|
|
|
|
|
|
15 yıllık yeni vizyon gerekli
Genelkurmay Başkanı küreselleşmenin bütün güvenlik konseptlerini kökten sarstığını söyledi.
Harp Akademileri'nin yeni öğretim yılını açan Orgeneral Özkök "Öğrendiğimiz kavramlar yetersiz kalmaya başladı" dedi.
STANDARDI AŞIN Özkök "En az 15 yıl önümüzü görmemizi sağlayacak bir vizyon için standart dışı hareket edebilmeliyiz" diye konuştu.
'Öğrendiklerimiz bize yetmiyor'
Genelkurmay Başkanı Özkök, bilginin en çabuk yenilenen kavram olduğuna dikkat çekerek harp akademilerinin bilgi çağına uygun subaylar yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.
Orgeneral Hilmi Özkök, Harp Akademileri Komutanlığı'nın 2004-2005 eğitim ve öğretim yılı açılış törenine katıldı. Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Özkök, dünyada bir değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade ederek, bilginin çağımızda en çabuk yenilenen kavram olduğunu vurguladı. Özkök, "Artık en iyi olmak için sadece bilgiye sahip olmak yetmiyor. Bilgiye nasıl ulaşılacağı, bunun kavranması için çok yönlü düşünme alışkanlığı, önyargısız bakış açısı, değişen dünyanın kavranmasında en önemli araçlardır" dedi. İnternetin bilginin büyük bir hızla yayılmasına neden olduğunu anlatan Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Küreselleşme olgusu bir taraftan dünya üzerinde insanlık tarihi boyunca hiçbir zaman tanık olmadığımız ölçüde bir etki yaratırken, diğer taraftan da uluslararası güvenlikle ilgili bilinen bütün yaklaşımları temelinden sarsacak nitelikte bir değişimi de beraberinde getirmiştir. Bizlerin uzun yıllar akademilerde öğrendiğimiz simetrik risk ve tehditlerle mücadele yöntemleri, planlama ve karar verme süreci ile kriz yönetimi teknikleri, yeni dünya düzeni içerisinde karşılaştığımız ve çağın hızına paralel olarak bir virüs hızıyla yayılan uluslararası terör gibi risk ve tehditlere karşı yeterli olmamaya başlamıştır. O halde böyle bir ortam içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri olarak neler yapmalıyız? Harp Akademileri'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni 21. Yüzyıl'a taşıyacak konsept ve doktrinleri üretecek genç beyinlerin yetişmesi için büyük bir çaba içinde olduğunu biliyorum. Harp Akademileri'ndeki öğrenci subaylar, buradan elde ettikleri tecrübelerle kendilerini geleceğe hazırlama olanağı bulmaktadırlar."
BİLGİ ÇAĞI FORMASYONU Orgeneral Özkök, alınan büyük mesafeyle birlikte genç subayların eğitim ve öğretiminde dünyadaki değişime paralel olarak bazı hususların dikkate alınması gerektiğine işaret ederek, "Bizim yetiştirmeye çalıştığımız subaylar, artık sanayi toplumu eğitim ve öğretim anlayışından farklı olarak, karışık problemleri standart çözümlere bağlamaktan kaçınan, özgün düşünebilen, standart dışı hareket edebilen ve problemlere çok yönlü yaklaşabilen bir yapıda yetiştirilmelidir. Ayrıca Harp Akademileri, genç subayların yeteneklerinin sınırlarının zorlandığı bir yer olmalıdır. Yine akademilerde hazırlanacak senaryolarda, geleceğin harekatlarının ana özelliklerini oluşturacak olan karmaşıklık, çok boyutluluk, birleşiklik ve müştereklik kavramları, esas parametreler olarak dikkate alınmalıdır" diye konuştu.
GELECEK HAYAL EDİN Orgeneral Özkök, Fransızlar'ın "Büyük zekalar birlikte düşünür" atasözünü hatırlatarak, bunun anlamının katılımcı bir çalışma ortamının yaratılması ve böylece sinerji oluşturulması olduğunu bildirdi. "Çalışmalarda, yenilikçi çalışma ve araştırmaların, fikirlerin ve düşüncelerin sıralı komuta kademelerine aktarılmasında, klasik hiyerarşik yapının engel oluşturmasına müsaade edilmemelidir" diyen Genelkurmay Başkanı "Dikey hiyerarşinin sınırlayıcı yetkileri azaltılmalı, danışma ve işbirliği geliştirilmelidir" dedi. Yaratıcı düşünceyi geliştirmek için her türlü düşünce ve önyargıdan uzak olunmasını" da isteyen Özkök, Akademilerde geleceğin hayal edilmesi gerektiğini söyledi.
Güngör KARAKUŞ-Celal YILDIZ - MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|