AB, siyasi kriterleri onayladı sıra ekonomik göstergelerde
Avrupa, siyasi kriterleri yerine getiren Türkiye'ye, müzakereler için yeşil ışık yaktı. Tam üyelik için enflasyon oranını AB ortalaması olan yüzde 2.5'e, kamu açıklarını da milli gelirin yüzde 3'üne düşürmek için çalışacağız.
Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirdiğine ilişkin dün açıkladığı İlerleme Raporu müzakere tarihi için yeşil ışık yaktı. Türkiye, AB liderlerinin, 17 Aralık'ta yapacağı zirvede müzakerelere hemen başlama sözü almayı bekliyor. AB yolunda bugüne kadar siyasi kriterleri yerine getirmekle uğraşan Türkiye, bundan sonraki müzakere sürecinde, Maastricht Kriterleri olarak bilinen ekonomik kriterleri yerine getirmeye çalışacak. Üye devletlerin ekonomik ve parasal birliğe katılımı için şart koşulan Maastricht Antlaşması, üye ülkeler için şu koşulları zorunlu kılıyor: Üyeler arasında enflasyon oranları birbirine yakın olmalı. Kamu açıklarının üye ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na (GSYİH) oranı yüzde 3'ü geçmemeli. Üye ülkeler arasında kamu borç stoku yine GSYİH'nin yüzde 60'ını geçmemeli. Nominal faiz oranları ortalamadan en çok 2 puan fazla olmalı ve üye ülkelerin ulusal paraları Avrupa Döviz Kurları Mekanizması'nın izin verdiği "normal" dalgalanma marjı (yüzde 15) içinde kalmalı.
GENÇ NÜFUS AVANTAJ Mevcut ekonomik göstergeleri ile Türkiye'nin Maastrciht Kriterleri'ne çok yakın olmadığı biliniyor. Türkiye, 17 Aralık zirvesinde bir sürpriz çıkmaması halinde alacağı olası müzakere tarihinden itibaren önümüzdeki birkaç yıl içinde, ekonomik olarak AB'ye ayak uydurmaya çalışacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan; Maastricht kriterleri için "5 yıl yeter" derken, AB içinde Türkiye'yi destekleyen ülkeler, böyle bir uyum için 10 yıllık bir süre öngörüyor. Üyeliğimize karşı olanlar ise Türkiye'nin sadece ekonomik değil, her açıdan Avrupa'ya uyum sağlamayacağı görüşünde... AB İlerleme Raporu hazırlanırken üye ülkeler arasında büyük bir çekişme yaşandığına ve bu mücadelede Türkiye'yi destekleyenlerin ağır bastığına dikkat çekiliyor. Türkiye'nin üyeliğini destekleyenler gerekçelerini şöyle sıralıyor:
DESTEK GEREKÇELERİ
*Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine ve dinamik, genç bir nüfusa sahip. Bu da genel olarak yaşlı bir nüfusa sahip olan kıta çapında ufukta beliren emeklilik krizinin etkisinin azalmasına yardım edebilir.
*Üyelik amacı, Türk hükümetlerini hassas ekonomik politikalar uygulamaya, hukukun üstünlüğünü gözetmeye ve temel demokratik özgürlükleri sağlam bir şekilde yerleştirmeye zorlayarak Türkiye'yi yabancı yatırımcılar için daha çekici ve daha istikrarlı bir yer haline getiriyor.
*Türkiye'nin coğrafi konumu, kültürü ve dini geniş İslam dünyası ile köprü oluşturacağı gibi, 11 Eylül sonrası dünyada "medeniyetler çatışması" yaşanacağı endişelerinin giderilmesine yardım edebilir.
*NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olması ve Ortadoğu'ya stratejik bir ulaşma yolunun üzerinde olması nedeniyle Türkiye, AB'nin global bir aktör olma emelini kuvvetlendirecektir.
*Türkiye'nin üyeliği Yunanistan ile kurduğu sıcak ilişkilerin kuvvetlenmesini, ve Doğu Akdeniz'deki istikrarı artırabilir.