Barzani'nin verdiği güvenceler
Yarın Amerikalılar ve Japonlar ülkelerine dönüp gidecek, biz sizinle yaşamaya devam edeceğiz. Bunun bilincindeyiz..." Bu sözler, iki günlük Ankara ziyaretini tamamlayan Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani'ye ait... Her ne kadar, ziyaret öncesi Kerkük dolayısıyla çok gergin bir havada geçeceği söylense de yansıyan havaya bakıldığında Iraklı Kürt Lider Barzani ile yapılan görüşmelerden her iki taraf da memnun. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; Ankara diğer Kürt lider Celal Talabani kadar sık görüşmese de, Barzani'nin sözünü esirgemeyen yapısı ve verdiği sözleri yerine getiren kişiliği olduğunun bilincinde. Dolayısıyla, Barzani'nin Ankara'da bulunduğu iki gün süresince herkes eteğindeki taşı masaya dökmüş. Masanın ağırlıklı noktasını, Irak'ın geleceği ve Kerkük sorunu oluşturmuş. Irak'ın, üniter yapı içinde federatif bir devlet olması konusunda her iki tarafta da görüş ayrılığı yok. Ancak, seçimle iş başına gelmiş sivil yönetimin Irak'a ne zaman tam hakim olacağı konusunda her iki tarafın da kaygıları var. Ankara, 1 Ocak 2005'te Irak'ta seçimlerin yapılabileceği konusundaki çekincelerini koruyor. Seçimlerin bir an önce yapılması gerektiği konusundaki ısrarından geri adım atmasa bile bunun ilk aşamada sağlıklı bir sonuç vermeyeceğini biliyor. Önceki gün yapılması planlanan nüfus sayımının son anda iptal edilmesini de bu savına gerekçe olarak gösteriyor.
Karne üzerinden sayım Nüfus sayımının gerçekleşmesini de kimse beklemiyor. Sayım yapılmadan, seçmen listelerinin nasıl belirleneceğine gelince.. Bulunan yöntem Birleşmiş Milletler tarafından dağıtılan, "Gıda karnelerinin" güncelleştirilerek sayımın yapılması yönünde. Aktarıldığına göre, BM'nin elinde bu konuda önemli bir veri tabanı bulunuyor. Ancak, Irak operasyonu sonrasında birçok kişi hayatını kaybettiği için gıda karnelerinin güncelleştirilmesi gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde, hem gıda yardımı ile ilgili bilgilerin yenileneceği, hem de sayımın gerçekleşeceği vurgulanıyor. Bu yöntem, çok sağlıklı bir seçmen kütüğü oluşturma yöntemi olmasa da "kötünün en iyisi" olarak kabul ediliyor.
Kerkük'ün statüsü Kerkük konusuna gelince.. Ankara KDP liderine Kerkük'te Türkmenler'in yurtlarından edilip, yerlerine Kürtler'in yerleştirildiğine ilişkin bilgileri masaya koyuyor. Barzani'ye şu uyarıda bulunuluyor: "Kerkük bölgenin fitilidir, bölgede yaşanacak etnik çatışmalar ülkedeki güvenlik ve istikrarı sarsar..." KDP lideri Barzani de bunun bilincinde olduğunu kayda geçirerek Kerkük'ün statüsü ile ilgili olarak şu açılımı yapıyor: "Kerkük, Kürdistan denen coğrafi yere ait, içinde 4 etnik yapının birlikte yaşadığı Irak kentidir..." Barzani, "etnik çatışmaların yaşanabileceğine" dönük kaygıyla ilgili olarak da şu garantiyi veriyor: "Kerkük'te hiçbir zaman etnik çatışma olmayacak..." Kürtler'in, Kerkük'te toprak satın alıp yerleşme çabalarına ilişkin yaklaşımı da şöyle oluyor: "Daha önce topraklarından sürülen Kürtler geri dönüyor. Diğerleri de dönebilir." Barzani, dün Esenboğa Havaalanı'ndan ayrılırken de yöneltilen bir soruya benzer yanıt veriyor: "Kerkük, içinde Kürt kimliği de bulunan bir Irak kentidir. Kerkük birlikte yaşamanın sembolüdür, orada insanların birlikte barış içinde yaşaması önemlidir..."
Terör konusu Barzani'nin görüşmelerde Ankara'ya verdiği sözlerden biri de terörle ilgili. PKK/Kongra-Gel'in, kontrollerindeki bölgede hiç bulunmadığını, geçmişte aralarında büyük çatışmaların yaşandığını kayda geçiriyor. Bundan sonra da sadece PKK/Kongra- Gel değil, hiçbir terör örgütünün bölgelerinde yaşayamayacağını garanti ediyor. Türk şoförlerinin kaçırılmasından duyduğu üzüntüyü kayda geçirirken, olayların daha aşağı bölgelerde yaşandığını belirtip şu öneride bulunuyor: "Bizim yapabileceğimiz yardım olursa buna da hazırız..." Görüşmelerin sonucu ile ilgili şu söylenebilir ki, bazı konularda tam fikir birliği içinde olunmasa da Ankara ve KDP de yapılan görüşmeden ve diyalogdan memnun.
|