Şarabın ve yemeğin izinde Kapadokya
Doğal ve tarihi zenginliğiyle ünlü bölge, Gezi Travel Dergisi'nin ekim sayısına mutfağındaki lezzetlerle konu oldu.
Kapadokya, doğal ve tarihi zenginlikleri ile akıllarda hemen bir imaj oluşturur. Ancak, onun daha az bilinen yüzü, mutfağındaki zenginlik ve şarap kültürü Gezi Travel Dergisi'nin ekim sayısında anlatılıyor. Hande Öğüt'ün yazarak, Emre Ermin'in fotoğraflarıyla tanıttığı "Mutfak Kapısından Kapadokya", Anadolu'da tarihi İ.Ö 3000'li yıllara uzanan şarapçılığı da günümüzle buluşturuyor. Lale Devri'nin ünlü sadrazamı Muşkaralı (Nevşehir'in eski adı) Damat İbrahim Paşa'nın kente kattıkları mimari yeniliklerle sınırlı kalmamış. Sadrazamlığı döneminde çok sayıda kişi sarayda çalıştırıldığı için oluşan mutfak geleneğinin uzantısı bugün yine sofralarda. Şömine Restoran'a gittiğinizde yiyeceklerin zenginliği size Damat İbrahim'i hatırlatacak muhakkak. Mübadeleden önce bölgede yaşayan Rumların ekmek, bulgur, erişte, pide, mantı, un çorbası, fasulye ve nohuttan oluşturdukları yeme kültürünün izleri, onlar bu toprakları terk edeli çok olsa da hala taze. Kapadokya'da muhakkak yenilmesi gereken yemek ise 6 saatte pişen tandır fasulye. Onu da yiyebileceğiniz adreslerden biri Han Odası.
Yemek faslından sonra sıra içeceklere gelince adres, bölgenin Rumca adını taşıyan Prokopi oluyor. Dokuzuncu yüzyılda Hıristiyanlığın merkezi olan Kapadokya'da kilise kapılarında üzüm salkımı görmek hiç de şaşırtıcı değil. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un her yıl ayin düzenlediği, yapımı 1850'ye tarihlendirilen Eleni Kilisesi'nin kapısındaki üzüm kabartmaları gerçeğini aratmayacak derecede diri. Şarapçılığın 6 bin yıl önce burada başladığına yönelik savlar düşünülünce, bölgedeki her köyde tadım evi ve şarap dükkanlarının bulunması da daha anlaşılır oluyor. Üstelik bağcılık, sosyo kültürel yapının esnekliğini ve devingenliğini sağlayan önemli bir etken olarak da görülüyor. Mübadeleden önce nüfusunun çoğunu zengin Rumların oluşturduğu Sinasos'taki pekçok evde kök boyası ile renklendirilen duvar resimleri ve işlemeleri görmek mümkün. "Asmalı Konak" dizisi ile tanınan Sinasos, Ürgüp Vadisi'nin ortasında, bağlar ve bahçelerle çevrili. Kapadokya ile ilgili daha fazla ayrıntı, nerede kalınıp, ne yeneceği, leziz yemek kursların nerelerde olduğu gibi bilgileri Gezi Travel Dergisi'nin ekim sayısında bulabilirsiniz.
|