|
|
Yağmur adamın romanı
Mark Haddon'ın satış rekorları kıran 'Süper İyi Günler' isimli romanı bir otistiğin penceresinden hayatı anlatıyor.
*** Mükemmel bir polisiye
Mark Haddon'ın yazdığı 'Süper İyi Günler' dahi bir otistiğin penceresinden hayata bakıyor. Eric Schlosser'ın kitabı 'Hamburger Cumhuriyeti'nde fast food kültürünün karanlık yüzü var
İyi romanın doğuşunda şüphesiz hayat var; fakat onun da temelinde özgünlük yatıyor. İyi roman olunca sonuna kadar okuyorsunuz. Şu aralar otizm üzerine yıllarca çalışmalar yapmış yazar Mark Haddon'ın eğlenceli bir dille yazdığı "Süper İyi Günler"i okuyorum."Dahi" bir otistiğin penceresinden hayata bakacak ve her şeyi çok daha net göreceksiniz. "Süper İyi Günler" İngiltere'de bugüne kadar rekor miktarda satılmış ve çok satanlar listesinde 1. sırada.
Kitap 32 ülkede satışa sunuldu ve tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. 2003 Whitbread "Yılın Kitabı" ve "Yılın Romanı" ödüllerine layık görülen "Süper İyi Günler" İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Christopher'ın soluk kesen serüveni var bu romanda. Christopher 3 rakamlı sayıları kafadan çarpabiliyor, 7.057'ye kadar bütün asal sayıları sayabiliyor, astronot olmak istiyor; henüz 15 yaşında. Süper İyi Günler bir cinayet romanı; ama bildiğimiz polisiyelere fazla benzemiyor. Cinayetin kurbanı ne tuhaf ki bir köpek. Romanın kahramanı ise uzayla ilgili belgeselleri ve matematiği seven, daha evinden bir sokak ilerisine hiç gitmemiş ama astronot olmak isteyen tuhaf bir çocuk. Süper İyi Günler'in ilginçliği hikayesinde değil, ince ruhlu kahramanı Christopher'ın, yani aslında Mark Haddon'un dilinde.
Okurken kendinizi iyi duygulara götürecek bir roman arıyorsanız kitabınız burada. Barry Levinson'un yönettiği, Dustin Hoffman'ın oynadığı Rainman (Yağmur Adam) filmini izlemeden önce, sokaktaki insanların hemen hiçbiri otizmin ne olduğunu bilmiyordu. Filmden sonra pek çok kişi otizmi anlatmak için "hani Yağmur Adam filmindeki adam vardı ya" sözlerini kullanıyor. Hayat, yaşandığı zaman değerli ve umut dolu olur. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, ilkeli yayıncılığını iyi eserleri yayınlayarak sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde İsmail Cem'in "Türkiye, Avrupa, Avrasya" adlı kitabı da bu yayınevinden çıkacak. Cem, Türk dış siyasetinin geçmişine, bugününe ve geleceğine ilişkin bir değerlendirme sunuyor. Eser; değerlendirmelerden, yabancı basında yayınlanmış yazılardan, konuşma ve demeçlerden oluşuyor. Gözlemlere ve anılara sınırlı yer veriliyor.
Eric Schlosser'ın çevrildiği bütün dillerde geniş yankı uyandıran kitabı "Hamburger Cumhuriyeti" şimdi Türkçe'- de. Kitabı Metis Yayınları yayımladı ve Hayrullah Doğan dilimize çevirdi. Schlosser, anavatanı ABD'de bir çılgınlık haline gelen fast food kültürünün karanlık yüzünü anlatıyor. Kitap, bütün dünya vatandaşları için acil bir uyarı aslında. Fast food obezliği, aşırı kilo hastalığını doğurdu ve yaygınlaştırdı. Ama diğer bir taraftan da birçok insana büyük yemek hazları verdi.
Eric Schlosser, yetkin röportajları, keskin zekası ve derin muhakeme yeteneği sayesinde fast food kültürünün karanlık yüzünü ortaya koyuyor. Birbirinden farklı, eğlenceli ve eğitici çocuk kitaplarını, okurları ile buluşturan Epsilon Yayınevi, 1 Mayıs 2004'ten itibaren Warner Bross lisanslı iki yeni çocuk dergisini bünyesine kattı. "Tom & Jerry" ve "Taş Devri" dergileri birbirinden sevimli kahramanlarıyla bütün dünyada yakından tanınıyor. Hareketli çizgi öyküleri, eğitici-eğlendirici bulmacalarıyla artık Türkiye'deki çocukların da keyifli saatler geçirmesini sağlayacak.
Sayım Çınar
|