1.Türkiye'nin AB üyeliğinin maliyeti yüksek CEVAP: Maliyet 15 milyar dolar. AB 10 yeni üyeyi kabul ederken, yapısal fonların alınmasına limitler koydu. Buna göre üyeler milli gelirin yüzde 4'ü kadar bir fona ulaşabilecekler. Bu şartlarda Türkiye üyeliğinin ilk üç yılında yıllık 15-18 milyar dolar arasında bir fon alabilir. Bu yardım AB bütçesi için idare edilebilir.
2.AB üyesi genç Türkler'den büyük göç olur CEVAP: En çok 250 bin kişi göç eder. TÜRKIYE'NİN çok genç ve eğitim seviyesi gittikçe yükselen bir nüfusu var. Bu AB'nin yaş ortalaması yüksek çalışan grubuna olumlu katkı sağlayabilir. Muhtemel göçler de yıllık 250 binden az olacaktır. Bu göç AB'nin imdadına yetişir. 3.Türkiye Avrupalı değildir! CEVAP: Avrupa Konseyi'ne üye... TÜRKİYE AB dışındaki diğer Avrupa organizasyonlarına zaten üye. Bunlara Avrupa Konseyi de dahil. Milli kültür batı ve doğudan etkilenmiş durumda. Kıbrıs'ın üyeliğe alınmasıyla coğrafik konumun önemli olmadığını AB'nin kendisi kanıtladı zaten.
4.Türkiye Müslüman bir ülke! CEVAP: Türkiye de, AB de laik... AB laik bir organizasyon, Türkiye de laik bir ülke. Jeopolitik olarak bu kadar büyük bir müslüman nüfusun üyeliğe kabulu zor gözükse bile kendi kurallarına göre AB için din bir kriter değil. AB laik bir birlik olarak din tartışmalarına gözlerini kapamalıdır.
4Avrupa'nın en büyük gücü olur CEVAP: Almanya zaten tehdit altında. Artan nüfusu ile Türkiye parlamentoda Almanya ile birlikte en çok oya sahip ülke olacak. Bu Almanya ve Fransa'nın liderliğini tehdit ediyor. Ama bu liderlik zaten tehdit altında. Türkiye siyasetten çok ekonomik nedenlerle birliğe katılan bir ülke.
5AB tehlikeli bölgelere komşu olacak! CEVAP: Sınırları kontrol edebilir. Türkiye Karadeniz, güney Kafkasya, Balkanlar, İran, Irak ve Suriye'nin ortasında çok stratejik bir noktada. Aslında bu AB'nin istikrarlı ve kendisiyle yardımlaşan bir Türkiye istemesi için önemli bir neden olmalı. Türkiye ile AB bu sınırlarda daha çok kontrole sahip olabilir.