TMSF, Nergis Grubu ile de protokole imza attı. Grup 1.6 milyar dolarlık borcunu 12 yılda ödeyecek. Borç tutarına libor+%1 faiz uygulanacak.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, kanuni takip yoluna gitmek yerine Çağlar Grubu ile anlaşmayı neden tercih ettiklerini şöyle açıkladı: "Grubun sanayi şirketlerinin sahip olduğu yüksek üretim ve ihracat potansiyelinin zaman içinde yaratacağı fonlarla borçların ödenmesine daha büyük katkıda bulunacağı beklentisi ile hareket edilmiştir."
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile İnterbank'ın eski sahibi Nergis Grubu arasında bir süredir devam eden görüşmeler dün sonuçlandı ve imzalar atıldı. 7 Ocak 1999 tarihinde Fon'a devredilen İnterbank'ın hakim ortakları Cavit Çağlar ve Şükrü Şenkaya'nın oluşturduğu Nergis Grubu arasında İnterbank ve diğer Fon bankalarına olan borçların yapılandırılmasına yönelik protokol gereği, 1 milyar 678 milyon dolarlık borç, ödeme planına bağlandı. 31 Aralık 2003 itibariyle TMSF'ye krediler ve kefaletlerden dolayı 1 milyar 168 milyon dolar, sorumluluk davalarına konu iştirak alımlarından dolayı da 510 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar 678 milyon dolar borcu olan Nergis Grubu, imzalanan protokol gereğince anapara borcu ile faizini toplam 12 yılda ödemeyi taahhüt etti. Protokol süresince borç tutarına libor+% 1 faiz uygulanacağı açıklandı. Gruba ait bazı gayrimenkuller ile bir kısım şirketlerdeki hisselerin borca karşılık Fon'a devredileceği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Gruba ait diğer gayrimenkul, fabrika ve tesisler üzerindeki mevcut ipoteklere ilaveten borç tutarı kadar yeni ipotek tesis edilecek ve grup firmalarının hisseleri Fon tarafından rehin alınacaktır. İmzalanan protokole göre ödemeler bu yıl, varlık devirleriyle başlayacak ve yıl sonuna kadar 181 milyon dolarlık ilk ödeme yapılmış olacaktır."
İHRACAT GÜVEN VERDİ TMSF'nin açıklamasında şöyle denildi: "Nergis Grubu ile borç yapılandırma görüşmelerinde kanuni takip yoluyla tahsil edilebilecek alacağın hem miktar hem de süre itibariyle protokolden beklenen tahsilatın bugünkü değerinin gerisinde kalacağına dikkat çekerek, "Grubun sanayi şirketlerinin sahip olduğu yüksek üretim ve ihracat potansiyelinin zaman içinde yaratacağı fonlarla borçların ödenmesine daha büyük katkıda bulunacağı beklentisi ile hareket edilmiştir" denildi.
İNŞAATTAN ÇEKİLİYOR Protokolde dikkat çeken bir başka nokta ise Nergis Grubu'nun inşaattan çekilmek yönünde aldığı karar. Açıklamada grubun asıl faaliyet alanı olan tekstile yoğunlaştığı belirtilerek, "Sahip bulunduğu düşünülen inşaat projesinin Fon'un öngöreceği yeni bir finansal ve ticari model içinde sürdürülmesi öngörülmüştür. İmzalanan protokolün teminat yapısı oluşturulurken son dönemlerdeki yasal düzenlemelerin sunduğu imkanların da katkısıyla daha güçlü ve likidite kabiliyeti yüksek bir teminat düzeyine ulaşılmıştır" ifadesine yer verildi. Edinilen bilgiye göre Çağlar Grubu'nun Bursa'da bulunan ve yaklaşık bin 500 konutluk Yeşil Şehir Projesi, Fon'un kontrolüne geçmiş bulunuyor. Söz konusu projenin temeli 1997'de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.