|
|
|
|
KOAH veremden daha büyük tehlike
Dünyadaki ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya oturan KOAH, uzmanlar tarafından 'veremden bile büyük bir tehlike' olarak açıklanıyor. Bu akciğer hastalığı, hastayı nefessiz bırakarak, yaşam koşullarını zorluyor. KOAH'ın en tipik belirtileri; uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı
Hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan KOAH, zaman içinde kötüleşen ilerleyici bir akciğer hastalığı. Araştırmalara göre; dünyada yaklaşık 600 milyon KOAH hastası var ve her yıl 3 milyon KOAH hastası ölüyor. Hastalık konusunda, bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzere kurulan Global Inisiative of Lung Disease (GOLD) Grubu'nun Türkiye sorumlusu olan Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, KOAH'ın basit bir solunum testi ile kolaylıkla teşhis edilebildiğini belirtti.
ELDE YETERLİ VERİ YOK 17 Kasım Dünya KOAH Günü'nde, Toraks Derneği ve GOLD Grubu adına yetkilileri acil önlem almaya çağıracaklarını belirten Dr. Kocabaş, KOAH konusunda Türkiye'nin en temel problemini şöyle açıkladı: "Elimizde veri yok. Ayrıca, yaptıklarımızı ölçüp biçemiyoruz. Tüberküloz konusunda 1970'li yıllarda yapılan çalışma başarılı olmuş ve hastalığın seyrini bırakmışız. Oysa, devletin elinde 270 verem savaş dispanseri var. Yılda 20 bin civarında yeni hasta saptanıyor. Ama yıllık vaka sayısı 45 bin. Hastaların yarısı ortada yok. KOAH konusunda henüz tek bir adım atılmadı. Bu hastalık veremden daha büyük bir tehlike. KOAH; önlem alınmazsa, Türkiye'yi hem ekonomik hem de toplumsal olarak zor bir sürece sokabilecek kadar güçlü."
Dünya ülkeleri; başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere, uzun zamandan beri KOAH konusunda çalışmalar yapıyor ve önlemlerini artırıyor. 600 milyon KOAH hastasına yönelik acil eylem planını uygulamaya sokmak için KOAH'a Karşı Küresel Girişim Grubu kuruldu. Bu grup, KOAH hastalığı için acil eylem çağrısında bulundu. Alarma geçen sağlık kuruluşları, KOAH'tan ölümleri azaltmak için kampanyalar düzenlemeye başladı. KOAH ile ilgili en son veriler, 7 Eylül 2004'te İskoçya'da düzenlenen Avrupa Solunum Derneği (ERS) kongresinde açıklandı. Glasgow'daki kongrede, KOAH hastalarının yarısından fazlasının hayatlarını tehdit eden belirtileri bilmedikleri bir kez daha vurgulandı. Kongrenin sonuç bildirgesinde, dünya genelinde sayıları 600 milyonu bulan KOAH hastalarının, acilen gelişmiş standartlarda bakıma ihtiyaçları olduğu görüşüne varıldı.
SOLUNUM YETMEZLİĞİ YAPIYOR Şikâyetlerin en şiddetli olduğu dönemde KOAH hastası; şiddetli solunum yetmezliği, aşırı balgam oluşumu, hırıltı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, akıntı ve öksürük gibi kontrol edilemeyen ve acı veren belirtilere teslim oluyor. Bunlara ek olarak; zihinde bulanıklık, ateş, aşırı uyku hali de ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler oldukça ciddi ve muhtemelen ölümcül olan karbondioksit zehirlenmesinin belirtisi olarak kabul ediliyor.
Her krizde hastanede yatış süresi 9 gün Avrupa'da bir KOAH hastası, her krizin ardından ortalama 9 gün hastanede yatıyor. AB ülkelerinde, KOAH 'ın hastanelerdeki sağlık harcamaları yılda 2.9 milyar Euro'yu 5.2 katrilyon lira) , hastane dışı bakım masrafları ise, 4.7 milyar Euro'yu (9.8 katrilyon lira) buluyor. Evde oksijen kullanmak zorunda kalan hastalardan yüzde 50'si, zamanla yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|