Tarım Bakanı Sami Güçlü, çiftçilere yönelik Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinde sistem değişikliğine gidileceğini söyledi. Güçlü, SABAH'a yaptığı açıklamada Dünya Bankası ile üzerinde mutabakata varılan yeni modeli şöyle anlattı:
* DGD'de, çiftçiye yüzde 100 nakit ödeme dönemi kapanacak. Nakden ödenecek tutar, yüzde 45'e kadar çekilecek.
* Destek ödemelerine ayrılan kaynakların bir kısmı hayvancılığa aktarılacak.
* DGD ödeneği ile aynı zamanda Ürün Sigortası sistemi kurulacak ve sigorta havuzuna devlet katkısı sağlanacak.
* Türkiye'de üretimi yetersiz olan ve ithal edilen ürünlerin Türk çiftçisi tarafından üretimine daha fazla prim desteği verilecek.
* Arz fazlası olan ürünlerde ise prim tutarı sıfıra kadar indirilecek.
* DGD ödenebilmesi için çiftçiden satış belgesi ibrazı istenecek. Böylece tarımsal üretim ve teslimi kayda girecek. Güçlü, gıda ürünlerinde denetim yetkisinin tümüyle Tarım Bakanlığı'na geçtiğini, büyük sorumluluk gerektiren bu görevden kaçmadıklarını belirtti ve "Ya bu iş olacak ya da biz gideceğiz" dedi. Tüketilen gıda ürünlerinin sağlık koşullarına uygunluğu konusundaki kaygıların abartılı olduğunu kaydeden Güçlü, şu bilgiyi verdi: "Sebze ve meyve üretim merkezleri olan Antalya, İzmir, Muğla, Adana ve Mersin'de sürekli numune alıp inceliyoruz. Örneğin, ilaç kalıntısı oranı yüzde 1'in altında. İnsanların tedirginlik duydukları aşamalarda daha caydırıcı bir yaklaşım geliştiriyoruz. Esas denetimleri satış noktalarında yapıyoruz. Gıda standartlarına uygun olmayan ürünlere el koyacağız veya satılmışsa toplatacağız. Bunu da kamuoyu ile paylaşacağız."