|
|
|
|
|
|
Veto AKP'yi kızdırdı
Cumhurbaşkanı Sezer'in, İl Özel İdareleri ve Belediyeler Yasası'ndan sonra Kamu Yönetimi Yasasını da veto etmesi AKP'yi kızdırdı Sezer'in yetkilerinin sınırlandırılmasını tartışan AKP, aralık ayından önce böyle bir tartışmanın AB açısından olumsuz etki yaratmasından çekiniyor.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Kamu Yönetimi Yasası'nın 22 maddesini veto etmesi AKP'yi kızdırdı. AKP, yasayı, Sezer'in veto gerekçeleri doğrultusunda değişiklik yaparak mı, yoksa aynen mi Cumhurbaşkanı'na göndereceğini değerlendiriyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Kamu ve Yerel Yönetimler Reform Paketi içinde yer alan 4 yasadan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Kamu Yönetimi yasalarını veto etmesi üzerine AKP nasıl bir tavır belirleneceğini tartışmaya başladı. TBMM tatilde olduğu için bu konuda henüz net bir karar ortaya çıkmadı. Önümüzdeki günlerde AKP'de yapılacak toplantı ile bu konuda bir netlik sağlanacağı belirtildi.
ŞAHİN'DEN ŞİİRLİ YANIT Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu Yönetimi Yasası'ndaki hükmün türbanı serbest bırakmak için konulmadığını, bunun akıllarından bile geçmediğini belirtti. Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı Sezer'e tepkisini Arif Nihat Asya'nın "Sessizce düşünme duyacaklar bir gün, olacaklar olmasa da olacak bir gün" dizeleri ile dile getirdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat ise Sezer veto gerekçelerine baktığını ancak düzenlemenin Anayasaya aykırı hiçbir yanı bulunmadığını söyledi. Yasa paketiyle getirilmek istenen sistemin 1960 öncesi Türkiye'de uygulanan sistem ile aynı olduğunu belirten Dengir Fırat, "Bence üç yasada Meclis'te ele alınıp, aynen Cumhurbaşkanı'na iade edilmeli" dedi. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de "Yasayı, Anayasaya çerçevesinde tekrar gözden geçirip, Meclis gündemine getireceğiz. Kamu Yönetimi Yasası için bir Anayasa değişikliği gerekiyorsa bunu da mutlaka değerlendireceğiz. Ama Türkiye'nin değişim ve dönüşüm ihtiyacı ertelenmemeli" diye konuştu. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, türban ve üniter devlet ile ilgili gerekçelerine katılmadığını belirtti. Burhan Kuzu "Veto edilen 22 maddeyle artık düzenlemenin çatısı çöktü. Ancak mutlaka Ankara'nın şişmanlığının azaltılması gerekiyor" dedi. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, iktidar ve muhalefetin bu konuda birlikte çalışması ve ortak bir reform yapması gerektiğini vurguladı.
SEZER'İN YETKİLERİ GÜNDEMDE Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında verilen gensoru önergesi için tekrar Ankara'ya gelen AKP milletvekilleri arasında da veto tartışma konusu oldu. Kulislerde, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinin kapsamının daraltılması, görev süresinin yeniden düzenlenmesine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağı kapsamlı bir Anayasa değişiklik paketinin Meclis gündemine taşınması gerektiği tartışıldı. Ancak AKP'liler, aralık ayından önce böyle bir tartışma yaşanmasının AB açısından olumsuz bir etki yaratmasından endişe ediyor.
KESİMOĞLU FARKETTİ KAMU Yönetim Reformu'nu veto ederek Meclis'e geri gönderen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto gerekçelerini, tasarısının görüşülmesi sırasında sadece CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu'nun gündeme getirdiği ortaya çıktı. Kesimoğlu ayrıca Meclis Genel Kurulu'nda tasarıyla ilgili yaptığı konuşmada, "Bu tasarıyla kamu hizmetlerinde insan haklarının geliştirilmesi amacı güdülmemektedir. Gizli bir hedef vardır; bu gizli hedef de türbandır, türbanın kamusal alanda serbestleşmesini sağlamaktır" şeklinde konuşarak tasarıya karşı çıkmıştı. SABAH'a konuşan Kesimoğlu, "Biz bu konuda söylenmesi gereken her şeyi söyledik. Sayın Cumhurbaşkanını veto gerekçesiyle ilgili tüm çekinceleri dile getirdik. Ancak bizi dikkate almadılar" dedi. Mehmet Kesimoğlu, CHP'nin anamuhalefet olarak gerekli uyarılarda bulunduğunu ancak iktidarın bu konuda 'tuhaf' davrandığını belirterek, "Bizi yok saymayı, bizi ciddiye almıyor gibi görünmeyi alışkanlık yaptılar. Bundan vazgeçmeleri gerekiyor" dedi.
Zübeyde Yalçın-Fatih ERTÜRK-Osman AYDOĞAN/ ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|