|
|
Hazine'den vakitsiz şeker darbesi
Türkiye, şekeri yurtdışı piyasalarına göre 3 kat daha fazlasına mal ediyor. Dışarıda şekerin tonu 250 USD civarında, Türkiye'de ise 750 USD dolayında. Şeker pancarı üreticisini destekleme adına bu yüksek maliyetin ortaya çıktığı izah edilse de tek başına sebep bu değil. Türkiye Şeker Fabrikaları'nın hantal yönetim şekli, eski teknoloji ve gereğinden fazla istihdam yüksek maliyete sebep oluyor. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) araştırmasına göre en çok kişi çalıştıran kuruluşlar listesinde Tekel'den sonra ikinci sırada yaklaşık 18 bin kişiyle Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ geliyor. Hatta şekeri koruma altına alan devletimiz, halka yüksek fiyattan şeker satarak Türkiye Şeker Fabrikaları'nı kara geçiriyor.
Vatandaşa farklı fiyat Şekerin her aşamasını koruyan devletimiz dünya piyasasının üç katı fazlasına vatandaşını tatlandırıyor. Şeker fazlası olması sebebiyle ithalatı yasaklıyor. Ama fazla şekeri ihraç ederken rakamı, içerde vatandaşına sattığı fiyatın üçte birine indiriyor. Bilindiği gibi Türkiye'de ciddi bir bisküvi, şekerleme ve çikolata sektörü var. Bir çoğu da ürünlerini yurtdışına pazarlıyor. Ancak, ihraç için çalışmalarını aylar öncesinden tamamlayıp, mamullerinin hammaddesinde yaklaşık yüzde 50 payı olan şekeri, dünya piyasalarına göre temin etmek için Şeker Fabrikaları'nın kapısını çalıyorlar. Devlet yurtdışından ucuz şeker ithalatına izin vermediğinden, Şeker Fabrikaları dahilde işleyip ihraç edilmek üzere kullanılacak ürünlere, dünya piyasalarıyla aynı orana tekabül eden fiyatlardan şeker veriyor. Daha açık ifadeyle tonunu 750 USD'ye mal edip, 250 USD'ye veriyor. Aradaki farkı görev zararı gösterip, Hazine Müsteşarlığı'ndan tahsil ediyor.
Hazine'nin yanlışı Kısa süre önce Hazine, 'Bu görev zararını karşılamam' deyince, 'Şeker Fabrikaları da zararına şeker satmam' yaklaşımı sergiledi. Zamansız ve plansız yapılan bu iş sektörün başına patlamış durumda. Yurtdışıyla yapılan anlaşmalar, bağlantılar sebebiyle sıkıntılı günler yaşıyorlar. Anlaşılan, bu saçma işe nokta konmak isteniyor. Fakat, bir takvim çıkarmadan, sektöre açıklama yapmadan, ihtiyaçlarını nasıl temin edeceklerini anlatmadan Hazine'nin sergilediği eylem pek doğru durmuyor. Ayrıca, sektörde faaliyet gösterenlere, '5 gün içinde şeker temin edilmezse, ithal edilmesine izin verilir' şeklinde bir hak tanınmasına rağmen, bu yolda kapalı duruyor. Son olarak sektör, özel şeker fabrikalara paslanmış durumda. Onlar da şeker pancarı alırken devlet desteği gördüklerinden, yarı resmi El-Ehram Gazetesi gibi yarım yamalak devletin şeker fabrikası konumundalar. Ancak, nasıl bir mantıkla ve hangi rakamdan şekeri sektöre satacakları meçhul...
|