|
|
|
|
|
|
Anadolu'ya Avrupalı ve Uzakdoğulu akını var
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, bu yılki turist akınından nasibini almaya başladı. Kültür turizmi ile hareketlenen bölgelere gelen turist sayısında, önceki yılın ilk altı ayına oranla yüzde 10 artış var. Anadolu, özellikle Avrupalı ve Uzakdoğulu turistin yeni gözdesi oldu.
Türkiye'ye gelen turist sayısı önceki sezona göre yüzde 43 oranında artış gösterirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de bundan nasibini almaya başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, özellikle kültür turizminin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ege ve Akdeniz sahilleri dolup taşarken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısı da, önceki sezonun ilk altı ayına göre yüzde 10 dolayında bir artış gösterdi. Başta Urartular, Emeviler, Abbasiler, Huriler, Artuklular, Sasaniler olmak üzere birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ni en çok Avrupalı ve Uzakdoğulu turistler tercih ediyor. Bölge, son yıllarda dokuz ili kapsayan GAP'ın devreye girmesiyle, yerli turistlerin de büyük ilgisini çekerken, inanç turizmi açısından da ilgi odağı olmaya devam ediyor.
KÜLTÜR ZENGİNİYİZ Merkezi Gaziantep'te bulunanTURSAB GAP Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cihat Gürüz, deniz, güneş ve kum turizminin satışının kolay olduğunu, önemli olan şeyin kültür turizminin satılması olduğunu belirterek, "Yanı başımızda yaşanan savaş ve krizlere rağmen, kültür turizminde yine de bir kıpırdanma var" dedi. Turizm, son yıllarda tüm dünya ülkelerinin üzerinde büyük önemle durduğu bir sektör. Ülkeler, turizme yaptıkları yatırımlarla hem gelişmişliklerine gelişmişlik katıyor hem de ülke ekonomilerine en büyük geliri bu sektörden sağlıyor. Turizm sektöründe her yıl milyarlarca dolarlık bir pasta yer alıyor. Her ülke bu pastadan daha fazla pay alabilmek için kıyasıya yarışıyor ve ülkelerinin tanıtımı için her türlü fırsatı değerlendiriyor. Yıllarca deniz, güneş ve kum turizmi ön plana çıkarken, şimdilerde "kültür turizmi" de adından sıkça söz ettirmeye başladı. Türkiye, tarihi geçmişi ve ev sahipliği yaptığı medeniyetler ile kültür turizminin dünyadaki en önemli coğrafyasında bulunmasına rağmen, bu alanda yapılan yatırımların yeterli olmaması nedeniyle, istenilen gelir bir türlü elde edilemiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, deniz turizminden yararlanamıyor. Ancak, söz konusu bölgelerin; Urartular, Emeviler, Abbasiler, Hurriler, Artuklular, Sasaniler, Mitaniler, Hititler olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapması, bu bölgelerin kültür turizmi açısından önemini artırıyor. Söz konusu bölgelerin tarihi geçmişinin, Şanlıurfa'nın Göbekli Tepe Mevkii'nde yapılan kazılarda 11 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. Bu da, bölgenin kültür turizmi zenginliğini en iyi şekilde ortaya koyuyor.
GAP HAREKET GETİRDİ Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki her kent, ev sahipliği yaptığı medeniyet ve kültürlerin bıraktığı eserlerle adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Ayrıca bölgelerdeki Şanlıurfa, Mardin gibi kentler de, inanç turizmi açısından büyük önem taşıyor. Bu kentler, sahip oldukları cami, medrese, havra, kilise, kapalı çarşılar, hamam ve hanlar ile bazı peygamberlerin yaşadığı yolundaki rivayetler nedeniyle, inanç turizminde de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Ayrıca, GAP'ın devreye girmesiyle bölgede Akdeniz ve Ege sahillerini aratmayan görüntüler de yaşanıyor. Özellikle Şanlıurfa'da bulunan Atatürk Barajı Gölü, beşte ikisi Birecik Barajı Gölü suları altında kalan Halfeti ile Bozava ilçesinde bulunan Su Sporları Merkezi sıcakta serinlemek isteyenlerin mekanı olurken, Diyarbakır-Şanlıurfa arasında bulunan Karacadağ Kayak Merkezi de kaymak isteyenlerin uğrak yeri.
YATIRIMLAR ARTIRILMALI TURSAB GAP Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cihat Gürüz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kültür turizmi potansiyelinin yeterince satılamadığını söyledi. Gürüz, bunun en önemli nedenlerinin başında Irak'ta yaşanan kriz ve savaşın önemli bir etkisi bulunduğunu belirterek, "Bu, Anadolu turizmine büyük darbe vurdu. İngiltere Başbakanı savaş döneminde çıkıp vatandaşlarına Türkiye'nin güvenli olmadığını söyledi. Kültür turizmini iyi tanıtımla bir aşamaya getirirsiniz. Bu alanda yatırım yapanlar üç - dört yıl kazanamıyor. Dolayısıyla, kaliteden ödün veriyor. Bunun için de, gelen turist ülkesine döndüğünde yenisini göndermiyor. Devletin kültür turizminde iyi tanıtım yapması gerekiyor" dedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısında önceki yılın ilk altı ayına oranla yüzde 10 dolayında artış var. Geçen yılın ilk altı ayında söz konusu bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısı 750 bin dolayında gerçekleşirken, bu yılın ilk 6 ayında ise yüzde 10'luk bir artışla 825 bin olarak gerçekleşti. Yerli turistler bölgeye genelde düzenlenen turlarla gelirken, yabancı turistlerin Avrupa ve Uzakdoğu'dan olması dikkat çekiyor.
Ercan AKKAR - Hüseyin KAÇAR / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|