Bunları yiyin, tok tutsun
Prof. Dr. Metin Özata'ya tok tutan besinler olup olmadığını sorduk. Ne de olsa, atıştırmalardan uzak durabilmek için tokluk hissine ihtiyacımız var. Özata, sorumuzu şöyle yanıtladı: "Tokluk ve mutluluk duygusunu, beyindeki serotonin hormonu sağlar. Bu hormonun artması, açlık duygusunu önler. Beyinde serotonin'e dönüşen aminoasit ise triptofan'dır. Triptofan alımı tokluk hissi sağlar. Bu nedenle, triptofan'dan zengin; balık, beyaz et, süt ürünleri, avokado, yağsız peynir, yulaf, taze fasulye ve yumurta gibi besinler daha fazla tokluk hissi sağlar. Kanda krom ve magnezyum eksikliği varsa, kan şekerinde oynamalar olabilir. Krom eksikliğinde, krom pikolinat almak gerekir. Kan şekeri düşenlerde, kandaki krom ve magnezyum seviyesine bakmak faydalıdır. Bu mineraller eksikse, ilaçlarla düzeltilmesi gerekir. Ceviz, fındık ve tahıllarda krom vardır.
|