Leblebici hanedanlığı
Çorumlu Ahıskalı ailesi, tam dört kuşaktır babadan oğula leblebicilik yapıyor. Aynı zamanda Çorum Leblebiciler Odası Başkanı da olan Mahmut Ahıskalı, leblebiciliği üç asırlık bir sanat olarak betimliyor ve leblebi yapmanın çok fazla sabır gerektiren bir iş olduğunu söylüyor. Biberli, karanfilli, tuzlu, şekerli, tarçınlı, çikolatalı, ballı... Binlerce çeşit, rengârenk leblebilerin, onlarca işlemden ve uzun uğraşlardan sonra kuruyemişçilerdeki yerini aldığını anlatan Ahıskalı, Çorum'un meşhur leblebisinin sırrının üretiminde olduğunu vurguladı. Nohutun leblebi haline gelmesinin tam 45 gün sürdüğünü bildiren Ahıskalı, "İyi usta, bir kg nohuttan 750 gr leblebi alır. Herkes kaşığı yapar; ama sapını takamaz, Çorumlu leblebinin en iyisini yapar" dedi.
Belgin TAŞDİREK / MERKEZ
|