kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Taocu beslenme sanatı!

Şimdi de bu çıkmış, iyi mi? Tam da ne yiyeceğimi öğrenmiştim! Beyaz un, beyaz şeker yok, kırmızı et az. Hayvansal yağlardan uzak dur.Bol sebze ve baklagiller, her gün mutlaka meyve. Yağ olarak zeytinyağı kullan, kahve çayı bırak, bitki çaylarına dadan. "Böyle yapıyor musun" derseniz, yoo, tabii ki hayır! Beslenmesinin ana yapı taşlarını yağlı beyazpeynir ve İskender Kebap'ın oluşturduğu bir organizma için mümkün değil. Bünyem, henüz tahıllara, sebzeye falan hazır hissetmiyor kendini. 20'li yaşlarda "Sağlıklı beslenme sistemine 30'dan sonra başlarım" diyordum.

TEK SPORUM YÜRÜYÜŞ
Şimdi 40'lı yaşlara erteledim. Spor da aynı şekilde. Vücutta gözle görülür hasar ve dağılma saptamadan, Nişantaşı yürüyüşlerim dışında spor düşünmüyorum. Ne zaman ki birisi çıkıp, "İnsaf be, şu haline bak, bir de televizyona çıkıyorsun, ayıp ayıp" diyecek, ben o zaman spor yapmaya başlayıp onu utandıracağım. Planım budur. Ancak o vakitlere kadar teoride uzmanlaşmayı düşünüyorum. Haftada kaç kere, ne kadar süre, hangi sporlar yapılmalı? Kasları şişiren sporlar nedir, uzatanlar hangileridir? Vücudun hangi bölgeleri, hangi hareketlerle gelişir veya incelir, bu bilgilere tamamen vakıfım. Aynı şekilde beslenme konusunda da önüme gelene atıp tutuyorum. "Kompleks karbonhidratlar şöyledir, insülin dengesi böyledir" diye. Fakat kahretsin ki, öğrenmenin sonu yok! Tam yeme içme konusunda son kararımı vermiştim ki, bombardıman gibi üç kitap geldi önüme: Beslenmenin ve İdeal Kilonun Taosu, Çin'in Besinlerle Tedavi Sistemi, Makrobiyotik Beslenme..! Sisteme göre, bütün besinler tatlarına göre beşe ayrılıyorlar: Keskin, tuzlu, ekşi, acı, tatlı. Mesela koyun eti tatlı, soğan keskin, şeftali hem ekşi, hem tatlı! Ayrıca, yine bütün besinler enerjilerine göre de beşe ayrılıyorlar: Soğuk, serin, nötr, ılık, sıcak. Yeşil biber sıcak, yumurta sarısı nötr, yumurta beyazı soğuk, soğan ılık. Nedense kitaptaki listede domates yok, herhalde Çin mutfağında kullanılmadığı için. Ve fakat bu durumda "Menemen yaparsam, enerjisi ne olur?" sorusuna verilecek cevap da beni aşıyor! Sadece bunlar da değil. Her besinin yenmesinin daha uygun olacağı mevsimler ve enerjilerinin 'içe, dışa, yukarıya, aşağıya' gidişi hususu var ki, hiçbir şey anlamadım! Bir de tabii, hangi gıda, hangi organın rahatsızlığına iyi geliyor konulu bitmek bilmez sayfalar var. Ayrıca, vücut tipinizi bulup (kuru, soğuk vs) ona göre gıda almanız lazım.

YEMEDEN ÖNCE KOKLAMAK
Velhasıl, Taocu Beslenme'yi kavramak için bayağı bir mesai gerekiyor.
Taocu Beslenme'de kendime uygun tek bir nokta buldum. Diyor ki; "Yemeğinizi yemeden iyice koklayınız". Bu, benim çocukluk yıllarından beri yaptığım bir şeydir. Koklayarak yemeğin hangi malzemelerden yapıldığını, tuzunun az mı, çok mu olduğunu anlayabiliyorum. Ya da öyle zannediyorum! Yıllardır annemi sinirlendirmekle kalmayan, yemeğe misafir gittiğim evlerde ev sahibini telaşlandıran, restoranlarda garsonların "Bir şey mi var" diye panik içinde masaya toplanmalarını sağlayan, bir tür alışkanlık. Bir gün haklı çıkacağımı biliyordum. Taocu Beslenme'den de benimsediğim bu olsun, gerisi masal!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Olimpiyat ruhum var, fiziğim yok!   / 28-08-2004
 Ev sahibesinin bilinmeyen dramı!   / 22-08-2004
 Eyvah misafir geliyor!   / 21-08-2004
 Hayat sigortası is-te-mi-yo-rum!   / 15-08-2004
 Taocu beslenme sanatı!   / 14-08-2004
 Tatilin dört hali!   / 08-08-2004
 Bu Nişantaşı beni bitirecek!   / 07-08-2004
 'Altın Eşek' almışım, haberim yok!   / 01-08-2004
 Ahmet Ertegün'ü pes ettirdik!   / 31-07-2004
 Sosyelitlerle sosyetikler Türkbükü'nde kaynaşmış!   / 25-07-2004
AYŞE ÖZYILMAZER
Eski sevgili çok mu lazım yani?
Ben terk ettim, sen terk...
GÜLSE BİRSEL
Spor, sanat için midir, halk için mi?!
Köşemi dikkatle...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Kırmızı mercimekli dip
Mercimek,...
Sezonun ilk daveti
Sezonun ilk daveti
Uzun süredir hayalet şehir kıvamındaki İstanbul, yavaş yavaş...
Sosyete Bunları Konuşuyor
Sosyete Bunları Konuşuyor
Hakko'nun Şakası!
Şimdilerde sosyetede herkes...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.