|
|
|
|
|
|
Bu yasa çıkmalı
RAPORA YAZARIZ AB Genişleme Komiseri Verheugen adına açıklama yapan sözcü Filori "Ceza kanunuyla ilgili gelişmeler Türkiye'nin durumunu riske sokuyor, kanun 6 Ekim'e kadar çıkmazsa bu rapora yansır" dedi.
Ya çıkacak ya çıkacak!
Avrupa, İlerleme Raporu'nun açıklanacağı 6 Ekim'e kadar TCK'nın Meclis'ten geçirilmesini istiyor. Filori "TCK o güne kadar geçmeli", Lagendijk "AKP içindeki çekişme ortaya çıktı" diyor....
Avrupalı diplomatların yanı sıra dünya basının gündeminde de Türkiye var. Avrupa kamuoyu AKP için yeniden "İslamcı Parti" ifadesini kullanmaya başladı. Ortak fikir TCK'nın ve zina yasasının Türkiye'nin Avrupa Birliği yoluna büyük bir taş koyduğu... Bazı diplomatlarsa atılan adımlardan sonra Türkiye'ye tarih verilmesi gerektiğini söylüyor:
Reuters: Herşey Tükiye için bu kadar iyi giderken, kendilerini iki ayaklarından vurdular. Bu son adımlar Türkiye'nin yaptığı reformlar hakkında şüphe uyandırabilir.
Independent: AKP'nin zinayı suç haline getirme çabaları, birliğin Türkiye ile müzakerelere başlamasını istemeyen çevrelerin eline "yeni kozlar" verdi.
Le Figaro: İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP), Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili tartışma yüzünden, AB anayasasının referandumda reddedilmesinden endişe ediyor.
La Repubblica: Merkel'in mektubu ılımlı- muhafazakâr cepheyi ikiye bölebilir. İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan kapıların Ankara'ya açılmasının destekçileri arasında. Ancak Fransa ve Avusturya Merkel'in düşüncelerini destekliyor.
Bild: Türkiye'nin AB üyeliği ilk 3 yılda 20 milyar euro'ya mal olacak. Avrupa'nın etkisiyle Türkiye'de demokratik düşünce yapıları daha da gelişti. Türkiye, Avrupa'ya Ortadoğu'daki hemen hemen tüm pazarları açacaktır.
Die Welt: Zina yasasını meclisten geçirme isteğinin ardından kendi tabanını mutlu etme düşüncesi yatıyor.
New York Times: Yasaların AB standartlarına uyum çalışmaları sürerken, zina tekrar gündeme geldi. Bu hareket birçok tepkiye sebep olurken, bu çaba bir gerileme hareketi olarak görülüyor.
Financial Times: Zina yasası sonrası Türkiye karşıtları Türkiye'nin AB üyeliği için çok fazla "İslamcı" olduğunu söylecektir.
Tim Ash: (Amerikalı ekonomist) Erteleme AB üyeliği adına kötü bir haber. Bu Komisyon'un görüşmeleri başlatmasını zora sokabilir.
Jose Durao Barroso (AB Komisyonu yeni başkanı) Türkiye ile müzakerelere başlanması yolunda önemli adımlar atıldı. Ancak komisyon üyelerinin fikir birliğinde olması gerek.
Jean-Christophe Filori: İlerleme Raporu'nun açıklanmasına sayılı günler kala Türkiye'ye "zina engeli"... Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen'in sözcüsü Jean- Christophe Filori, TCK tasarısının geri çekilmesiyle ilgili çok "kesin" ve açık" konuştu: Türkiye'nin Avrupa Birliği perspektifi riske girebilir. TCK tasarısı Kopenhag siyasi kriteriyle yakından ilgili. Kanun İlerleme Raporu'nun açıklanacağı 6 Ekim tarihine kadar çıkarılmalı...
SİZ bir kulübe üye oluyorsunuz. Kurallarına uymak zorundasınız. Tasarının geri çekilmesi Türkiye'nin reform haraketi hakkında şüphe uyandırabilir. Komisyon, tasarının çekilmesinden kaygı duyuyor. 6 Ekim'e kadar TCK tasarısı hakkında karar çıkmaması AB raporunu olumsuz etkiler. TC, siyasi reformların önemli bir parçası. TCK meselesi son derece önemli, düzeltilmesi gerekiyor. TCK değişimi ile ilgili beklentilerimiz devam ediyor...
AB Komisyonu'nun olağan basın toplantısında zina konusunun tekrar gündeme gelmesi, Türkiye'nin işini zorlaştıracaktır. Kopenhag kriterleri müzakereler başladıktan sonra da gündemde olacak. Biz ülkedeki bu gelişmeleri gözlem altında tutmaya devam edeceğiz. Müzakereler başladı diye siyasi kriterleri bir kenara bırakacak değiliz. Tasarı, tüm bu resmin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu konu da raporda yer alacaktır. Çünkü bu bizim için önemli ...
Joost Lagendijk: Avrupa Parlamentosu (AP) ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Başkanı Hollandalı Joost Lagendijk, TCK'nın TBMM'den çekilmesi için şu yorumu yaptı: Bunu bu kadar kesin cümlelerle söylemek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ancak TCK'nın geri çekilmesi AKP içindeki çekişmeyi ortaya koydu. İslamcı kanat zinanın çıkmasını kabul etmedi...
İŞTE BU Tasarının çekilmesini talihsizlik ve zamanlama hatası olarak değerlendiren Lagendijk'in SABAH'a yaptığı özel açıklamalar: Bu İlerleme Raporu'nu ve özellikle aralık ayında Avrupalı liderlerin alacakları kararı etkileyecek. Türkiye'ye karşı çıkanlar "Erdoğan ve Gül'ün o güzel sözlerini biliyoruz. Zinaya gelince başka davranıyorlar. Biraz daha bekleyip uyum sağlayıp sağlamadıklarını görmemiz gerekir' diyenlerin ekmeğine yağ sürülmüş oldu.
Türkiye'yle ilgili kuşkuları güçlendirdi. Bolkenstein, Merkel ve Valerie Giscard d'Estaing gibi politikacıların eline koz verilmiş oldu. AB Komisyonu'nun hazırlamakta olduğu İlerleme Raporu'nda elbette bu konu yer alacak. Asıl önemli olan, bazı Avrupalı çevrelerin ve Türkiye'deki bazı çevrelerin belirttiği gibi, AKP hükümeti 'gizli ajandası'nın olmadığını göstermeli. Zina tartışmaları ve TCK'nin TBMM'den geri çekilmesi AB içindeki Türkiye yandaşlarını zor durumda bıraktı...
Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL
|
|
|
|
|
|
|
|
|