Tanman Ailesi'nin geleneği: Kariyerini bırak çiftçi ol
Ege Bölgesi'nde pamuk üretimine öncülük yapan Tanman Ailesi, dekar başına alınan 80 kilogram pamuk miktarını 400 kilograma kadar çıkarmış.
Türkiye'nin modern çiftçileri dizimizde sırada Egeliler var. Ege'de pamuk üretiminin öncülüğünü yapan Tanman Ailesi, ikinci ve üçüncü kuşak temsilcileriyle, bölgede modern tarımın bayraktarlığını yapmayı sürdürüyor. Frankfurt Üniversitesi'nde işletme ekonomisi okuyup doktorasını yine Almanya'da yaptıktan sonra 1972'de Türkiye'ye dönen Hulusi Tanman, o dönemde çeşitli üniversitelerden aldığı teklifleri değerlendirmek yerine, Söke'deki aile çiftliğinin başına geçti. Zaten akademik ya da mesleki kariyeri bırakarak çiftçiliğe soyunmak, Tanman'ın ailesinde adeta kuşaktan kuşağa geçen bir gelenek. 61 yaşındaki Tanman, Rumeli göçmeni olup da nüfus mübadelesi sırasında Söke yöresine yerleşen ve 1940'ların sonundan itibaren bilfiil tarımla uğraşmaya başlayan ailesinin öyküsünü şöyle özetliyor: "Ailemiz, 1923'te Selanik ve Serez'deki Türkiye'ye mübadil olarak geldiğinde, burada bataklık ve çorak bir arazi ile karşılaşınca büyük hayal kırıklığı yaşamış. Büyükbabam bu üzüntüyü kaldıramayıp vefat etmiş. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Fransa'da yüksek öğrenim görerek gemi makine mühendisi olan babam ise, 1949'a kadar devlet memuru olarak çalıştı. Aynı yıl çiftliğin başına geçme kararı verdiğinde, Devlet Tersaneleri Genel Müdürü'ydü." Yılda 250 bin ton pamuk üreten Ege Bölgesi'nin bu üretimden elde ettiği gelirin 500 trilyon lirayı bulduğunu belirten Tanman, yılda yaklaşık bin 500 ton pamuk üreten kendi işletmesinin cirosunu ise 1 trilyon lira olarak açıklıyor.