|
|
Şifacı eczacılar geliyor
Türkiye'deki bitkilere AB standartı getirilmesi çalışmaları tamamlanmak üzere. Bitkilerin bitkisel ilaca dönüşmesi sürecinde söz sahibi olan aktarlar, yerlerini bu işi bilimsel olarak yapacak eczacılara bırakacak. Tıpkı AB ülkelerinde olduğu gibi
Türkiye'nin birçok yerinde faaliyet gösteren geleneksel şifacılar; yani aktarların pabucu dama atılıyor. Eczacılar, geleneksel şifacılıklarını tekrar hatırlayarak, bitkilerle tedaviyi aktarların elinden alıp, bilimsel olarak yapmaya hazırlanıyor... Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği'nin bu girişimine, aynı çatı altında birleşen eczacılar büyük destek verdi. İlk meyvesini 2 ay önce Bursa'daki 200 eczanede veren bu girişim, eczanelerden satışa sunulan tıbbi çaylarla başladı, devamı ise İstanbul'dan geldi. İstanbul'dan 100 eczacı, yarından itibaren kendi markalarıyla tıbbi çay satışına başlıyor.
ARTIK KENDİ MARKALARI VAR Türkiye'deki bütün eczaneler, bundan böyle doğal ve katkısız bitkilerden imal edilen 'Medform' marka bitkisel çaylarını bünyelerinde satacak. Yaklaşık 60-70 yıl öncesinde olduğu gibi, artık sadece eczacının hazırlayacağı bitkisel reçeteler, güvenle içilip, tedavi amacıyla kullanılabilecek. 'Bitkisel Drog' yani bitkisel hammaddeler, eczacıların denetiminde olacak. Konunun yasal zeminini oluşturmak için çalışmalar ise son hızla devam ediyor. Bu önemli girişimin AB normlarına uygunluğu için, yasa tasarısı hazırlanırken, yasanın asıl muhatabı konusunda sıkıntı yaşanıyor; top Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı arasında gidip geliyor. Bitki kimyası ve bitkisel ilaçlarla ilgili eğitim alan eczacıların bu girişimi, eczanede ilaç hazırlamakla da kalmayacak. Bitkisel ilaçları üretmek için kolları sıvayan eczacılar, ürettikleri bitkisel ilaçları, kurdukları Çağdaş Eczacılar Firması'nda satışa sunmayı planlıyor.
OKULDA DERS VERİLECEK İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhayat Sütlüpınar, "Eczacının denetiminde bir üretim modeli yerleşsin istiyoruz. Bitki kimyası ve bitkisel ilaçlarla ilgili eğitimi eczacılar dışında kimse almıyordu. 2005 yılı itibariyle son sınıf tıp öğrencilerine bu alanda ders okutulacak. Bitkisel tedavi oranı Almanya'da yüzde 39, Fransa'da ise yüzde 29'a yükseldi. Türkiye'de bu iş aktarların elinde olunca, doğal olarak elimizde hiçbir veri yok" diyor.
|