|
|
|
|
|
|
Şizofreni hastaları İkinci Evimiz'de buluştu
Bir avuç idealist hekimin düşlerinden, toplum tarafından dışlanan şizofreni hastalarının tedavi görüp, meslek sahibi olacağı, para kazanacağı gündüz hastanesi doğdu. 'İkinci Evimiz' adlı hastanede, tedavi amaçlı tarım alanı, spor kompleksi ve sanat atölyeleri bulunuyor
Şizofreni... Birçoğumuzun kanını dondurmaya yetecek bir kelime. Korkutan, ürküten bir hastalık. Peki gerçekten böyle mi? Bu hastalıktan bu denli korkulmalı mı? Şizofreniye dair bütün bu yanlış anlamalar, damgalama ve ayrımcılık, en çok hastaları ve yakınlarını zor durumda bırakıyor. Artık, Türkiye'deki yüz binlerce şizofreni hastası için yeni bir umut doğdu. Bu umut, hem onlar, hem de onlarla birlikte acı çeken aileleri için güzel bir başlangıcı simgeliyor. Umudun adı: İkinci Evimiz. Burası, şizofreni hastaları için yeni bir ev, yeni bir yuva demek. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden birkaç idealist psikiyatri uzmanı, hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Birçok kişinin 'akıl hastası' diye etiketleyip, toplum dışına ittiği hastaların artık yüzü gülecek. Çünkü onlar, bir grup psikiyatristin öncülüğünde kurulan Türkiye'nin ilk gündüz hastanesinde, tekrar birey olmayı öğreniyorlar.
600-700 BİN HASTA VAR İkinci Evimiz projesinin mimarı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Emin Önder. Ekipte, Prof. Dr. Önder'in yanı sıra, Prof. Dr. Bülent Coşkun, Doç. Dr. Mustafa Yıldız, Doç. Dr. Tamer Aker bulunuyor. Avrupa'da daha farklı ve çok sayıda örneği olan, Türkiye'de ise bir türlü hayata geçirilemeyen proje, geçtiğimiz yıl mart ayında tasarlandı. Projenin sponsorluğu için çok sayıda ilaç şirketine başvuruldu ama tek olumlu yanıt, Lilly İlaç'tan geldi. Lilly, Dünya Psikiyatri Birliği'nin sekiz yıldan beri çeşitli ülkelerde yürüttüğü 'Kapıları Açın' kampanyasına da destek veriyor. Psikotik hastaların başvurabileceği, gündüz tedavi olup, aynı zamanda tedavi edilecekleri, çalışarak, para kazanmaya başlayacakları bir ortamı kurmak için kolları sıvayan Prof. Dr. Önder, başlangıçtan günümüze süreci şöyle özetledi: "Şizofreninin toplumda görülme sıklığı yüzde bir, yani Türkiye'de 600-700 bin civarında hasta mevcut. Kronik seyreden bu hastalık ile yaşam kalitesi bozuluyor. Biz, burada hastaları topluma yeniden kazandırmayı amaçladık. Burada üretilenlerden kazanılan geliri hastalara bölüştüreceğiz. Yasal olarak vakıf ya da dernek kuramıyoruz. Kazanılan paranın hastalara verilmesi, bugünkü yasalar dahilinde mümkün değil. Hukukçulardan yardım istedik. Hastalarımızın belirli hizmetler karşılığında maaş almalarına yönelik bir formül arayışımız var."
KAPASİTE ARTIRILACAK Gündüz Hastanesi'nin şu anki hasta sayısı 35-40 civarında. Ama bu sayının yakında artacağı, hatta 100 kişinin yararlanabileceği kapasitesiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Gündüz Hastanesi'ni ikinci ev, yuva olarak gören hastaların tamamı şizofreni değil. Depresyonun dirençli vakaları veya travma sonrası stres bozukluğu yaşayanlar da hastaneye müracaat edebiliyorlar. Yakında hastanede, 20'şer kişilik, iki aylık kurslar düzenlenecek. Hastalar ve yakınları için en önemli kolaylık ise, sabah evlerinden alıp, akşam evlerine bırakan bir servis aracının olması. Prof. Dr. Emin Önder, Kocaeli'de kurdukları hastanenin birçok ile model olmasını umut ediyor. Lilly İlaç Şirketi'nin desteğine ve kendilerine araziyi tahsis eden Saraybahçe Belediyesi'nin önceki başkanına minnet duyuyor. Benzeri gündüz hastanelerinin Türkiye'nin birçok üniversite hastanesinde açılmasını dileyen Prof. Dr. Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: "Düşlediğimiz hastaneyi desteklerle kurduk. Burası hastalarımızın müzik, resim, ahşap boyama, masaüstü yayıncılık yanı sıra, spor ve seracılık yapacakları bir yere dönüştü. Hastalarımız hem iyi vakit geçiriyor, hem meslek kazanıyor, hem de tedavi oluyorlar. Burada bizimle çalışan bir uzman hekim, üç hemşiremiz sayesinde, ilaçlarını da düzenli kullanıyorlar. Böylece, tedavide en önemli sorunun, yani ilacı almak istemeyenlerin önüne de geçmiş oluyoruz. Dileğimiz; bu tip merkezlerin artması. Hastalar, büyük fayda görecek."
AİLELERİNE YÜK OLMUYORLAR Üniversite kurumu olan Gündüz Hastanesi, sosyal güvencesi olan kişilere (SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur) açık. Hastane için Maliye Bakanlığı'nın belirlediği günlük ücret 5 milyon 900 bin lira. Bu ücret, sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanıyor. Sosyal güvencesi olmayan, ücreti verebilecek durumda olanlardan talep ediliyor. Herhangi bir ekonomik güvencesi olmayan hastalar ise, bu ücreti, ürettikleri ürünlerden kazandıkları paradan karşılayacak. Böylece, ailelerine de yük olmayarak, ekonomik güvencesini sağlamış birer birey olacaklar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|