Bu kafayla tarımda satıcı değil sadece müşteri oluruz
SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, DTÖ'nün tarımla ilgili kararları sonrası tarımda devrimin şart olduğunu belirterek, "Bu kafayla gidersek, dünya tarım ürünlerinin istilasına uğrarız" dedi.
Türkiye ile birlikte toplam 147 üyeye sahip Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ), imzaladığı Çerçeve Anlaşma Paketi, Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Tarım anlaşması imzalandığında, tarımda destekler kalkıp gümrük vergileri indirildiğinde Türkiye ithal gıda maddelerinin akınına mı uğrayacak? Nüfusunun yüzde 40'ı tarımdan geçinen Türkiye'de duvarlar inince 25-30 milyonluk nüfus aç mı kalacak? Türkiye ithalat kotaları ve ihracat teşvikleri konusundaki kayıplarını 'özel ürün' ve 'hassas ürün' sayısını fazla tutarak azaltabilecek mi? Konuyla ilgili pazarlıklar Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Tarım Bakanlığı'nca ortak yürütülmüştü. Peki üreticileri temsil eden kesimler anlaşmaya nasıl bakıyor? Türkiye'de hayvancılık kesimini temsil eden SETBİR (Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği) Başkanı Erdal Bahçıvan'a göre önümüzdeki 1-2 yıl Türkiye için çok kritik önem taşıyor. Türkiye, çağın gerçeklerini yakalayacak politikaları ortaya koyarsa, yeni dönemde tarımda söz sahibi ülkelerden biri olabilir. Türkiye'nin önünde bu şans, altın tepsi gibi duruyor. Bu, cennet senaryosu! Peki diğer -maalesef gerçekleşme ihtimali daha yüksek olan- senaryo hangisi? Erdal Bahçıvan, cehennem senaryosunu da şöyle anlatıyor:
LEHİMİZE ÇEVİREBİLİRİZ "Bu kafayla gidersek ve teslimiyetçi olursak bugünü bile çok ararız. Türkiye dünyanın dört bir yanından ürünlerin istilasına uğrar. Artık cesur, radikal ve çağdaş tarım tekniklerini ön plana çıkartan gerçek bir tarım devrimi olması gerek. AB yolundaki Türkiye'nin tarım vizyonu yok. Biz SETBİR olarak 3-4 bakanlıkla görüştük. O heyecanı göremiyorum." Erdal Bahçıvan, şöyle devam ediyor: "Bugün verimsiz çalışıyor, gümrük duvarlarıyla ucuz ürünün Türkiye'ye girmesine engel oluyorsunuz. 10 yıl sonra eloğlu diyecek ki, gümrükle kendini koruma arkadaş." Bahçıvan, tarımda verim artırmanın yolunun, tarım nüfusunu küçültmek ve parçalı ekim alanlarını büyütmekten geçtiğini anlatarak şöyle devam ediyor: "Türkiye ya köylülüğü korumaya karar verecek ya da yarınlarını. Sütü ve eti dünyanın en pahalı üreten ülkelerinden biriyiz. Tüketiciyi pahalı beslenmeye feda ediyorsunuz, köylüyü de mutlu edemiyorsunuz."