Dozu büyüklere göre ayarlanan cips, meyve suyu ve hazır kek katkı maddeleri çocuklar için hastalık nedeni
E SAYILI MADDELER HAZIR gıdalardaki (E) kodlu katkı maddeleri küçük çocuklarda davranış bozukluğunu tetikliyor.
KARMEN KIRMIZISI GIDALARA kırmızı renk veren karmen kırmızısı (E 122) alerji hatta ölüme götüren şok yaratabiliyor.
ASTIM YAPIYOR CİPS, şekerleme, puding ve gazoza sarı renk veren Tartrazin (E 102) astım krizine neden olabiliyor.
KARIN AĞRISI DAYANIKLILIK için kuru meyvelerde kullanılan sülfitler kusma, ishal ve karın ağrısına yol açıyor. Katkılı hazır gıdalara ve içeceklere dikkat PROF. Dr. Rasim Küçükusta araştırma sonucunu açıkladı: Bu gıdalar kesildiğinde hiperaktivite de bitiyor.
***
Çocuğunuzun yediği cipse, şekere dikkat
Çocuğunuz cips, meyve suyu gibi yiyecekleri tükettikten sonra aşırı hareketlilik, vücutta döküntü, kızarıklık ya da nefes alma sorunu yaşıyorsa bilin ki, katkı maddelerinden etkileniyor.
ÇOCUĞUNUZ, hazır kekleri, cipsleri, ya da meyve sularını, sizin pişirdiklerinizden çok daha büyük bir iştahla yiyor değil mi? Peki sonrasında, kaşıntı, yüzde döküntü ya da hiperaktivite görülüyor mu? Eğer böyle sıkıntılar yaşanıyorsa bilin ki, bu yiyecek ve içeceklerdeki E sayılı katkı maddelerinin neden olduğu sorunları yaşıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, gıda katkı maddelerinin küçük çocuklardaki hiperaktivite, dikkat eksikliği, ya da allerjik reaksiyonlarda rolü olabileceğini ya da bu tür özellikler taşıyan çocuklarda katkı maddelerinin tüketilmesi sonucu sorun çıkabileceğini ortaya koyuyor. Bu araştırmaların en yenisini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta aktardı. Küçükusta, son 30 yıldır tartışılan bu konunun, İngiltere Southampton kentinde 3 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma ile daha da somut verilere ulaştığını anlattı. Prof. Küçükusta şunları söyledi: "Araştırma kapsamına alınan 277 çocuğun 75'inde hiperaktivite, 79'unda allerji ve 36'sında her ikisi birden varken 87 çocukta ne allerji ne de hiperaktivite vardı. Araştırma, çeşitli cips, şekerleme ve gazozlarda çok sık kullanılan tartrazin (E102), karmen kırmızısı (E122), günbatımı sarısı (E110) ve ponceau 4R (E124) gibi renk verici maddelerin ve koruyucu bir madde olan sodyum benzoatın (E211) çocukların davranışları üzerindeki etkilerini saptamak için düzenlendi. Çocukların diyetinden yapay renklendirici ve sodyum benzoat çıkarıldığında, davranış bozukluklarının düzeldiği, bu maddeleri içeren içeceklerin verilmesiyle bozukluklarının tekrar ortaya çıktığı belirlendi." Prof. Küçükusta, bu araştırma sonucunda yorumunu da şöyle ortaya koyuyor: "Elbette bu araştırmaya dayanarak bu maddelerin yasaklanması sözkonusu değildir. Çünkü AB, katkı maddeleri için çok sıkı denetimler uyguluyor. Ancak yine de özellikle allerji ya da hiperaktivite sorunları olan çocukların bu ürünlerden uzak tutulmaları daha doğrudur."