kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşsiz üniversiteli boyacı oluyor
Üniversiteli boyacıya iş çok

ÜNİVERSİTE mezunu işsizlerin sayısı artarken, piyasayı diplomalı boyacılar sardı. Marshall Boya'nın kurduğu Kocaeli Boyacılık Yüksekokulu son 3 yılda tüm mezunlarına iş buldu.

***

İşsiz üniversiteli boyacı oluyor

İş bulamayan üniversite mezunları, soluğu Marshall'ın Boyacılık Yüksekokulu'nda alıyor. Çünkü mezunların tamamına iş sağlanıyor.

Üniversiteden mezun olup iş bulamayan öğrenciler, diplomalı boyacı oluyor. Marshall Boya'nın kurduğu Kocaeli Üniversitesi'ne bağlı Boyacılık Yüksekokulu, tam bir talep patlaması yaşıyor. 10 yılda 2 bin civarında mezun veren okulun sadece geçen yılki mezunlarının sayısı 750'yi buldu. Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol, ÖSS sınavlarında bölüm puanlarının her yıl yüzde 100 arttığını söyledi. Son üç yıldır mezun olan öğrencilerin tamamına iş sağladıklarını kaydeden Uzunyol, "O kadar büyük talep var ki insanlar okula girmek için araya tanıdık koymaya çalışıyor. Yılda ortalama 750 mezun veriyoruz. Örneğin Adana bayimiz eleman arıyorsa Adanalı öğrencilerimizden birini gönderiyoruz. İşte bu nedenle üniversite mezunu olan ama iş bulamayan pek çok öğrenci yeniden sınava girip bize geliyor. En acısı da bu" diyor. Uzunyol'la boya ve işsizlerin mesleği boyacılık üzerine konuştuk.

* Boyacılık genellikle işsiz insanların işidir. Bu değişti mi?
Hızla değişiyor. Türkiye'de mesleği boyacılık olan 50 bin civarında insan var. İşsiz kaldığı dönemlerde boyacılık yapanların sayısı ise 250 bini buluyor. Bugün Bauhaus, Koçtaş, Praktiker gibi büyük yapı marketlerin yüzde 30'unu boya ve boya ile ilişkili ürünler kaplıyor. Gelir seviyesi yükseldikçe boya kullanımı da artıyor. Bu da hem o marketlerde çalışacak, hem de boya yapacak profesyonellere ihtiyacı artırıyor. Marshall olarak her yıl 15 bin civarında boyacı ile temas kuruyoruz. Bunların hangi ketegoride olduğunu tespit edip ona göre eğitiyoruz. Bir de sıfırdan meslek sahibi olacak insanları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunlar da boyacılık yüksek okulunda okuyor.

* Boyacılık mesleğine talep var mı?
Okulumuz önümüzdeki yıl 10. mezunlarını verecek. Ve her yıl iki katı taleple karşılaşıyoruz. Çünkü bu mezunların hepsi iş buluyor. Yapı marketlerden çok büyük talep var. Mezunlarımızın yüzde 80'ini daha boyacı yapamadık. Kimse evini acemi birine teslim etmek istemiyor. Çünkü boya yüz liraysa işçilik 300 lira tutuyor. Boyacı artık aldığı parayla evini rahatlıkla geçindirebilecek kadar kazanıyor. Bunu gören insanlar da üniversiteden mezun olup şirketlerin kapısında beklemektense hazır mesleği tercih ediyor. Pek çok öğrencimiz ikinci üniversitesini okuyor burada. Buradan mezun olduğunda o dört yıllık boşluğu dolduracak kadar para kazanıyor.

* 10 yıl önce durum nasıldı. Öğrenci bulabiliyor muydunuz?
Okulun ilk yıllarında hem öğrenci, hem öğretim üyesi bulmak için çok uğraş verdik. Devlet de bize eski Hereke Sümerbank Halı fabrikasını verdi. Ama tarihi bir yapı olduğu için onarıma çok para harcadık. Okulu eğitim yapabilir hale getirmek için 4 milyon dolar harcadık. Şimdi talep patlaması var. Yeni bölümler açacağız. Kozmetik bölümü ilk mezunlarını verecek. Bunun dışında izolasyon ve güvenlik elemanı bölümleri de bu yıl açılacak.

* Türkiye'de evlerin ne kadarı boyalı?

Yaklaşık yüzde 50'si boyasız. Tabii tezek ve kireci saymazsak oran yüzde 70'leri bulur. 16 milyon konut var. Bunun yüzde 70'i kireçle boyalıdır. Kireçli, boyasız demektir. O nedenle bu sektörün gidecek daha çok yeri var.

* Durum böyleyse nasıl ayakta duruyorsunuz?
Ayakta durmak başka, para kazanmak başka. Ne zaman para kazanırız diyorsanız, her eve 4-5 ayrı rengi verdiğimiz zaman. Bu da insanların kendi boyasını kendileri yapmaya başladığı zaman olur. Milli gelir içindeki boya tüketimi de hızla artıyor. Portekiz AB'ye en son giren ülke. Milli geliri bizim dört katımız, boya tüketimi de o kadar fazla. Türkiye'de kişi başına 4-4.5 kilo boya düşüyor, orada ise 16 kilo civarında.

LEYLA ŞEN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Alitalia da tasfiye tehlikesiyle karşı karşıya
 Otomobilden lastiğe yaz indirimi başladı
 Türkiye'de patentleri temizlik işçisi veriyor!
 Amerikan karşıtlarından çok çekmiş
 Elektrik dağıtımı, 49 yıllığına özelleşecek
 ATO: Havale parası el yakıyor
 Erdoğan futbol dersi veriyor
 1576 gecekondu, apartman oluyor
 Devlet vergide devletle barışmaktan kaçındı
 Hazine'den 3 ihale birden
 Orhan Holding, Bursa'da bir yurt daha yaptırıyor
 Filo yönetiminde verimlilik sistemi
 Cheney'in başı şimdi de Nijerya nedeniyle dertte
 Zenginle fakir yine karşı karşıya
 Shell Nijerya'dan çekilmiyor
GÜNTAY ŞİMŞEK
Milli Sanayi'ye geçiş
Milli Savunma Bakanlığı'nın,...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Para sahipleri farsatı kaçırmadı
Para sahipleri nisan ve...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Tüpraş'tan çıkan ders
Türkiye'nin, uzun ince bir yolda...
İki canı boşuna kaybetmedi
1995'te çıkan yangında eşi ve kızını kaybeden baba, 9 yıllık hukuk...
12 yıldır sürdürdüğü mücadeleyi kaybetti
Fazla kiloları nedeniyle Uşak'ın Eşme ilçesinden tedavi olmak...
IMKB
E: 17,664 D:% -0.69
DOLAR
S: 1,493,000 D:% 0.34
EURO
S: 1,795,000 D:% -0.28
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.