Hangi yaşta neye dikkat edilmeli?
Çocukluk Çağı Özellikle annelerin özen göstermeleri gereken bir dönem. Çocuğunun gelişim hızını dikkatle takip eden anne, büyümesinde aksayan yanları anlamak için, yaşıtlarıyla kıyaslama yapmalı. Çocuğun boyu, kilosu, hareketliliği ve zihinsel fonksiyonları yakından takip edilmeli. Çok fazla ekonomik külfete yol açmayacak gaita ya da parazit testi bile, çocuğun ilerideki hayatını etkileyebilir. Çok cüzi bir tedavi ücreti ile demir eksikliği anemisinin önlenmesi mümkündür.
Ergenlik Dönemi Gençler için sıklıkla sorun yaratan hastalık grubunun başını, uzun süren solunum yolu enfeksiyonları ve tüberküloz çekiyor. Normal gelişmelerini bedensel, cinsel ve ruhsal yönden tamamlamış gençler, kendi kendilerini kontrol edebilirler. Bulaşıcı hastalıklar, özellikle de Hepatit B çok ciddi bir sağlık sorunu. Avrupa, Hepatit B ile mücadelede önemli mesafe katederek, Hepatit C'ye karşı savaşını sürdürüyor ama ne yazık ki hâlâ aşısı bulunamadı. Anne veya babasında ya da her ikisinde de, kalp-damar hastalığı, şeker, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği olan gençler, ileri yaşa gelmeden,20- 30 yaş grubunda, 35'e kadar beslenmelerine özen göstermeli. Hekim kontrolüne gitmeli, yeşil sebze ve beyaz ete ağırlık vermeli. Özellikle bu kalıtımsal hastalıklara sahip bir aileden geliyorsanız, 20'li yaşlardan itibaren önlem almak gerekiyor.
Orta Yaş ve Üstü Bu yaşlarda, bağışıklık sistemini güçlendirmek önem kazanıyor. Damarları tıkanan bir vücut kalp krizi geçirdikten sonra önlem almak pek fayda sağlamıyor. Yaş ilerledikçe, gıdalara özen göstermek ve fiziksel aktivite konusunda tembel davranmamak gerekiyor. Erkekler; prostat ve kalp hastalıkları açısından tetikte olmalı. Kadınlar ise, menopoz döneminden sonra östrojen hormonunun koruyucu özelliğinin bitmesiyle; kalp krizine karşı, meme kanserine ve üreme organı kanserlerine karşı mutlaka tıbbi önlemlere başvurmalı. Yılda bir kez smear testi, mammografi ve erkekler için PSA testinin yapılması öneriliyor.
|