kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Bir stratejik değer olarak okur yazarlık

Bir toplumun gücü nereden gelir, bir toplum gücünü nereden alır? Buna herkes kendi bakış açısına göre çeşitli cevaplar verebilir. Sadece çok kısa bir zaman dilimini esas alırsanız, bu soruya sanattan dine, bilimden tüketim oranına, askeri güçten teknolojiye kadar çok çeşitli karşılıkların verildiği ortaya çıkacaktır.
Fakat çok uzun bir zaman dilimini esas alırsanız, bir toplumun tarih içinde yürüme tarzına odaklanırsanız; toplumun gücünün "kendi kendini yenileyebilme kabiliyeti"nden geldiğini görürsünüz. Toplum sığ sulardan ve fırtınalı denzilerden binlerce kez geçerek tüketir zamanı. Tarihi yaratma kabiliyeti kadar tarihin parçası olur. Kendi tarihini yaratma yeteneği ne kadar zayıfsa, insanlığın tarihinin parçası olarak anılma imkanı da o kadar zayıflar.
Bir toplum "kendisi" olmakla "dünyalı" olmak arasında doğru bir sentez yaratabildiği ve uygun bağlantılar kurabildiği müddetçe kendine özgü bir tarih yaratacak ve dünyanın tarihinin parçası olabilecektir. Bu noktada "kendisi" olmak ve "dünyalı" olabilmek çok önemli. Kendisi hakkında doğru bir bilince sahip olması gerekiyor toplumun. Kendi değerini sadece miras yoluyla alınan bazı özelliklerle değil, ne kadar değer üretebildiği ile denetlemesi gerekiyor.
Miras yoluyla alınan özellikler içe kapanmanın, kendi yerinde oturarak başkalarından üstün olduğunu iddia etmenin aracı haline geldiği oranda, toplum yanlış bir bilince doğru savrulur ve dünyanın gidişatından kopar.
Oysa miras yoluyla elde ettiği özellikleri sadece başlangıç sayarsa, bunun üstüne yeni değerler koyma çabasında olursa, toplum kendini doğru tanımladığı gibi, insanlığın ortak tarihinin de güçlü bir parçası olur. İşte bunlar bir toplumun en büyük özelliğinin kendi bilincini inşa eden "hafıza" ve insanlığın genel bilincine kapılarını açık tutan "vizyon" olduğunu gösteriyor.
Hafızası olmayanın vizyonu olmaz. Vizyondan yoksun hafıza da bir bilinçten çok hatıra çöplüğüdür. Bu ikisinin birbirini beslediği yerde, toplum diri, kökleriyle ilişkisi güçlü, gelecekle teması taze ve bilinçlidir. Bütün bunların olması içinse toplumun "okur yazar" olması gerekir. Yani toplum tükettiği zamanı kayıt altına alacak yeteneklere sahip olmalıdır. Tüketilen zamanı şiirle, romanla, siyasi tarihle, toplumsal tarihle, biyografi ve anı kitaplarıyla bilince dönüştürmelidir. Hatıraları hafıza yapmalıdır.
Aynı şekilde geleceği de sanatla ve edebiyatla karşılamaya hazır olmalıdır. Bu, topluma kendini tanıma ve geleceği yönlendirme yeteneği verir. Toplumun en büyük gücü olan "kendi kendini yenileme kabiliyeti" böyle oluşur. Bugünün dünyasında okur yazar olmak toplumun bugünü ve geleceği için stratejik bir değerdir. Bu nedenle giderek daha çok öğrencinin sınavlarda "sıfır" puan alması üzerinde her şeyden daha çok durmalıyız. Toplumun okur yazar olma yeteneğini kaybeden bir kütleye dönüşmeye başladığının sinyalidir bu. Zaten zayıf olan yeteneklerin bile ortadan kalkmaya başladığını göstermektedir.
Okur yazarlığı tükenen bir toplum, hafızasını ve geleceği kavrama bilincini kaybetmeye yüz tutar. Böylece yeryüzünde "tutunmasını" ve "yürümesini" sağlayan en büyük gücü kaybeder.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Muhalif iktidar   / 02-08-2004
 Bir stratejik değer olarak okur yazarlık   / 01-08-2004
 Geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman   / 30-07-2004
 Cevabı meçhul sorular...   / 28-07-2004
 Kendi kendini terhis eden adam...   / 26-07-2004
 Büyük acıya karşı insanlık borcu...   / 25-07-2004
 Hangi Avrupa?   / 23-07-2004
 Hep aynı hastalık   / 09-07-2004
 Grinin yüzleri...   / 07-07-2004
 Sol siyasetin dünyalılık problemi   / 05-07-2004
ERDAL ŞAFAK
Çekilmek çözüm değil
Irak'ta El Kaide bağlantılı...
UMUR TALU
Bu vahşet öfkemizi ve vicdanımızı...
SAİT GÜRSOY
Boğaz'ın yeni gerdanlığı...
Yükseköğretim dünyamızın...
REFİK DURBAŞ
Türkler, ölüme daha mı yakın?
29 Temmuz 2004 tarihli ...
Market sahibi gözaltında
Paraguay'ın başkenti Asuncion'da bir süpermarkette önceki gece çıkan...
Turuncu alarm Bush'un "seçim oyunu" mu?
ABD'yi alarma geçiren bilgiler,11 Eylül öncesine ait çıktı. Bunun...
7 Ağır basıyor
7 Ağır basıyor
Süper Lig kulüplerinden 10'u yabancı sayısının 7 ya da daha fazla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.