kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2015'te Avrupa Birliği'nin büyükler kulübündeyiz
2015'te Avrupa Birliği'nin büyükler kulübündeyiz
Ekonomide altın dönem yaşanacak
Reform sürecinde sorunlar
Fransa neden karşı çıkıyor?

2015'te Avrupa Birliği'nin büyükler kulübündeyiz

Rapor, AB'ye girmiş Türkiye'nin, birliğin devleri arasında yer alacağını öngörüyor. Türkiye'nin ilk beş ülke arasına gireceği vurgulanan rapora göre müzakere tarihi alma ihtimali yüzde 85.

DÜNYANIN en saygın üniversitelerinin başında gelen London School of Economics'te görevli uzman Kirsty Hughes'in hazırladığı rapor Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesinden kısa süre sonra "büyükler kulübüne" katılacağını öngörüyor. Türkiye'nin AB üyeliğinin birliğe siyasi ve ekonomik etkilerini analiz ettik" diye başlayan rapor, geçtiğimiz ay düzenlenen Friends of Europe (Avrupa'nın Dostları) konulu konferansta sunuldu. Ana çalışma belgesi olarak sunulan raporu Kirsty Hughes hazırladı. Raporda başta birçok AB ülkesinin istatistik kurumları olmak üzere TÜSİAD ve Türkiye Devlet İstatistik Enstitüsü'nün araştırma verileri kullanıldı. İşte Türkiye'nin, 2015 yılında nüfusu ile AB'nin karar alma mekanizmalarında ilk beş büyük ülkenin arasında yer alacağını gösteren raporda anlatılanlar:

'AB'NİN YÜZDE 14'Ü TÜRK'
Türkiye'nin nüfus olarak büyük, ekonomik olarak küçük bir ülke olduğunun altının çizildiği raporda, bu oransızlığa rağmen Türkiye'nin üyeliğinin Birliğe ekonomik katkısının olacağı şu sözlerle vurgulanıyor: "Türkiye 2015'te AB'ye katılırsa o zaman ki tahmini nüfusu 82.1 milyona yaklaşacak. Bu rakam o dönem nüfusunun 82.4 milyon olması beklenen Almanya'ya çok yakın. Böylelikle 28 üyeli AB nüfusunun yüzde 14'ünü Türkiye oluşturacak. 2025 itibariyle de 87 milyon kişinin yaşıyor olacağı Türkiye, birliğin en büyük ülkesi haline gelecek. Bugün Türkiye'nin ekonomisi, 25 üyeli AB'nin gayri safi milli hasılasının (GSMH) sadece yüzde 1.9'unu oluşturuyor. Yılda yüzde 5'lik bir büyüme kaydedeceğini farz edersek, 2015'te bu rakamı ancak yüzde 2.9'a çıkaracak. Ekonomisinin küçük boyutu gözönünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin üyeliği AB'nin GMSH'sine küçük de olsa katkı sağlayacak."

GÖÇ AB'NİN İMDADINA YETİŞECEK
Rapora göre, Birliğe yeni giren ülkelerde olduğu gibi bir durum yaşanırsa, Türkiye'den yılda 225 bin kişinin AB ülkelerine göç etmesi bekleniyor. Uzun vadede ise bu rakamın 2.9 milyona ulaşacağı belirtiliyor. Bu durumun olumlu olduğu belirtilen rapor şu ifadelere yer veriyor: "Bu göç tam AB ülkeleri, yaşlanan nüfusunun kötü etkilerini hissetmeye başladığı bir dönemde olacak. Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım da çok az bir düzeyde. AB üyeliğinin getireceği persfektifle birlikte artan ekonomik ve siyasi istikrar, yılda 2-4 milyar Euroluk yatırım gelmesi anlamına geliyor. Türkiye, Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda çok büyük bir etkiye sahip olacak, ancak aynı durum Avrupa Komisyonu için geçerli olmayacak."

ALMANYA'YLA AYNI GÜÇTE
Raporda Türkiye'nin nüfus gücüyle Almanya'ya yaklaşacağı ve Almanya ile birlikte yüzde 14,5 oy oranına sahip olacağı kaydediliyor. "28 üyeli Avrupa Birliği Türkiye ve Almanya, yaklaşık yüzde 14.5'luk oy oranlarına sahip olacaklar. Çok güçlü oyuncular olacaklar elbette ancak bir kararı bloke etmek için ikisinin güç birleştirmesi yeterli olmayacak. Ancak yanlarına üçüncü bir büyük ülkeyi daha alırlarsa kararları bloke etmeleri mümkün. 28'li AB'nin en büyük 5 ülkesi (Türkiye dahil), oyların yüzde 60.3'üne sahip olacak."

AP'DE 82 SANDALYE
Türkiye'nin çok önemli bir oyuncu olacağının vurgulandığı raporda ayrıca şu görüşlere yer veriliyor: "Türkiye ve Almanya, Avrupa Parlametosu'nda 82 sandalyeye sahip olacak. Sandalye ve oy ağırlıklarındaki yerinin dışında Türkiye, AB'nin dış politikasının gelişmesinde önemli bir oyuncu olacak. Ancak kimilerinin beklediği gibi "Ortadoğu'ya önemli bir köprü" olmayacak. Nüfus olarak yeni 10 üyenin toplamına, ekonomi olarak ise onların yarısına eşit durumda. Yani Türkiye, başlı başına yeni bir genişleme. Fakat tek bir üyeyi özümsemek, 10 yeni ülkeyi özümsemekten çok daha basit."

DIŞ HABERLER

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Piriştina'nın yerine Kocaoğlu
 Eğitimli genç sayısı AB'den fazla olacak
 Devrim kaybetmişti Türkiye de kaybetti
 Kıbrıs'ta TNT krizi büyüyor, polis susuyor
 Dili sürçen Ecevit, Bahçeli'ye "Allah mesut etsin" dedi
 Irak'taki kırmızı hat değişiyor
 Sopa istemiyorlarsa tövbe etsinler
 New York Times: Kürt bölgesi genişliyor
 Romanlar da TRT'den ana dilde yayın istedi
 Tarım Bakanı 'Köy gönüllüsü' oldu
YAVUZ DONAT
Leyleğin gözyaşları
Hortum, köyün bir ucundan girmiş,...
Kaçtı mı, kaçırıldı mı?
Eşinin, "Korkuyorum, gel" mesajıyla evine koşan Hüseyin Erdoğuk...
İlköğretimde 'ecstasy' çanları
İlköğretim öğrencilerinin kendisine, "Arkadaşım ecstasy kullanıyor,...
Türkiye'de kanser oranı beş yılda yüzde 60 arttı
Türkiye'de kanser oranı beş yılda yüzde 60 arttı
Gelişen teknolojinin bize sunduğu sağlıksız beslenme kültürü,...
Sebze ve meyveye 'Temiz Kağıdı'
Sebze ve meyveye 'Temiz Kağıdı'
Avrupa'daki büyük marketler, sadece tarım ürünlerin temizliğini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.