kokusunda Koku alma duyusu, bir gurmenin en önemli organı. Eğer kokusunu alamazsak, yemeğin tadı tuzu kalmıyor. Geçen hafta Nobel'e layık görülen iki bilim insanı, koku alma sistemimizi açıklığa kavuşturdu. Kuşkusuz sizin de başınızdan geçmiştir. Geçenlerde hiç beklemediğim bir anda burnuma gelen...devamı |
|
| | Türk Mutfağı Ferran Adria'dan ne öğrenir? Gazete sütunlarında, muhtelif köşe yazarlarının başlatıp, yer yer icap etmeyen, tartışma kültüründe yeri olamayacak sıfat ve tanımların dahi ortalıkta uçuştuğu bir toz duman var. Her şey Hürriyet Gazetesinin Türk Mutfağını "uluslararası arenaya çıkarabilmek" için, "önce yıkalım"...devamı |
|
| | Hint kıtasından Antep mutfağına Gaziantep yemekleri üzerine yapılan tartışmaların kebapla sınırlı olması yazık! Oysa bölge bu etiketin ötesinde o kadar zengin ki. Bir mutfağın büyük zenginliklerinden birisi yöresel mutfakların renk ve derinliğidir. Geçen hafta Ritz-Carlton Otel'inde Hindistan...devamı |
|
| | Sokak yemekleri tarihe karışıyor Sokak yemekleri bizim gibi çağdaşlaşma özentisi içindeki ülkelerin varlığından utanç duydukları ve ne pahasına olursa olsun yok etmeye çalıştıkları kültür varlıkları. Oysa bu lezzetleri bir daha geri gelmemek üzere yitirmek bizi ciddi biçimde yoksullaştıracak. Belediye Zabıtası...devamı |
|
| | Şarabın ve yemeğin izinde Kapadokya Doğal ve tarihi zenginliğiyle ünlü bölge, Gezi Travel Dergisi'nin ekim sayısına mutfağındaki lezzetlerle konu oldu. Kapadokya, doğal ve tarihi zenginlikleri ile akıllarda hemen bir imaj oluşturur. Ancak, onun daha az bilinen yüzü, mutfağındaki zenginlik ve şarap kültürü Gezi Travel...devamı |
|
| | Dışı kıtır içi pamuk gibi yumuşacık Çocukların en sevdiği yiyecekler arasında başı çeken patates kızartması hiçbir zaman bugünkü kadar lezzetli olmamıştı. Çocuklara, gençlere, en sevdikleri yemeği sorun, büyük çoğunluk "Patates kızartması" yanıtını verecektir. Haksız da sayılmazlar; zira son yıllarda patates kızartması,...devamı |
|