Yeni Türkiye için trilyon $ yatırım gerek
Eğer 17 Aralık'a kadar geçen sürede diploması iyi kullanılır ve AB'den net, çifte standartsız, sonu tam üyelikle sonuçlanacak, işgücünün dolaşımına kalıcı kısıtlama koymayan bir müzakere takvimi alınırsa, Türkiye baştan aşağı değişecek. Hayatın her alanındaki büyük tranformasyon sonucunda yakalanacak Yeni Türkiye'nin en önemli kıstası işsizliğin azalması olmalı. Türkiye'nin AB standardında istihdam düzeyini yakalayabilmesi için işgücüne katılma oranını yüzde 48'den yüzde 65'e çıkarması ve işsizlik oranını da düşürmesi gerekiyor. Bizim hesaplamalarımıza göre AB'de işgücüne katılma oranı olan yüzde 65'i Türkiye için de baz alırsak karşımıza 10 milyon 121 bin kişiye istihdam yaratma gereği çıkıyor.
10 milyona iş Bitişikteki tabloda var. Hazine'nin 1988'den bu yana verdiği teşvikli yatırımlarda bir kişiye iş yaratmanın ortalama maliyeti 126 bin dolar. Bu rakamdan hareketle her yılki, 15 yaş üstünde olan çalışabilir faal nüfusa iş yaratmanın toplam maliyetini hesapladık. 1988'e kadarki birikmiş işsizler için aynı yıldaki istihdam başına yatırım maliyeti üzerinden hesaplama yaptık. Sonuçta 10 milyon 121 bin işsize 17 yıllık dönemde iş bulabilmek için 1 trilyon 566.6 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Yine aynı yıllarda yapılan yatırımların toplamı 728.8 milyar doları buluyor. Bu durumda 10 milyon işsiz için 996 milyon milyar dolar yani bir trilyon dolar daha yatırım yapılması gerektiğini hesapladık.
Yatırımlar katlanmalı Rakamları yıllık ortalamalara getirdiğimizde Türkiye 1988-2004 arasında her yıl 86.3 milyar dolarlık yatırım yapması gerekirdi. Halbuki gerçekleşen yatırım tutarı tam olarak bunun yarısı düzeyinde, 42.9 milyar dolarda kaldı. Türkiye bugün istihdam ve işsizlik düzeyi alanında Avrupa seviyesinde olabilmesi için geçmişte yaptığı yatırımların tam iki katını yapması lazımdı. Kurduğu fabrikaların iki katı düzeyinde yine kapasiteler yaratmalıydı.
Stratejik yaklaşım İşte bu büyük yatırım açığı, Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmeye, yerli veya yabancı sermayeyi harekete geçirmeye, rekabet gücünü artırmaya, AB gibi bir büyük çıpaya tutunmaya ne kadar çok ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Yine rakamlar istihdam düzeyinin yükseltilmesi ve işsizliğin azaltılabilmesi için, Türkiye'nin özel bir çaba ortaya koymasını, konuya stratejik bir yaklaşım göstermesini zorunlu kılıyor. Yoksa 10 milyonlarca işsizle Yeni Türkiye de yok.
Sonuç "Yaşamı kazanmak zorundayız, ölüm zaten herkese mahsustur" M. Maeterlinck
|