kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin Bill Gates'leri
Türkiye'nin Bill Gates'leri
ODTÜ Parasız Bilimadamlarına Da Kuçak Açıyor

Türkiye'nin Bill Gates'leri

ODTÜ Teknokent'te yazılım alanında bir devrim yaşanıyor. Genç araştırmacılar, devlerin arasından hızla yükselerek uluslararası piyasalarda kendilerini kanıtlıyor, askeri ihaleleri kimseye kaptırmıyorlar.

ODTÜ-Teknokent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yüksel geçen yıl Teknokent'in 11.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söylüyor. Yüksel, Teknopark'a kabul edilen firmalarda ARGE yapma şartı arandığını belirterek, kabul koşulları ile ilgili şu bilgileri veriyor: "Başvurular Teknopark A.Ş'ye yapılıyor. Ön görüşmede Teknokent'e gelme nedenleri ve projeleri hakkında bilgi alınıyor. Projeler dikkate alınarak üç kişilik hakem heyeti başvuraları inceliyor." Teknokent'te çalışmalar yapan şirketleri tek tek dolaştık ve hedeflerini öğrendik. İşte Türkiye'nin Bill Gates'leri...

YURTDIŞI BAĞIMLILIĞINA SON
Turgay Maleri ve Nuray Maleri Karalar, ODTÜ mezunu iki kardeş. Sıfır sermaye ile kurdukları Gate Elektronik, 15 yılın ardından bugün 180 kişinin çalıştığı bir şirket haline geldi. Son iki aydaki ihracat geliri 2.5 milyon dolar. Gate Elektrik, üç yıldır NATO'nun Awacs uçaklarının arızalı elektronik modüllerini tamir ediyor;UH 60 model Skorsky helikopterlerinin simülatörünün yazılım programını geliştiriyor. Bir başka başarıları da Türkiye'deki fabrikaların, endüstrinin bakım ve onarım alanında yurtdışına bağımlılığını sona erdiren, elektronik üretim makinelerine devre şemasız onarım hizmeti veren programı yapmaları. Böylece zaman ve maliyet girdilerinin en aza indirilmesini sağlıyorlar. "Fabrikaları yurtdışı bağımlılığından kurtardık" diyen Maleri kardeşler şöyle konuşuyor: "Eskiden firmalar arızalanan elektronik kartı, üretici firmaya göndermek ve haftalarca beklemek zorundaydı. Bugün kart üzerinde hangi parçanın arızalı olduğunu saptayabiliyor ve işletmenin kendi teknisyeni o parçayı tamir edebiliyor. Zamandan tasarruf ediliyor."

İSRAİL VE ABD ASKERİ İÇİN
Hürsel Kendir Teknokent'in yazılım ve program alanında parlak beyinlerinden birisi. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu. Asker ve güvenlik elemanlarının eğitimlerinde mermi kullanmadan hem sabit hem de hareketli hedeflere lazer ile atış olanağı sağlayan programın yaratıcısı. ETA Elektronik'in sahibi 44 yaşındaki Kendir, Amerikan Harp Akademisi'ne program satan ilk Türk. Şu anda West Point Akademi'de kullanılan 'Mini REST, Yeni Nesil Atış Eğitim Sistemi' adını taşıyan 'mermisiz lazerle eğitim' olanağı sağlayan sistem Kendir'e ait. Kendir'in geliştirdiği sistemin özelliği ise hem sabit hem de hareketli hedeflere atış eğitimi verebilmesi. Bu atış eğitim sisteminin fiyatı 12 bin dolar. 2001 yılından bu yana ABD ve İsrail'e 6 bin adet satıldı.

GELECEĞİN HELİKOPTERİ
Teknokent'in bir başka başarılı firması ise Milsoft Yazılım. 1998'de Yalçın Çevikel ile İsmail Başyiğit'in kurduğu firma ABD hükümetinin yazılım programı ihalelerinde dikkate aldığı uzay ve havacılık yazılımları sertifikası olan Yetenek Olgunluk Modeli 'CMM- Capability Maturity Model'de üçüncü seviyeye yükselen ilk Türk firma oldu. Milsoft'ta 70'i mühendis olmak üzere 100 kişi çalışıyor. Uluslararası savunma ihalelerine katılan Milsoft'un en büyük başarılarından biri geleceğin helikopteri olarak nitelendirilen, geniş kabini ile yolcu ve kargo taşıma gibi sivil görevler için tasarlanan ancak askeri kullanım özelliğine de sahip Skorsky S 92 helikopterinin tüm bakım bilgisayarı yazılımını gerçekleştirmesi. Bu sayede helikopter havadayken oluşan her tür arıza uçuş ekibine bildiriliyor. Pazarlama Direktörü Cem Koç Milsoft'un özellikle savunma sanayini ilgilendiren kritik projelerde yazılım ihracatı yapan firma olduğunu söylüyor: "Türk mühendisler uluslararası başarılara imza atıyor. Beynimizi ortaya koyuyor ve rakiplerimiz ile girdiğimiz ihaleleri kazanıyoruz. Teknolojik olarak çok gelişmiş ülkelerin şirketlerine kritik yazılım çözümleri ihraç ediyoruz."

