kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turgay Noyan @ SABAH
 

Deniz, yelken ve güzel günler

Denizciler için pek keyifli bir yaz geçiyor. Bir yandan peşpeşe olumlu haberler alıyoruz, bir yandan da yelken, deniz dolu birbirinden heyecanlı organizasyonlar gerçekleşiyor. Ülkemizin en eski, en prestijli yat yarışı Sabah Deniz Kuvvetleri Kupası cuma günü başladı. Bildiğiniz gibi gazeteniz Sabah, iki yıldır bu büyük yarışın sponsorluğunu yapıyor. Siz bu satırları okurken biz bu büyük yarışın ikinci bölümünde yani Bozcaada- Çeşme etabında olacağız. Yarış bu yıl 50 tekne ve 500 civarında yatçının katılımıyla gerçekleşiyor. Sizlere önümüzdeki haftalarda bu büyük organizasyonla ilgili farklı bilgiler de ulaştıracağım.

Geçtiğimiz aylarda Fethiye Ece Saray Marina'nın açılış törenine katılmıştım. Çok büyük emekle ve gerçekten de pırıl pırıl yapılmış bu modern tesisin açışı sırasında kürsüye kim çıktıysa bürokrasiden şikayet etti. En hoş tarafı da şikayet edenlerin arasında bakan ve üst düzey bürokratlar da vardı. Evet, Türkiye'nin elini kolunu bağlayan en büyük engel bürokrasi. Ama politikacı isteyince, devletin bürokratı isteyince, vatandaş da ne istediğini bilince engeller birer birer kaldırılıveriyor. Örnek amatörlerle ilgili değişiklikler.

GERÇEK BİR DEVRİM
Bakın bunu inanarak söylüyorum "amatör denizcilik mevzuatı" ile ilgili olarak yapılan son değişiklikler bu ülkede gerçek birer devrimdir. Ve bunda da en başta Türkiye'nin bugüne kadar görmediği şekilde bilinçli ve birlikte hareket etmeyi beceren amatör denizcilerin ve onları muhatap alan görevlilerimizin rolü vardır. Geçtiğimiz hafta isim de vererek resmi görevlilere tek tek teşekkür etmiştim. Denizcilik Müsteşarımız İsmet Yılmaz, cuma akşamı bir büyük sürpriz daha yaparak tekneler ve teknelerde bulundurulacak ekipmanlarla ilgili yönetmeliği de çıkarttı. Böylece bir milyarlık tekne alan adamdan 20-30 milyarlık malzeme istenmesi devri de sona erdi. Başta sayın bakan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yeni yönetmeliği inceledim. Hemen herşey ideale yakın. Bir tek her tekneden hem ölçme belgesi hem de özel kayıt belgesi istenmesine itirazım var. Eğer tonilato belgesini alıyorsanız, ayrıca özel yat kayıt belgesine ihtiyacınız olmamalı. Teknelerin muayenesi de kaldırıldığı için yeni bir bürokratik işleme gerçekten gerek yok. İnanıyorum ki bu sıkıntı da kısa zamanda düzelir. Dileğim patenta denilen gereksiz sağlık cüzdanı uygulamasının da bir an önce sona erdirilmesi. Teknelere uygulanan ve adil olmayan vergi konusunu da ileride geniş olarak işleyeceğiz. Şimdi bilmeyen dostlarımız için son gelişmeleri bir daha özetleyeyim. Bundan böyle amatör denizci belgelerinizi Amatör Denizcilik Federasyonu'nundan alacaksınız. Bu belgeler için otomobil ehliyeti için gerekli sağlık muayenesi yeterli olacak. Bu ehliyetlerin vizeleri de otomobil gibi sonsuz. Ayrıca ailesinin muafakatıyla 14 yaşındaki gençlerimiz de ehliyet alabilecekler. Amatör teknelerin muayenesi kalktı. 4 yıl geçerli özel kayıt belgesi alacaksınız. Sadece yurtdışı çıkışlar için "dünyadaki uygulamalarla aynı" Transit log alınacak. Sefer bölgesi uygulaması da tamamen kaldırılıyor. Teknelerde bulundurulması istenilen şeyler de her bilinçli denizcilinin doğal olarak teknesinde bulunduracağı şeylerden ibaret: işaret fişeği, yangın söndürme cihazı, can yeleği, radar reflektörü gibi... Çok iyi biliyorum ki, hepimiz teknelerimizde bu istenilenlerden çok ama çok daha fazlasını her zaman bulunduracağız. Ama amatörlüğün püf noktası da bu. Zorlamadan herşeyi kendi inisiyatifiyle yapmak...

