kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Domates yerine pazılı sos
Elena'nın pizzası parmak ısırtıyor
Domates yerine pazılı sos

Domates yerine pazılı sos


Elena'nın pizzalarının sırrı, öncelikle hamurunda. Ancak pek çok pizzacı mayaya büyük önem verir, asırlık aile mayalarını kullanırken, o ülkesinde de İstanbul'da da hamurunu hazır yaş mayalarla tutturuyor. Ancak hamuru en az 9 saat oda sıcaklığında dinlendiriyor. Parmaklarının ucuyla bastırarak ve hafifçe havaya atıp çevirerek açıyor pizzayı. Hamurda tuz dışında zeytinyağı ya da diğer katkı maddeleri yok. Sonuçta kenarları kalın olmakla birlikte, son derece yumuşak ve lezzetli bir pizza ortaya çıkıyor. Elena alıştığımız piyasa örneklerinden farklı olarak genellikle pizzalarında domates sosu kullanmıyor. Buna karşılık çok değişik malzemeleri bir araya getirmekten çekinmiyor. Örneğin haşlanmış pazı yaprakları, sarımsak, yer fıstığı, ançuez, kapari, siyah zeytin, kuru üzüm, mozzarella, fesleğen yaprakları ve zeytinyağı ile yaptığı pizza olağanüstü gerçek bir başyapıt. Elena'ya göre iyi bir pizza için gerekli ikinci unsur ise iyi bir fırın. Four Seasons Oteli'nin mutfağında odunla ısıtılan bir taş fırın var. Elena, pizzalarını bu fırında pişirirken çok keyifliydi. Zira kendi ülkesinde artık bu olanağa sahip değil. Avrupa Birliği, sağlığa uygun olmadığı gerekçesiyle artık fırınların odunla ısıtılmasını yasaklamış. İyice ısınarak 400 dereceye gelen bir fırında pizzanın pişme süresi ise sadece 4 dakika. Dünya şampiyonu olsa da Elena'nın İtalya'daki pizza lokantasında fiyatlar çok makul. Bir kadeh şarap ya da bira eşliğinde bir porsiyon pizzanın, siyah trüflüsünün bile, 12 Euro'dan pahalı olmadığını öğreniyoruz. Ama ülkesinin sıradan yemeklerinden sayılan pizzanın en büyük ustanın elinden çıksa da daha pahalısını İtalyan halkı yemek istemiyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yemeğin lezzeti kokusunda
 Türk Mutfağı Ferran Adria'dan ne öğrenir?
 Hint kıtasından Antep mutfağına
 Sokak yemekleri tarihe karışıyor
 Şarabın ve yemeğin izinde Kapadokya
 Dışı kıtır içi pamuk gibi yumuşacık
 Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
 Sofrada vicdan yapmayın
 Mediciler'in şehrinde şarap sanat ve mutfak
 Rakı konuşa konuşa yudum yudum içilir
 Türk mutfağı yıllara meydan okuyor
 Bu katların hizmeti farklı
 Bodrum'da yaz bitmiyor
 Havada şarap tadımı farkı
 İstanbul'un yanı başında tatil cenneti
 Taze yumurta bir ay saklanabilir
 Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
 Türkbükü'nün yeni incisi
 Palmiyeler altında brunch
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
ALİ ESAD GÖKSEL
Artık bir dirhem et bin ayıp örtmüyor
Dünya Sağlık...
Bir ağaca bile oyuncu olmayı öğretebilirim
Bir ağaca bile oyuncu olmayı öğretebilirim
Kusturica, Balkanlardaki yaşamı dünyanın gerçek anlamda bilmediğini...
Bir sihir bir ödül
Bir sihir bir ödül
İstanbul Magic Club üyesi illüzyonistler 2004 Balkan Sihirbazlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.