KENTLER 'ELEKTRONİK ORTAMDA'
Teknokent'te ilginç bir projeye imza atan da MNG Bilgisayar. Onlar bin metre yükseklikteki uçaklardan kentlerin fotoğraflarını çekiyor, sonra onları sanal ortama geçiriyor, üç boyutlu işliyor, fotoğraflarını çektikleri bölgeleri ekipleri ile tarıyor, mülk sahiplerini belirtiyor, kısaca 'e kent'i oluşturuyorlar. Sonra da bu sistemi belediyelere gelirlerini takip etmesi ve kaçak yapıları önlemesi için ücretsiz veriyorlar. Ücreti ise belediye bu sistem aracılığıyla gelir elde etmeye başladıktan sonra alıyorlar. MNG Genel Müdürü Zeki Sagay 'kent bilgi sistemi' olarak nitelendirdiği bu sistem sayesinde belediyelerin gelirlerinin yüzde 25 oranında arttığını söylüyor. Belediyelerde uygulanması durumunda yaklaşık 2 katrilyon lira ek gelir sağlayacağını belirten Sagay; sistemin Alanya, Samsun ve iki yıldır da Şişli Belediyesi tarafından kullanıldığını vurguluyor. Skorsky helikopterlerinin, Awacs uçaklarının onarım, bakım, görev geliştirme gibi yazılım programlarının Türkiye'de hazırlandığını biliyor muydunuz? Ya West Point (Amerikan Harp Akademisi) gibi askeri kuruluşların, İsrail gibi ülkelerin ordularının eğitimlerinde kullandıkları sistem ve programlarının da Ankara'da yapıldığını? Ortadoğu Teknik Üniversitesi Teknokent'te çalışmalarını sürdüren Türk 'Bill Gates'lerinin hedefi Türkiye'nin 'yazılım devi' bir ülke olarak adını duyurmak ve gelişmiş ülkelere ileri teknoloji ithal eden bir ülke olmamızı sağlamak. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ODTÜ Teknokent'i 'Türkiye'nin silikon vadisi' olarak nitelendiriyor. ODTÜ'nün hedefinin Ankara'yı bilim ve teknoloji kenti haline getirmek olduğunu söyleyen Akbulut, "Bizi 10 yıl sonra tüm dünya görecek. Çok yakında şimdilik 10 milyon dolarla ihracat kısa zaman içerisinde 100 milyon doları aşacak" diyor. Teknokent'in kuruluş çalışmalarının 1987 yılında başladığını belirten Akbulut'a göre Türkiye'nin gelişmesi için ileri teknoloji satması şart: "O zamanlar Teknokent'i anlatabilmek için inanılmaz çaba harcadık. Keşke bizi o yıllarda dinlemiş olsalardı. Ancak o yıllarda turizm ve tekstil ürünleri satılarak Türkiye'nin kalkınacağına inanılıyordu. Oysa gelişmiş ülke olmanız için ileri teknoloji satmanız gerekiyor. Bugün ODTÜ Teknokent'teki firmalar ABD, Japonya gibi ülkelere yazılım satabiliyor." 1990 yılında Teknokent'in ilk çekirdeği olan ve genç girişimleri destekleyecek ODTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kuruldu. TEKMER'de elde edilen başarılı sonuçların ardından da Teknokent'in kurulmasına karar verildi. 1998'de ODTÜ-Halıcı Yazılımevi ve ODTÜ İkizleri binaları temelleri atıldı. Teknokent'e 126 firma bulunuyor, yıl sonunda 55 bin metrekarelik kapalı alana ulaşacak. 800 bin metrekarelik alana yayılan Teknokent projesi tamamlandığında 240 bin metrekarelik kapalı alanı kapsayacak. 2020'de ise 4 bin araştırmacı ve 500 firmaya ulaşacak. Teknokent'teki firmaların sektörel dağılımı şöyle: Yüzde 50 bilişim sektörü, yüzde 23 savunma, yüzde 13 elektnonik ve yüzde 14 diğer sektörler.

Pervin Kaplan Haber Merkezi

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Gradec'te akrobasi şovu
 Ucuzcular Londra'da buluşuyor
 Lufthansa'dan firmalara özel
 Kısa...kısa...kısa...
 Domates Atma Hikayesi
 Lira ve kuruşlu hayata dönüş
 Klarnet hayatını değiştirdi
 Dünyayı güldürenlerden biri: GROUCHO MARX
 İç hatlarda kalite yarışı
 Roma'da aşk başkadır
 KAYRA'nın altın denizcileri döndü
 Karadeniz Yat Rallisi'nin tarihçesi
 Zina: Tarih kadar eski bir 'haram'
 Çocukların resimlerdeki dünyaları
 Sıradışı filmler İstanbul'a geliyor
 Müslüman olmak ne demek?
 İstanbul'da kalbimi bıraktım
 Kampüslerin dilini anlatan kitap
 Uçmanın alternatifi yok
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
İzmir, Ankara, Antalya'dan direkt Avrupa
Türk Hava...
FİKRET AYDEMİR
Çorbadaki Saç Kılı
Avrupa Birliği Komisyonu sözcüsü,...
YASEMİN TAŞKIN
Şimdi Ne Olacak?
Zina konusunda İtalya'da herkes "Neden...
STELYO BERBERAKİS
Zina Ve Kaza
Türkiye ve Yunanistan'da geçen hafta sadece...
Sporda buluşuyorlar
Sporda buluşuyorlar
Yoğun çalışma temposu nedeniyle spor yapamayanlar, bir kulüp çatısı...
Çocuklarımız zehirsiz karides yesinler
Çocuklarımız zehirsiz karides yesinler
Ortak Tarım Politikası reformu, çevreyi koruma yolunda bir dizi...
Huysuz'un fendi, Seyfi'yi yendi
Meşhur kantosuyla aynı adı taşıyan kitap, Seyfi Dursunoğlu'nun hem...
Koç bugün "Vira bismillah" diyecek
İşadamı Rahmi M. Koç her denizcinin hayallerini süsleyen yelkenle...
Akşama Doğru ekrana veda etti
TRT kanallarında 15 yıl boyunca kültür sanattan, gündemdeki konulara,...
Şiirleri albümde toplandı
Nazire Dedeman'ın 12 yıl önce yazdığı şiirler, yıllar sonra soprano Gülderen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.