EHLİYET SINIRI
14 Aslında şu işler biraz durulduktan sonra biz amatörlerin de kendi kendimize neler yapmamız gerektiğine, nelere dikkat etmemiz gerektiğine dikkatle bakmamız gerekiyor. Tamamen kendi kendimize, tamamen kendi isteğimizle, tamamen uygar bir denizcinin yapması gerektiği gibi. Aklıma gelen ufak bir örnek. Devlet Türk gencine güvendiğini gösterdi ve amatör denizci için ehliyet sınırını 14'e indirdi. 16 yaşın altındakiler yanında bir büyüğü olarak ama onun üstündekiler normal bir şekilde tekne kullanabilecekler. Burada hem gençlerimize, hem de ailelerine görev düşüyor. Ehliyeti kapan bir sürat teknesiyle plaj önlerinde, yüzenlerin arasında dolaşmamalı, emniyet tedbirlerine herkesten fazla riayet etmeli. Çünkü olası ufacık bir olayda bile onlara bu imkanları sağlamak için çırpınanlar çok zor duruma düşerler. Ve bu gençlerimize sağlanacak başka ayrıcalıkların önünü kesebilir. Bu sözlerim gençlere: Lütfen dikkatli tekne kullanın, lütfen yazılı ve yazısız tüm kurallara sonuna kadar uyun. Başta genç denizcilerimiz olmak üzere yeni uygulamalarla rahatlamış olan tüm amatör denizcilere yazın tadını çıkartabilecekleri keyifli günler diliyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tarihe yelken açmak   / 22-08-2004
 Atasözlerimizde denize yer yok   / 15-08-2004
 Bizim ülkede yatırım yapmak   / 08-08-2004
 Sabah Deniz Kuvvetleri Kupası'nın ardından   / 01-08-2004
 Deniz, yelken ve güzel günler   / 25-07-2004
 Amatör ve profesyonel farkı   / 18-07-2004
 Denizcilere müjdeler ve açık teşekkürler   / 11-07-2004
 Sahil Güvenlik ve yatçılar   / 04-07-2004
 Sponsor meselesi   / 27-06-2004
 Minik tekne ve halatı   / 20-06-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Antalyalı mısın, Mersinli mi?
Datça'nın ucundaki,...
ALİ ESAD GÖKSEL
Bilgi ve zevk Widder'de bir arada
Sadece bina yapmak...
ALİ POYRAZOĞLU
Vur gözünün üstüne
Dayağın nereden çıktığı konusunda...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yelkenci geldi haaanııım!
İnsanın bir hobisinin...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Şeyh uçmaz
Olayın özeti şu; şeyh uçamadığı gibi, uçaklar...
TURGAY NOYAN
Meteoroloji'de hava durumu çok olumlu
Geçtiğimiz hafta...
Meyve yiyenler kabızlık çekmez
Meyve yiyenler kabızlık çekmez
Büyük şehir insanının en büyük sorunlarından biri de beslenme...
Gora filminin ünlü oyuncularını tanıyamayacak sınız
Gora filminin ünlü oyuncularını tanıyamayacak sınız
Yakında vizyona girecek Gora filminin makyözü Neriman Eröz "Filmde...
Böyle futbol tartışması hiçbir yerde görülmedi
Futbolun ustalarıyla sohbet bir başka oluyor... Şansal Büyüka, Ahmet...
Güneşle gelen büyük zafer
30 Ağustos muharebesi onca yokluktan bedeli ölçülemeyecek bir zafere uzanan...
10 derste mutluluk
Bağcılar'da belediye tarafından düzenlenen "Mutlu Yuva Mutlu Yaşam" projesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.