Temmuz ayı enflasyonu gelecekteki fiyat artışının habercisi olan "çekirdek enflasyon"da bile sıfıra yaklaştı: Yüzde 0.3.
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), temmuzda enflasyonun toptanda yüzde 1.52 gerilediğini, tüketici fiyatlarında yüzde 0.22 arttığını açıkladı. Özel imalat sanayii fiyat artışını gösteren 'çekirdek enflasyon' yüzde 0.3 oldu.
Zamlara rağmen Yıllık enflasyon böylece hem TEFE'de hem de TÜFE'de yüzde 9.5 düzeyine indi. Haziran sonundaki akaryakıt zammı ve kiradaki yüzde 1.1'lik artış da enflasyondaki düşüşün önünü kesemedi.
***
Enflasyonun tek belalısı: Ev kirası
Temmuzda ev kiraları yüzde 1.1 artınca, tüketici fiyatları yüzde 0.22 yükseldi. Toptanda düşük sebze, meyve fiyatlarının etkisiyle fiyatlar yüzde 1.52 geriledi. Yıllıkta iki endeks tek haneye indi.
Enflasyon oranlarındaki düşüş devam ediyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Temmuz ayı itibariyle aylık enflasyonun toptan eşya fiyatlarında (TEFE) yüzde 1.52 gerilerken, tüketici fiyatlarında TÜFE) yüzde 0.22 arttığını açıkladı. Bu artışta en büyük pay kira artışlarının. Yüzde 12 olan yıllık enflasyon hedefinin tutacağı bu oranlarla bir kez daha teyid edilmiş oldu. Temmuz ayı itibarıyla yıllık bazda TEFE yüzde 9.44, TÜFE ise yüzde 9.57 oranında artmış bulunuyor. Geçtiğimiz ay yüzde 10.53 oranında bulunan TEFE de yüzde onun altına geriledi. Toptan eşya fiyatlarında Temmuz ayında görülen yüzde 1.52'lik düşüşün, 0.61'i devlet sektöründeki fiyat artışından, 2.13'ü ise özel sektördeki fiyat düşüşünden kaynaklandı. Çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayinde özel sektördeki fiyat artışı yüzde 0.3 olarak hesaplandı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, toptan eşyada fiyatlar devlet sektöründe yüzde 1.8 artarken, özel sektörde yüzde 2.8 azaldı. Temmuz ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 1.1 ile imalat sanayi sektöründe gerçekleşti. Fiyatı en fazla artan alt sektörler ise yüzde 22.9 ile ormancılık, tomrukçuluk, yüzde 5.2 ile kok kömürü oldu. Yılın yedi ayında gerçekleşen enflasyon oranı toptan eşyada yüzde 6.50, tüketici fiyatlarında yüzde 3.28 oldu. Tüketici fiyatları endeksine göre, Temmuz ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 1.3 ile sağlık harcamalarında görüldü. Fiyatlar, ulaştırma yüzde, konut ve lokanta, pastane ve otelde yüzde 1.2'er, ev eşyası yüzde 0.9, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 0.2, eğlence ve kültür yüzde 0.1 oranlarında arttı. Gıda, içki ve tütün yüzde 0.5, giyim ve ayakkabıda yüzde 3.7, oranlarında gerilerken, eğitim harcamalarında bir değişiklik yaşanmadı. Yıllık bazda ise ana harcama grupları itibariyle fiyatlar en fazla yüzde 22 ile eğitim sektöründe arttı. Gıda, içki ve tütün yüzde 7.5, giyim ve ayakkabı yüzde 1.9, konut yüzde 15.3, sağlık yüzde 6.6, ulaştırma ise yüzde 8.2 arttı.