|
|
Sertleşme artık sorun değil
Türk Androloji Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 40 yaş üstü her 3 erkekten biri, sertleşme sorunu yaşıyor. Androloji biliminin ilerlemesiyle artık bu sorun kolayca aşılabiliyor
Türk Androloji (erkek cinsel sağlığı) Derneği'nin erkeklerin cinsel sorunları üzerine yaptığı araştırma sonucunda çarpıcı gerçekler ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre, sertleşme sorunu (Erektil Disfonksiyon - ED), Türkiye'de erkeklerin yüzde 69.2'sinde görülüyor. Başarılı cinsel teması sağlayabilecek sertlik düzeyine ulaşamama ve bu sertlik düzeyini yeterince uzun sürdürememe hali olarak tanımlanan sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 80'inden fazlası tam bir işlev kaybı değil, hafif ya da orta derecede sertleşme yaşıyor. Araştırmaya göre, Erektil Disfonksiyon bozukluğu yani ED'nin Türkiye'nin orta ve doğu bölgelerinde daha sık görülüyor. Aynı araştırmaya göre, ED'nin, ilerleyen yaşlarda görülme sıklığının, özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastalarında ise şiddetinin arttığı saptandı. Hastalığın ortaya çıkmasında, eğitim ve gelir seviyesinin yanı sıra işsizlikten egzersiz yapıp yapmamaya, depresyondan boşanmaya kadar birçok etkenin payı var. ED kentte yaşayanlarda, kırsal kesime göre daha fazla, eğitim düzeyi düşük ve egzersiz yapmayan grupta ise yüzde 71.8 oranında daha sık görülüyor.
CİNSEL SİSTEMİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ Türk Androloji Derneği'nin resmi yayın organı olan Androloji Bülteni'nin genel yönetmeni ve aynı zamanda Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Üroloji Kliniği'nden Dr. Memduh Aydın, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada cinselliğin tabu olmaya devam ettiğini belirtiyor. Dr. Aydın'a göre, tabu geleneğinin sürdürülmesinde, hem toplumdaki bireyler, hem de doktorlar suçlu. Bilimsel verilere göre, her 100 erkekten 11'inin, her 100 kadından 21'inin cinsel sorunlar yüzünden hekime başvurduğunu anlatan Dr. Aydın, "Birçok hekim hastasına cinsel hayatıyla ilgili soru yöneltmiyor. Hekim sorduğunda ise, yüz hastadan ancak 80'i, cinsel sorunlarını paylaşıyor" diyor. Erkekteki sertleşme sorunu eskiden yüzde 90 psişik, yüzde 10 organik kaynaklı iken, günümüzde bu oranın tersine döndüğünü vurgulayan Dr. Aydın, burada tanı yöntemlerinin gelişmesinin ve androloji bilimindeki ilerlemelerin etkili olduğunu açıklıyor. Androloji'nin tıpta, hastaya, "Biz sizi iyileştirebiliriz' diye yaklaşan ender bilimlerden birisi olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın, androloji hakkında şu saptamaları yapıyor: "Androloji bilimi, artık cinsel fonksiyon bozukluğunu tamamen üstlendi. Biz androloglar, cinsel sistemi çok iyi biliyoruz. Bayanlar üzerinde de çok sıkı çalışmalar yapıyoruz. Para beklemiyoruz ama erkeklerden de kadınlardan da cinselliğe sahip çıkmalarını bekliyoruz. Gönüllü çalışmalar ile toplumu bilinçlendirmek gerekiyor. Bir insan gözüne, kulağına nasıl özen gösteriyorsa, cinsel organına da aynı özeni göstermeli. Bir kere şunu kabul etmek lazım, cinsel yönden aktif olamıyorsanız, ruh halinizin iyi olması pek mümkün değil. Özellikle cinsel fonksiyon bozukluğu söz konusu olduğunda hiçbir erkek çözümsüz değil. Mutlaka tedavi edebiliyoruz." Cinsel bozuklukların yüzde 90'ı organik kaynaklığı olduğu için tedavinin androloglar tarafından yapılması gerektiğini belirten Aydın şöyle devam ediyor: "Vakaların yüzde 10'unda devreye psikiyatri bilimi giriyor. Bu konuda hastalara yol göstermek gerekirse, yardım almak için mutlaka androloğa gitmelerini önerebilirim. Ama androlog olmazsa da mutlaka üroloji uzmanına başvurmak gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye'de her hastanın bize ulaşma şansı yok. Türkiye'de primer ürolog sayısı sadece 1500."
TEDAVİ SEÇENEKLERİ SEVİNDİRİCİ Dr. Memduh Aydın, sertleşme sorununun tedavisinde ellerinde birden fazla seçenek bulunduğuna ve sonuçların yüz güldürücü olduğuna dikkat çekiyor. Sertleşme sorunu ile arzulamama (libido kaybı) halinin birbirinden ayrılması gerektiğini belirten Dr. Aydın, hekime başvurma kriteri ile tedavi seçenekleri hakkında şunları söylüyor: "Eğer bir kadın veya erkek, son 3-6 ayda, haftada 2 kez cinsel ilişkiye giremiyorsa, bir hekime danışılmasında fayda var. Tedavi aşamasında, ilaçların her birisinin kendine ait üstünlükleri var." Dr. Memduh Aydın, tüm dünyada dev ilaç firmalarının cinsel fonksiyon bozukluğu konusunda araştırmalarını sürdürdüğünü ve sadece Türkiye'de yıllık pazar payının 35 milyon doları bulduğunu açıklıyor. Yakın zamana kadar bu tür ilaçların yeşil reçeteye tabi olduğunu ama yapılan değişiklik ile artık eczaneden reçetesiz de alınabildiklerini belirten Aydın, sosyal güvenlik kurumlarının ödeme planında olmayan bu tür ilaçların Türkiye'deki kullanımının yanlış seyrettiğinden yakınıyor ve sözlerini şöyle noktalıyor: "Türkiye'de ne yazık ki tüketiminin önemli bir bölümü, performans artırmak için kullanılıyor. Eğer elimizde bu ilaçların dışında son bir şans kalıyorsa o da penil protez. Uzun dönemde bu tedavi, daha ekonomik. Ama cerrahi her zaman için son çaredir. İddialı bir ilaç, suyla yutulabilecek bir model varken, penise iğne yapmak hiç de tercih edilir değil. Bizler, teşhisten ve tedaviden son derece eminiz. Yeterli donanıma da sahibiz. Tek isteğimiz, insanların cinsel sorunlarıyla ilgili doğru adreslere başvurmaları. Mutlak çözüm söz konusu. İnsanlar tabularını yıkıp, bu merkezlere başvursunlar." Türk Androloji Derneği ücretsiz cinsel ve üreme sağlığı danışma hattı tel:(0212) 267 49 49.
|