İthal ürünleri belgelendirmede yolsuzluk iddiası üzerine üç tepe yönetici ile 14 üst düzey müdür görevden alındı. 154 bin dosya inceleniyor.
Ürün onayı skandalı büyüyor
Müfettişlerin yaptığı incelemelerin ardından TSE Genel Sekreteri Asım Dinç, başkan yardımcıları Kürşat Cezmi Özcan ve Osman Katipoğlu da görevden alındı.
Türk Standartları Enstitüsü'nde (TSE) ortaya çıkarılan skandal sonrasında üst düzey yöneticiler soruşturma sonuçlanana kadar görevlerinden alındılar. İthal ürünleri belgelendirmede yolsuzluk yaparak milyonlarca dolar haksız kazanç elde ettikleri iddiası ile haklarında inceleme başlatılan TSE görevlilerinin 2 yıldır izlendiği, skandalın ilk habercisinin Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporu olduğu ortaya çıktı. Skandalın ortaya çıkması ve müfettişlerin ön rapor hazırlaması üzerine TSE Başkanı Kenan Malatyalı kurumda kendisinden sonra gelen ilk isim olan TSE Genel Sekreteri Asım Dinç ile yardımcıları Kürşat Cezmi Özcan ve Osman Katipoğlu'nu görevden aldı. Aralarında İstanbul, Bursa, Denizli bölge müdürlerinin de bulunduğu 14 üst düzey yetkili de görevden alındı. Bu arada, TSE'nin sadece geçtiğimiz sene içinde 159 bin dosyaya belge hazırladığı ortaya çıkarken, bazı firmaların TSE görevlilerinin belge vermede haksız kazanç elde ederek kısa sürede ithalat belgesi vermesini ihbar ettiği ve skandalın böyle ortaya çıkarıldığı belirtildi.
159 BİN DOSYA HAZIRLADI Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından geçtiğimiz sene araştırılan TSE'de denetleme uzmanları birçok aksaklığa dikkat çekerken, kurumun hesap defterlerinin kayıt sistemine uymadığı rapor edilmişti. Denetleme Kurulu raporunda en çarpıcı bölümü ise TSE görevlilerinin ürünlerinin cirolarının saptanmasında şirketlerin bildirimlerini esas aldığı, bazı şirketlerin 400 milyar lira cirosu olduğu halde 4.5 milyar lira ciro gösterdiği bunun da zarara yol açtığı bildirilmişti. Raporda şirketlerin beyanlarının esas alındığı ve araştırma yapılmadığı için kurumun zarara uğratıldığı belirtilmiş ve "Belgeli ürünlerin cirolarının saptanmasında şirketlerin TSE'ye yapmış oldukları bildirimler esas alınmaktadır. Ancak Kurum, bildirimlerin doğru olup olmadığını incelememektedir. 2002 yılı cirosu 223 milyar lira olan bir şirket, TSE'ye 4.5 milyar lira; 2002 yılı cirosu 429 milyar lira olan bir başka şirket ise TSE'ye 4.5 milyar lira ciro bildirmiştir" denilmişti.
KAYITLAR DÜZENSİZ Devlet Denetleme Kurulu raporunda muhasebe kayıtlarının da uygun olmadığı belirtilerek şunlara yer verilmişti: "Muhasebe kayıtlarında 1993 yılından itibaren tek düzen hesap planını kullanmak zorunda olan kurum, bugüne kadar bu gerekliliğe uymamıştır. Bilanço esasına göre defter tutan kurumun uyguladığı hesap planı anlaşılır olmaktan uzaktır."