Her turistin 1 dolarıyla milyonlarca meşe dikilecek
TEMA ile oteller arasında imzalanan protokolle, müşterinin faturasına eklenecek 1 dolar ya da 1 Euro, '10 milyar meşe' projesine aktarılacak.
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından başlatılan '10 milyar meşe' projesine turizmcilerden de destek geldi. Otellerde konaklayan müşterilerden gönüllü olarak alınacak 1 milyon, 1 dolar veya 1 Euro' lar, Türkiye'nin çöl olmaması için başlatılan dünyanın en büyük ağaçlandırma projesine aktarılacak. Geçen yıl Fethiye Likya World Oteli'nde başlatılan pilot çalışmada 20 bin müşteriden 20 bin dolar toplanınca, Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) katkılarıyla diğer otel ve tatil köylerinin de kampanyaya davet edilmesi kararlaştırıldı.
Protokol İmzalandı TEMA Vakfı, her otel ve tatil köyünde belirlenecek çalışana yardım toplama yetkisini gösteren kimlik kartı çıkaracak. Müşteriden kampanya için alınan para muhasebe sistemlerinde ve faturalarda açıkça belirtilecek. Böylece vergilendirme probleminin önüne geçilmiş olacak. Kampanyanın tanıtımı için dün İstanbul Fehsane'de biraraya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, TEMA Başkanı Nihat Gökyiğit ve turizm örgütlerinin başkanları projeye destek protokolünü de imzaladı. Toplantıda konuşan Mumcu, gerek yurtdışından gerekse yurtiçinden insanların bu projeye destek vereceğini umduğunu belirterek, ''Eğer ormanın, toprağın, ormanda yaşayan tüm canlı türlerinin ömrü sürdürülebilir değilse, bunlar insan müdahalesiyle bir biçimde sürdürülemez hale geliyorsa, hiç kuşkunuz olmasın turizm de sürdürülemez'' diye konuştu. Çevreyle, doğayla barışık, onların haklarına saygılı bir yaşama kültürü üretilmesi gerekliliğini vurgulayan Mumcu, TEMA Vakfı ve turizm sektörünün bu girişiminin, tüm canlı ve bitkilerin yaşama hak ve özgürlüklerine duyulan saygı ve gösterilen ihtimamın bir örneği olduğunu ifade etti.
Tam Destek Sözü Verildi Dünyada artık çevreyle uyumlu tesislerin daha çok tercih edildiğini kaydeden TYD Başkanı Oktay Varlıer de doğal çevrenin korunmasının sürdürülebilir turizmin temel koşulu olduğunu söyledi. Doğal ve kültür varlıklarının yasaklayarak korunamayacağına işaret eden Varlıer, bio çeşitlilik ve vahşi yaşamı destekleyen projelerin üzerinde durulması gerektiğini söyledi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da doğanın korunması konusunda kendilerine düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını anlatarak, her sektörü projeye desteğe çağırdı. TÜROB Başkanı Ahmet Barut ise projenin tüm tesislere yayılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.