kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yanlış beslenme ve kilo kısırlığa neden olabiliyor
Kısır çiftler, bunlara dikkat!
Karpuz, üzüm ve domates sperm yoğunluğunu artırır

Yanlış beslenme ve kilo kısırlığa neden olabiliyor

"Gebe kalmaya karar verildiğinde beslenme son derece önemli" diyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, yanlış beslenmenin ve kiloların kadınlarda kısırlığa neden olabildiğini söyledi. Bahçeci, hamilelik için doğru beslenme yöntemlerini anlattı

Sperm ve yumurtanın kalitesinin beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Şişmanlık ya da zayıflık başlı başına kısırlık nedeni olabiliyor. Anne adaylarının dengeli beslenmesi üzerinde ısrarla duran Alman Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, ideal hamilelik dönemi için ideal beslenme programlarını anlatıyor.

* Şişmanlık tek başına kısırlık sebebi olabilir mi? Olabilir. Bizim, sebebi bilinemeyen 'infertilite' dediğimiz durumlarda, eğer kilo problemi varsa direk buna yöneliyoruz. Görüyoruz ki, kısırlık nedeniyle bize başvuran ve beslenme programına alınan anne adayları zayıflayınca başka hiçbir tedavi veya yardımcı yöntem gerektirmeden gebe kalabiliyor. Fazla kilonun kadınlarda doğurganlığı azalttığı ispatlanmış bir gerçek. Aşırı şişmanlık ya da aşırı zayıflık, kısırlık nedeni olabiliyor.

* Aşırı zayıflık doğurganlığı nasıl etkiliyor? Aşırı zayıflık adet düzensizliği, yumurtlama bozukluğu yapıyor. Vücutta yağ oranı, kadınlarda normalde yüzde 20-29 arasındadır. Beslenme bozukluğu sonucu aşırı zayıf olan kadınlarda, düzensiz kanamalar yumurtlama bozukluğuyla birlikte seyrediyor. Atletler, yüzücüler gibi ağır spor yapanlarda da kısırlık sık görülüyor. Sağlıklı beslenme sonucunda vücut yağ oranları ve kiloları düzeldiğinde, kişilerin gebe kalma şansları artıyor.

* Kısırlık problemiyle karşı karşıya olan ve bebek sahibi olmaya karar verenler özellikle hangi dönemde doğru beslenmeye dikkat etmeli? Sadece gebelikte değil, gebe kalmaya karar verildiğinde de beslenme son derece önemli. Gebeliğe hazırlanırken suni tatlandırıcılar, kafein, sigara alkol gibi pek çok maddenin kullanımı ile ilgili alışkanlıklar değiştirilmeli. Kilo fazlalığı varsa bunları vermek için en iyi dönem gebelik öncesidir. Çünkü gebelikte diyet önerilmez. Gebe kalmadan önce günlük bazı takviyeler faydalı olabilir. Günde alınan 400-800 mikrogram folik asit bebekteki merkezi sinir sistemi anomalilerini azaltır.

KİLO HAMİLELİĞİ ZORLAŞTIRIR
* Obezler gebe kalırsa beraberinde hangi problemlerle karşı karşıya kalır?
Fazla kiloya rağmen gebe kalınabilse de, fazla kiloların hipertansiyon ve gebelik diyabeti riskini ortaya koyuyor. Ayrıca normal kilodaki hamilelere göre bulantı, kusma, kasık ve bel ağrısı, kramp gibi şikayetlerin görülme riski de artıyor. Fazla kilolar hamilelik sürecinin yanı sıra hem normal doğumu hem de sezaryen doğumu zorlaştırabiliyor. Uygulanacak beslenme planı, kişinin kendine özgü sağlık koşulları (şeker hastalığı, çölyak, yüksek tansiyon) boy, ağırlık, fizik aktivite, kullandığı ilaçlarıyla beslenme alışkanlıkları göz önüne alınarak oluşturulur.

