Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, IMF ile yapılacak yeni anlaşmanın şekli üzerinde tartışmaların devam ettiğini açıklayarak, sürenin ise eylül ayını bulacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak yeni anlaşmanın eylül ayını bulacağını söyledi. Şener, Habertürk Televizyonu'nda katıldığı bir programda anlaşmanın şeklinin ne olacağı konusunda, şu anda ekonomi yönetiminin kendi arasında tartıştığını belirtti. Şener, "Tabii anlaşma bizim belirlediğimiz doğrultuda olacak ancak bunu karşı tarafın da kabul etmesi gerekiyor" dedi.
MOTOROLA İLE GÖRÜŞÜLÜYOR Uzan Grubu şirketlerinin satılması gerektiğine değinen Şener, Telsim için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Motorola'nın görüştüğünü belirterek, "Orada ihtilaflı bir süreç var. Bu süreç düşünülürse görüşmelerin olması çok doğal" diye konuştu. Uzan şirketlerinin satış sürecinin yavaş işlediğine dikkat çeken Şener, bu yavaşlığı kurumların işleyişine bağladı. Şener, "Batıda olsaydı böyle olmazdı. Örneğin yargı süreci kısaltılabilir. Ama bu sefer de evrensel hukuk ilkeleri çiğneniyor deniliyor" dedi. TMSF'nin yaptığı operasyonlardan bir gün önce haberi olduğunu kaydeden Şener, Erol Aksoy operasyonunda da kendisine önceden haber verildiğini ancak yanındaki arkadaşlarına dahi bunu söylemediğini ifade etti. Şener, Devlet Planlama Teşkilatı'nın bir araştırmasında, 1970'den bu yana tüm gelişmekte olan ülkelerin milli gelirlerini 18-20 kat artırırken Türkiye'nin sadece 5.2 kat artırdığını hatırlattı. Reel faizlerin hala neden yüksek olduğu sorusuna, "Evet faizler çok yüksek, düşmeli ama düş demekle olmuyor" diye cevap veren Şener, bilinenin aksine imam hatip tartışmasının reel faizler üzerinde etkili olmadığını öne sürdü. Şener, "FED'in faiz artırımını piyasa satın aldı. O nedenle faizler yükseldi, imam hatip olayından değil" dedi.
ALLAH BÖYLE Mİ İSTİYOR? İslami kesimde önemli değişiklikler olduğunun altına çizen Şener, siyasal islamın artık islami kesimde ağırlığını kaybettiğini belirterek şu örneği verdi: "Siyasal İslamda kimi uygulamalar öyle enteresan ki insanlar 'Allah gerçekten böyle bir yönetim mi istiyor' diye konuşuyorlardı." Bütün bu mekanizmalar görüldükten sonra İslami kesimde Batı'nın daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Şener, "Batı daha iyi izlenmeye başlanınca, batı değerlerini düşman olarak görme düşüncesi bitti. Batı değerleri daha iyi anlaşıldı. Bunun sonucunda islam dünyasında daha esnek, daha demokratik düşünceler hakim oldu" dedi.