|
|
|
|
'İstanbul depremi 10 yıl kadar gecikti'
Jeofizik Profesörü Dr. Ercan uyardı: "Çarpık yapılaşma sebebiyle çökecek binalar çok kayıp verdirir." Ercan, İstanbul'un semt semt kayıp haritasını çıkardı.
Acı, fakat bilinmeli!
Böyle diyor Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ve "İstanbul depremi yaklaşık 10 yıl gecikmiştir"diye ekliyor... Prof. Dr. Ercan'ın iddialarına göre "Çarpık ve sağlıksız yapılaşma sebebiyle çökecek olan binalar çok kayıp verdirir!".
Depremle ilgili pek çok söylenti var. Son günlerde çıkan sarsıntı haberleri, insanlardaki deprem korkusunu yine bir hayli arttırdı. Biz de "İşin doğrusunu yetkili bir ağızdan dinleyeyim" dedik ve İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan'la görüştük. Anlattıkları "İçimize su serpti" dersek yalan olur. Çünkü Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın çizdiği tablo hiç de iç açıcı değil. Depremle ilgili ünlü jeofizik uzmanına sorduk, yüreğimizi yakan cevaplar aldık:
* Çok net olarak İstanbul'da ne zaman deprem olacak ve neler yaşanacak bize anlatır mısınız? Bir kere benim söyleyeceklerim tamamen bilimsel ve bilinmesi gereken şeyler.. İnsanları pembe hayallere sürüklemek yerine bazı şeyleri bilerek bilinçli olarak hazırlanmalarını sağlamak, yetkililerin de ülkemizin bir deprem bölgesinde olduğunu unutmamaları gerekir.. Şimdi gelelim sorunuzun cevabına.. Yer yapısının durumuna göre İstanbul'u etkileyecek iki deprem olacak. Bunlardan bir tanesi orta boy, bir tanesi de büyük depremdir. Orta boy deprem, Sivriada ile Bakırköy arasında olacak. Bunun enerji hesaplarından beklediğimiz büyüklüğü 6.4'tür. Bu deprem yaklaşık 10 yıl gecikmiştir. Diğer deprem Marmara Ereğlisi'nin önünde olacaktır. Bunun büyüklüğünün ise 7-7.2 arasında olması bekleniyor.
* Peki İstanbul'daki yapılar şu anda nasıl, 6.4 depremine dayanır mı? Bunu cevaplamak için önce 6.4'e dayanır mı dayanmaz mı sorusunun değil, 7.5 büyüklüğünde bir depreme dayanır mı dayanmaz mı sorusunun yanıtının aranması lazım. İstanbul'daki yapıların sadece yüzde 2'si A türü yapılardır... Ve bunlar 7.5 şiddetindeki depreme dayanır.
* Peki ölüm oranları ne olabilir? 1999'daki Kocaeli depreminde her 100 kişiden biri öldü. Gölcük kentinde ise her 20 kişiden 1'i öldü. Marmara depreminde ise her 1000 kişiden 3 kişi ölecek. Oran çok yüksek değil. Kocaeli'de depremden etkilenen toplam insan sayısı 2.5 milyon kişiydi. İstanbul'da çevresiyle beraber 16 milyon kişi etkilenecek. Yalova, Karamürsel, Gölcük, Esenyurt, Tekirdağ bunların hepsi etkilenecek. İstanbul'daki yerleşimin ve yaşayan sayısının çok olması nedeniyle ölecek insan sayısı yükseliyor. Bu oran yapı başına 1.5 kişidir. İstanbul'daki ortalama yapı yüksekliği 2.5 kattır. Bu 2.5 katta 4.4 hane vardır. Ve yaklaşık her hanede bulunan insan sayısı 4.3 kişidir. Bunun 2.2'si çocuktur. Bu çok önemli. Demek ki çocuklar enkaz altında kalacaktır. Göçük altında kalacak insan sayısı yaklaşık 90 bin ile 180 bin kişi arasında değişir diyor tahmin ve hesaplarımız!
* Bu oranı nasıl belirliyorsunuz? Bu, kırığın boyuna, depremin boyuna, evinizin bulunduğu yere, depremin büyüklüğüne, süresine, frekans sıklığına, yapı niteliğine, rezonansa bağlı olarak değişir. Göçük altındakilerin kurtulma oranı % 17'dir. Gerisi kurtulamaz.
* Oranları başka neler etkiler? Yapılar, dar sokaklara yapılmış. Yangınlar başlarsa kurtarmak çok zor. Özellikle Fatih'te ölüm oranının fazla olması yapıların kötü olmasından. Bunlar C tipi yapılar. Ama A tipi yapılarda oturma şansları olsaydı bu kadar ağır sonuçlar olmazdı. Ağır yaralı sayısı 250 binle 300 bin kişi, orta ve az yaralılarla birlikte 600'le 700 bin arasında olacaktır. İstanbul'da 1 milyon kişiyi bir yerlerde barındırmak, yedirmek lazım. Türkiye'deki hastanelerde toplam yatak sayısı 180 bin kişiliktir. Yani 1 milyon kişiyi nerede yatıracaksın. Bu büyük bir kıyım. Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın iddiaları bunlarla da bitmiyor. Ünlü jeofizikçiye göre, Marmara Bölgesi'nde 2 büyük depremden ilki 6.4 şiddetinde, ikincisi ise 7'nin üzerinde olacak. 100 binin üzerinde vatandaşımız ise hayatını kaybedecek. Ercan'ın bir başka iddiası ise depremin Bakırköy açıklarında patlayacak olması... İlk kırığın boyunun Kınalıada'dan Büyükçekmece'ye dek uzanacağını söyleyen Ercan, "Sahili etkileyecek. Avcılar'ın olduğu yerde büyük bir kırık olacak. Büyük ihtimalle de termik santralin altından geçecek" görüşünde. Ölçümlerin düzenli yapıldığını vurgulayan Ercan, şöyle devam ediyor: "1990'daki depremde tansiyon yaklaşık 1000'di, 1999'da da 1500'e kadar çıktı. 99 depreminden sonraki dönemde ise 3500'e kadar yükseldi. Şu bir gerçek ki Marmara geriliyor. 6 milyar giga tonluk güce ulaştığında kırılma olacak. Eğer ulaşırsa deprem işte o zaman kaçınılmaz." ERCAN'IN İDDİASINA GÖRE SEMT SEMT KAYIP RAPORU! Fatih 8-9 bin B.Evler 7-8 bin K.Çekmece 7-8 bin Z.Burnu 6-7 bin Bağcılar 5-6 bin Avcılar 5-6 bin Bakırköy 5-6 bin B.Paşa 5-6 bin Kadıköy 3-4 bin Güngören 3-4 bin Beyoğlu 4-5 bin Esenler 3-4 bin Pendik 3-4 bin Eminönü 4 bin Kartal 3.5 bin Maltepe 3-4 bin G.O.Paşa 3.5 bin Eyüp 2.5 bin Adalar 2-3 bin Üsküdar 1-2 bin Kağıthane 2 bin Şişli 1.5 bin Beşiktaş 1.5 bin Ümraniye 1.5 bin B.Çekmece1-2 bin Silivri 1-2 bin Beykoz 500 yüz Çatalca 200 yüz
Aslı BÖREKOĞLU / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|