* Şişmanlık bebeğin sağlığını etkiler mi? Bilimsel veriler annenin kilo artışı ile bebeğin doğum kilosu arasında her zaman doğru bir ilişki olmadığını göstermektedir. Hamileliği süresince 30 kilo aldığı halde küçük bebek dünyaya getiren anneler olduğu gibi, bunun tam tersi olarak da 1-2 kilo artışla hamilelik süresini tamamlayan annelerin 3 bin 500 hatta 4 bin gram civarında bebekler dünyaya getirebiliyor. Sağlıklı beslenme hayvansal kaynaklı besinler yerine temel olarak çeşitli bitkisel kaynaklı besinlerden oluşmalıdır. Günde birkaç kez; tahıl grubu besinler (ekmek, makarna, pirinç, patates gibi) tüketilmelidir. Günde birkaç kez taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Vücut ağırlığı, tercihen her gün yapılan orta düzeyde fiziksel aktivite ile birlikte, önerilen sınırlar içinde tutulmalıdır. Vücut kitle indeksi kilonun boya göre değerlendirildiği bir ölçüdür. Vücut kitle indeksi 25-29.9 arasında fazla kilolu 30'un üzerinde olanlar obez olarak sınıflandırılır. 18.5-24.9 arasındaki değerleri 'normal vücut ağırlığı' olarak değerlendirmektedir.

ERKEK DE YEDİKLERİYLE KISIR KALIR
* Erkeklerde beslenmeyle ilgili ne gibi değişiklikler, baba olma şanslarını arttırır?
Fazla kilolar erkeklerde kısırlığa yol açabilmektedir çünkü hormon düzensizliklerine daha çok yatkındır. Erkeklerde aşırı kiloların geçici olarak üreme güçlüğüne sebep olduğu bildirilmiştir. Erkeklerde Beden Kitle İndeksi 25-30 arası 'kilolu' ve 30 un üstü 'aşırı şişman' olarak değerlendirilir. Kilolu erkeklerde testis çevresindeki yağlı bölgenin fazla oluşunun, bölgedeki vücut ısısını daimi olarak yüksek tutmasına neden olması ve bu ısının da sperm üretimini tehdit etmesi olarak kabul edilmektedir. Sperm sayısı ve hareketliliği, sağlıklı beslenme ile olumlu etkilenebilir.

* Mineral eksikliklerinin etkisi var mı? Kalsiyum fetüsün kemik gelişimi için gereklidir.Yetersiz alındığında gereksinim kemiklerden kalsiyum çekilerek karşılanır. Bu durum da kemik yumuşamasına ve diş çürüklerine neden olur. Kalsiyumun zengin kaynakları; süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, fıstık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kurutulmuş meyvelerdir. Kalsiyumdan zenginleştirilmiş sütler tercih edilebilir. Kemik gelişimi için D vitamini de önemlidir. Bu nedenle anne adayı güneşten yeteri kadar faydalanmalıdır. Demir yönünden eksik beslenme gebelerde anemiye neden olmaktadır. Bu annelerden doğan bebeklerin de düşük doğum ağırlıklı veya prematüre oldukları gözlenmiştir. Et ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler demir içeriği zengin besinlerdir. Demirin vücut tarafından kullanılabilmesi için C vitamini tüketimine de önem verilmeli ve kafein içeren çay, kahve, kola gibi içecekler yemeklerle birlikte içilmemelidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Şeker Hastaları Sert Meyveleri Yemeli
 Diyabet Hastaları Bir Günde Toplam 6 Öğün Yemelidir
 Alkol Alıyorsanız Enginar Tüketin
 Ülkende Çıkanı Ye, Sağlıklı Ve Zayıf Kal
 Su İçmek Ve İyi Beslenmek
 Masaya Oturarak Yemeyi Adet Edinin
 Panik Yok! Bebeğiniz Sadece Diş Çıkarıyor
 Çocuğunuz Isırıyor Çünkü Merak Ediyor
 Yanlış Beslenme Ve Kilo Kısırlığa Neden Olabiliyor
 Kepekli Gıdalar Kanserin İlacıdır
 Prof. Tuncer'den Öneriler
 Kalp Sağlığı İçin Renkli Gıdayı Seçin
 Strese Karşı Aroma Terapi
 Yorgunluğa Karşı Besin Desteği
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Anlamlarını biliyor muyuz? Aşk ve sevgi!
Aşk ve sevgi...
Evet birbirimize çok yakıştık
Evet birbirimize çok yakıştık
atv'nin yeni dizilerinden 'Aliye'nin oyuncuları Sanem Çelik ve Halit...
Benim bittiğim an bu andır!
Benim bittiğim an bu andır!
Orfeo Çetin'in Hazır Kart reklamında söyleği 'bu an benim bittiğim...
Aynada ciddi bir altyapı görüyorum
Aynada ciddi bir altyapı görüyorum
Önce Asmalı Konak'ın Seymen Ağa'sı, şimdi de Haziran Gecesi'nin deli...
Abi bi' milyonun var mı
Abi bi' milyonun var mı
Onları günlük hayatta görenler tanımakta zorluk çekiyor. O kadar üne...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.