İşten atılmadan önceki çalışma süresi 120'den 60 güne, toplam çalışma süresi 600'den 300 güne indirilirse 30 bin çalışan daha işsizlik parası alacak.
ÇALIŞANLARA işsiz kaldıklarında yardımcı olması için kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, koşullarının ağır olması nedeniyle pek kolay kullanılamıyor. Nitekim bu nedenle fonda biriken para 11 katrilyon 114 trilyona ulaştı. Fona her ay işçi ve işveren payı olarak kesilen 112 trilyon lira nakit para giriyor. Ancak fondan çıkan para sadece 16 trilyon. Bunun yanında Fon her ay 230 trilyon faiz geliri, 38 trilyon da devlet katkısı alıyor. Ancak asıl amacı olan işsizlere yardım görevini yerine getirmiyor. Dünya Bankası da bu gerekçelerle, İşsizlik Fonu kullanımının kolaylaşmasını talep etti. Dünya Bankası ayrıca, İşsizlik Fonu'nun kullanılması için gerekli olan sürenin kısaltılmasını da önerdi. Uygulamada, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde, son 120 günü sürekli çalışmış, kendi istek ve kusuru olmaksızın işini kaybetmiş olanlardan, 600 gün çalışmış sigortalılar 180 gün, 900 gün çalışmış sigortalılar 240 gün, 1080 gün çalışmış sigortalılar 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ve sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanabiliyor.
ŞARTLAR ZOR Dünya Bankası'nın önerileri doğrultusunda son 120 günü sürekli çalışmış olma şartı 60 güne ve toplamda en az 600 gün çalışmış olma şartı da 300 güne indirilirse 70 bin olan işsizlik yardımı alan sayısı yaklaşık 30 bin daha artacak.
BÜROKRATLAR OLUMLU Dünya Bankası'nca önerilen hususlara ekonomi bürokratlarının da sıcak baktığı belirtiliyor. Bu konuda Dünya Bankası uzmanları ile ekonomi yönetimi arasında yürütülen görüşmelerin ardından bir taslak metin ortaya çıkarıldı. Hazırlanan bu metin ilgili kamu kuruluşlarına gönderilirken, buradan gelecek görüşlere göre metne son şeklin verilerek, PPSAL-1 için gönderilecek "Kalkınma Mektubu''na yansıtılacağı ifade ediliyor.