|
|
|
|
İdrar kaçırma Türkiye genelinde araştırılıyor
Türk Üroloji Derneği ve Ürejinekoloji Derneği, yetişkinlerde görülen Aşırı Aktif Mesane (AAM) ve idrar kaçırma sorunlarının Türkiye'deki yaygınlık oranını araştırmak için kolları sıvadı. 47 ilde, 300 hastanenin üroloji ve jinekoloji polikliniklerine başvuran binlerce hastaya uygulanacak anketle Türkiye'nin 'idrar kaçırma profili' çıkarılacak
Türk Üroloji Derneği ve Ürejinekoloji Derneği işbirliğiyle, yetişkinlere hayatı zehir eden Aşırı Aktif Mesane (AAM) ve idrar kaçırma konusunda Türkiye'de ilk kez kapsamlı bir araştırma başlatılıyor. Her bölgeden 47 ilde toplam 300 hastanede üroloji ve jinekoloji polikliniklerine başvuran hastalara uygulanacak 'Aşırı Aktif Mesane Araştırma Çalışması (AMAÇ)' adlı anketle, Türkiye'nin idrar kaçırma konusundaki ilk bilgi bankası oluşturulacak. Bu verilerle AAM ve idrar kaçırma hastalığının yetişkinler arasındaki yaygınlığı tespit edilecek. Hekimlerin de bilinçlendirilmesi ve eylül ayında sonuçlanacak araştırmayı sağlıklı olarak uygulayabilmesi için, Türkiye genelinden toplam 300 ürolog ve jinekolog da Erkim İlaç'ın desteğiyle İstanbul'da düzenlenen iki günlük toplantıda bilgilendirme eğitimine tabi tutuldu.
HAFTADA 5 BİN HASTAYA ULAŞILACAK Araştırmanın başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bülent Çetinel, "Anket formları; eğitim ve araştırma, devlet, SSK ve özel hastanelerin polikliniklerine konacak. Bu yolla haftada yaklaşık 5 bin hastaya ulaşılacağı düşünülüyor" dedi. AAM, sık idrara çıkma, sıkışma hissiyle idrar kaçırma, geceleri tuvalete gitmek için uykudan uyanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. 40-50 yaş aralığındaki kadınlarla, 70 yaş üzeri erkeklerde sık görülen AAM, toplumun yüzde 15-20'sini etkiliyor. İdrar kaçırma ise, daha çok 40 yaşın üzerindeki kadınları etkiliyor. Öksürürken ya da aksırırken, tuvalete yetişemeden alta kaçırma olarak ortaya çıkıyor. Kadınların yüzde 40'ını etkileyen bu hastalığın en temel nedenleri arasında ise, mesane rahatsızlıkları ya da idrar tutma kaslarının gevşemesi yer alıyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalıklar hakkında ülkemizde hiçbir veri bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çetinel, Amerika'da bu hastalıklarla ilgili tedavi ve araştırma yöntemleri için yıllık 26 milyar dolar harcama yapıldığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "İdrar kaçırma ve AAM, kişilerde sosyal yaşamdan uzaklaşma, yaşamı tuvalet yerine göre değiştirme, aktivitelerinden vazgeçme, suçluluk, çalışma veriminin düşmesi, ailevi sorunlar hatta depresyona varan olumsuz etkiler yaratıyor. Özellikle yaşlılarda tuvalete koşarken düşme sonucu oluşan kırık vakaları ile ciltte meydana gelen enfeksiyonlar sık görülüyor."
HASTALAR DOKTORDAN ÇEKİNİYOR Çoğu hastanın en yakınına bile konuyu açamadığını belirten Prof. Dr. Çetinel, "Oysa bu hastalıkların tedavisi mümkün. Çoğu, ilaçla tedavi edilebilir. Bu araştırma sonuçları hastalar üzerinde de olumlu etki yaratacak. Bu rahatsızlıkları çeken kişiler, herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu gördüğünde, rahatlıkla doktora başvurabilecek" şeklinde konuştu. Erkim İlaç desteğiyle Türkiye'nin her yerinden 300 ürolog ve jinekoloğa verilen iki günlük eğitimin, hastalardan önce uzmanları bilinçlendirmek için olduğunu vurgulayan Çetinel, "Hekimler, bu eğitim sayesinde ağır tetkiklere ihtiyaç duymadan hastalardaki basit yakınmalardan yola çıkarak, teşhis ve tedavi sürecine geçebilecek. Böylece AAM ve idrar kaçırma hastalıkları birinci basamak hekimlik hizmetleri bünyesinde tedavi edilecek. Karmaşık AAM vakaları da uzmanlara sevk edilecek" dedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|