Ünlü Financial Times gazetesinde yer alan bir makale Türkiye karşıtı tezleri çürüttü
London School of Economics Profesörü Kirsty Hughes FT'deki yazısında AB liderlerine seslendi: "Türkiye'ye mali yardım bizi yıkmaz, korkulan kadar göç olmaz, laik Türkiye Doğu sınırlarındaki güvencemiz olur, üstelik Türkiye zaten 55 yıldır Avrupa'da."
***
Türkiye'nin önüne temeli çürük engeller çıkarmayın
Hughes, AB'nin Türkiye çekincelere cevap verdi. Verilecek mali yardımın yılda 15 milyar dolar olacağını belirten Hughes bu AB'yi zorlamaz dedi ve ekledi: Genç Türk nüfustan korkmaya gerek yok Türkiye'den en fazla 250 bin kişi göç eder.
Türkıye'nin Avrupa Birliği(AB) üyeliği konusunda karar anı yaklaşırken olumlu ve olumsuz görüşler gelmeye devam ediyor. İstanbul'daki NATO zirvesi nedeniyle oluşan olumlu ortam ve olumlu görüşler moral verirken önceki gün Avusturya Başbakanı'nın ileri sürdüğü sorunlar kafalarda soru işaretleri yaratmıştı. Karşıt görüşlerin taraftar toplamaya başladığı bu günlerde son olarak London School of Economics'de (LSE) misafir profesör olarak bulunan Kirsty Hughes'un Financial Times'da yayınlanan makalesi gündemi belirledi. Makalesinde Türkiye'nin üyeliğine karşı ileri sürülen tezleri tek tek ele alan ve AB'nin samimiyetini sorgulayan Hughes temelde hiçbir karşı tezin sağlam nedenleri olmadığını belirtiyor. Türkiye'den AB ülkelerine göç, Türkiye'ye yapılacak maddi yardım, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olması, Türkiye üye olursa AB'nin Ortadoğu, Kuzey Kafkasya gibi tehlikeli bölgelere komşu olması, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin genişlemesine zarar vermesi ve AB ülkeleri arasında parlamentoda en çok oy oranına sahip ülke olacak olması gibi üyeliğe karşı en çok ileri sürülen tezleri inceleyen Hughes, bu tezlerin hiçbirinin Türkiye'nin üyeliği için gerçek bir engel teşkil etmediğini ileri sürdü. Kriterleri yerine getirdiğinde Türkiye'nin üyeliğinin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Hughes bunun da Kopenhag kriterleri ile sağlanacağını ama yeni ve suni engeller çıkarılmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyor. Hughes'un Türkiye'nin AB üyeliğine karşı ileri sürülen tezlere karşı yorumları şöyle:
FRANSA NEDEN KARŞI Kirsty Hughes adı Türkiye'ye için hiç de yabancı değil. Daha önce Türkiye'nin AB üyeliğinin birliğe siyasi ve ekonomik etkileri konulu bir rapor hazırlayan Hughes bunu Friends of Europe (Avrupa'nın Dostları) konulu bir konferansta sunmuştu. Raporda Hughes Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Fransa'nın neden soğuk davrandığı ile ilgili şu değerlendirmeye yer vermişti: "2025'te Türkiye AB'nin en büyük üyesi olacak. Bu durum, belki de Türkiye'nin üyeliğinin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. En çok da Fransa soğuk duruyor. Çünkü Fransa, uzun yıllar Avrupa'da siyasi liderdi. Ancak genişleme ve Almanya'nın birleşmesi Fransa'nın birlikteki siyasi konumunu zayıflattı. Bu durum, Fransa'nın genelde genişleme sürecine karşı çıkmasının nedenlerinden biri. Mevcut üyeler arasında kimileri, Türkiye'nin alınmasıyla siyasi entegrasyon ve federal devlet hayallerinin sonuçlanacağı endişesini yaşıyor. Fransa'da kimileri Fransa ve Almanya'nın Euro'yu; İngiltere, Fransa ve Almanya'nın ise dış politikayı yönlendireceğini; Türkiye'nin bu senaryoyu bozacağını söylüyor. Türkiye'nin AB'deki dinamikleri nasıl etkileyeceği, hangi senaryonun gerçekleşeceğine bağlı.